Nakkesteg med boulangère-kartofler og salvie

Nakkesteg med boulangère-kartofler og salvie


Foto: Chris Tonnesen

Yndlingsdel på grisen må for mig være nakkestegen. Eller en god skaftkotelet. Jeg kan ikke bestemme mig. Bare der er fedt på, for jeg elsker grisen og dens fedt. Altså god gris. Jeg køber altid frilands- eller økogris, for det smager simpelthen bare så meget bedre, plus at jeg ikke kan holde ud, hvordan de stakkels konventionelle grise bliver behandlet.

En nakkesteg kan bruges til utroligt mange ting. Pga. den gode marmorering, kan den klare en hård grill, en lang simretid, langtidsstegning, den kan hakkes til pølser, den kan krydres kraftigt. Fyr den af!

Her får I en lækker, men dog simpel, bistro-frankofil version af nakkestegen, hvor den næsten bare passer sig selv inde i ovnen. Servér med en grøn salat eller fx. dampede grønne bønner. Rhône eller Bourgogne i glasset og alle er glade.

Rigtig god weekend, kære læsere.

Nakkesteg med boulangère-kartofler og salvie

6 pers.

1 nakkefilet, 1½-2 kg
salt og sort peber
olivenolie og smør til stegning
750 g kartofler
2 porrer
150 g bacon i tern
8-10 store blade salvie
½ flaske hvidvin

 1. Krydr kødet med salt og peber og brun det på alle sider i en gryde, der kan gå i ovnen. Min nakkesteg havde et godt fedtlag, så jeg ridsede den på kryds og tværs på oversiden, inden jeg brunede den. Kom låg på og kom stegen i ovnen ved 180 gr. i 1½ time.
 2. Skær kartofler i skiver på 2-3 mm og skær porren i lidt tykkere skiver. Vend kartofler og porrer sammen med bacon, 5-6 store iturevne salvieblade og krydr med salt og peber. Tag gryden med stegen ud af ovnen og tag forsigtigt kødet op. Kom kartoflerne i bunden af gryden og vend dem med saften fra kødet. Hæld vin over. Læg stegen oven på, læg de sidste salvieblade på toppen af kødet og kom låg på. Sæt gryden tilbage i ovnen og steg videre i 1½ time. Tag så låget af og steg færdig i 20-30 min, så kartoflerne og kødet bliver sprøde på toppen.
4 Comments

Post A Comment

 • Henning Erlingsen
  Posted at 12:18h, 27 februar Svar

  Vil det sig den skal havde 3 timer i alt ?

  • Mira Arkin
   Posted at 09:20h, 29 februar Svar

   Ja 👌🏼

 • Mette Christiansen
  Posted at 07:21h, 27 marts Svar

  Det lyder som en lækker version.
  Hælder du ikke noget ved stegen, når den steger i ovnen.
  Altså før du kommer kartofler, porrer og bacon og hvidvin i gryden?

  • Mira Arkin
   Posted at 07:58h, 27 marts Svar

   Hej Mette,
   Nej, den ligger bare og hygger sig alene. Saften bliver i gryden, så der er god juice i bunden, når de øvrige ingredienser skal i.
   KH Mira