Mont d’Or – den dejligste vinter-ost

Mont d’Or – den dejligste vinter-ost

016

En tilbagevendende fornøjelse og et lyspunkt her i den mørke tid er, når den vidunderlige råmælksost Mont d’Or dukker op i butikkerne. Det er en sæsonost fra Jura i Frankrig, der produceres i efteråret og vinteren, og som derfor kun kan købes fra sidst på året. Osten er blød, cremet og mild og lavet af komælk, og den købes i fine runde æsker lavet af grantræ.

En Mont d’Or ost har en distinkt duft af kløver, hvilket skyldes at de køer, der producerer mælken til osten, hele sommeren græsser på kløvermarker i Jura bjergene. Jeg kan godt lide at forestille mig alle køerne, der efter en dejlig sommer på deres grønne bjerg, langsomt bevæger sig ned til gården, for at komme af med deres kløverduftende mælk til bondemanden. Det er facinerende og fantastisk, at man kan smage naturen og omgivelserne direkte i sådan et produkt!

Man kan spise osten direkte fra træ-bakken med brød eller kiks til – husk at tage osten ud af køleskabet mindst 1 time før servering. Man kan også hælde en smule hvidvin i et hul i midten og varme den i ovnen i 15 minutter ved. 180 gr.

5 Comments

Post A Comment

 • Oddvar
  Posted at 01:24h, 04 januar Svar

  Hej Mira og Godt Nyt År.

  Ser du, i julegave fik jeg, af min datter, et eksemplar af Mont d’Or, og ifølge samme datter skulle jeg, på internettet, find forslag til, hvordan den kunne/skulle spises.

  Så, mig igang med Google, og her hittede bl. a. Miras Madblog.
  Sjovt nok, så er I alle sammen stort set enige om at den skal bages med en smule hvidvin. I varierer bagatelmæssigt på tid og/eller temperatur, men ingen af jer kommenterer forskellen på at bage med eller uden låg. Jeg har kun prøvet uden låg.
  Men, nu kommer årsagen til at jeg skriver, nemlig at jeg kom til at ligne et rigtigt stort spørgsmålstegn da jeg læste, at du, sammen med skagenfood, som den eneste, påstår at osten er lavet af råmælk. Dette har jeg meget svært ved at få til at henge sammen, når det samtidig påpeges at mælken om sommeren bruges til Comté-oste (Skagenfood) og kun efterår/vinter til Mont d’Or. De fleste kvægavlere forsøger da at få køerne til at kælve om foråret? = de kan ikke levere råmælk hele året.

  Med venlig hilsen
  Den importerede Nordmann.
  PS. Tillykke med sejeren i kokkekampen.

  • Mira Haaning Arkin
   Posted at 11:10h, 04 januar Svar

   Kære Oddvar

   Det er korrekt, at området Franche-Comté, hvor Mont d’Or osten produceres, også producerer den franske udgave af den schweiziske Gruyere, nemlig Comté (grænsen mellem Frankrig og Schweiz har flyttet sig nogle gange, så derfor findes der udgaver af ostene på begge sider af grænsen nu). Mælken kommer fra samme kvægtype for begge oste, nemlig Montbéliarde eller Simmental Française.

   Osten er har AOC status (Appellation d’Origine Controllée) i Frankrig, hvilket betyder, at der fra staten er fastsat regler for, hvordan osten skal produceres m.v. For Mont d’Or betyder det bl.a. at ostemassen under produktion maksimalt må opvarmes til 40 grader.
   Se mere om reglerne her (dog på fransk):
   http://www.inao.gouv.fr/public/produits/detailProduit.php?ID_PRODUIT=3282

   Det samme gælder i øvrigt for produktion af Comté, som under produktion varmes op til 53 grader (pasteurisering foregår ved minimum 72 grader).

   Jeg kan godt se, hvad du mener med mælkeproduktion i forhold til kvægavl, men jeg tænker at fokus for producenterne primært går på at producere mælken og osten. Måske har de en turnusordning, så nogle af køerne tages fra til “formering”, mens andre er på mælkeproduktions-holdet?

   Kærlig hilsen
   Mira

 • Tina
  Posted at 13:11h, 19 december Svar

  Hej Mira
  Allerförst et noget forsinket tillykke med sejren i kokkekampen!
  Er glad for at se at du har smag for bornholmske delikatesser. Dem kan man aldrig få for mange af! God jul og godt nytår og god rejse til NYC. Kender du forresten denne her blog:
  100michelinstars1year.blogspot.com – ellers god fornöjelse! Reservesvenskeren Tina

 • Mira Haaning Arkin
  Posted at 19:12h, 07 december Svar

  Uhmm, Epoisses er også fantastisk!
  Ja, det er bornholmske rugkiks. Jeg elsker deres smørsmag og ekstreme sprødhed og “flakyness”.

 • Anne
  Posted at 18:17h, 07 december Svar

  Ja Mira – Mont d’Or er og bliver en gudeost! Den har været min families tilbagevendende juleost i mange mange år. Jeg tænkte faktisk på den så sent som i fredags, da jeg spiste Epoisses – også med ske 🙂

  Ps. totalt lækkert billede! Er det bornholmske rugkiks ? 😉