Minestrone med rød byg og chorizo
– SPONSORERET INDLÆG –
Selv om jeg er et nydelsesmenneske og faktisk også ret grådig, så kan jeg nok ikke komme uden om at have lyst til at være en lille smule sund her i januar.
Da jeg sammen med Irma (altså ikke en dame, men supermarkedet) besøgte Livø, spiste jeg til frokost bl.a. en salat af rød byg – en type byg, jeg ikke før havde prøvet. Det er en meget fast byg, som har langt mere bid på sådan en sproing-måde. Der er noget at tygge på, og byg oven i købet godt rent glykemisk indeks mæssigt, hvis man går op i den slags, og det er jeg desværre nødt til at gøre en gang i mellem. Den røde byg smager af noget og holder sin form flot efter kogning. Den er ideel til at komme i supper og salater.
Jeg kogte en portion af den røde byg og brugte den som fyld i en krydret minestrone. Lige den slags mad, man har lyst til at spise, når det er koldt og blæser udenfor. Altså lige udover kage.
Den chorizo, jeg bruger i opskriften, er den rå slags, som man kan pille ud af pølseskindet og snuldre i gryden. Kan du ikke få den slags chorizo (Irma har den), kan du sagtens bruge almindelig fast chorizo, som du skærer i tern inden den kommer i gryden. Du kan også bruge andre typer rå pølse, f.eks. salsiccia, merguez eller hvad du nu kan lide. Men det klæder suppen med noget krydret.
Minestrone med kål, byg og chorizo
4 personer
1½ dl rød byg – Irma Livø Økologisk Balance
3 dl vand
½ tsk groft salt
250 g persillerod
1 medium løg
1 fed hvidløg
300 g rå chorizo
1½ l grøntsags- eller hønsebouillon
1 dåse flåede tomater
1 kvist rosmarin
200 g kål, f.eks. savoykål, grønkål eller palmekål
sort peber og evt salt
1. Kom byg i en gryde sammen med vand og salt og kog det i 30 minutter ved svag varme under låg. Lad herefter byggen trække i 15 minutter.
2. Skræl persillerod og skær den i tern eller skiver. Skær løg i strimler og hak hvidløget. Pil skindet af chorizoen og kom den i en varm gryde. Du behøver ikke olie, da fedtet fra chorizoen er nok. Brug en spatel til at hakke kødet fra chorizoen i stykker, mens du steger – ligesom du gør det med hakket kød. Når kødet har stegt i 5 minutter tilsættes løg og steger med i et par minutter. Kom så hvidløg i gryden, vend det rundt og hæld bouillon over.
3. Kom flåede persillerod og flåede tomater i gryden sammen med kogt byg og rosmarin. Kom låg på og lad suppen simre i 10 minutter. Skær imens kålen i grove strimler. Efter de 5 minutter kommes kålen i gryden og simrer med i 3-4 minutter, til den er mør, men stadig med bid. Smag suppen til med sort peber og tjek om der mangler salt. Pølsen kan være ret salt, så pas på med at oversalte. Spis suppen rygende varm – evt. med et par dryp af en god olivenolie.
Lisbeth
Posted at 14:33h, 02 februarUmmm den her suppe smager bare fantastisk! Og fedt at du nu også har lagt en opskrift ud, hvor den røde byg bruges i en salat – så jeg kan få endnu mere ud af den pose byg, jeg har købt. Tak for lækker inspiration 🙂
Mira Arkin
Posted at 11:22h, 03 februarVelbekomme og tak for din søde kommentar 🙂
Mette
Posted at 13:32h, 14 januarUhmmmm – det lyder dejligt og befriende at høre, at du også er “ramt” af Januar-feberen.
Måske skulle vi blogge lidt om nogle af de udfordringer, det giver…… 🙂