Middag på Frederiks Have
Jeg fik aldrig besøgt restaurant Frederiks Have, da jeg selv boede på Frederiksberg. Men nu har jeg endelig fået spist der og havde den dejligste aften her i den lille oase på Frederiksberg.
Frederiks Have ligger ikke i selve Frederiksberg Have, men lige om hjørnet derfra på Virginiavej ved Smallegade. Stedet er nok især kendt for sin enormt hyggelige have, hvor man i sommerhalvåret sidder så godt og hvor der er overdækket med baldarkiner og velplacerede terrassevarmere, så man kan sidde der selv på en regnsvejrsdag. Vi var der om aftenen, men der er også åbent til frokost.
Der var fuldt hus på terrassen denne lune aften og vi kastede os ud i sommerens gode tilbud – “En aften på Haven” med stor menu og vin for kr. 1.200. Jeg kan allerede nu afsløre, at det er et super godt køb.
Vi lagde ud med Rossini Black Label caviar og en gougère med vesterhavsost. Der var perfekt mængde creme fraiche og finthakket rødløg til. Behøver jeg at sige, at det er helt fantastisk luksuriøst at starte med at få sin helt egen lille dåse caviar? Jeg er vild med det! Det er så dejligt, at det er blevet mere udbredt med caviar efterhånden. Vi drak elegante, sprøde, tyske bobler til – en blanc de noirs fra Johan Geil i Rheinhessen.
Så gik vi over til Champagne fra en lille producent, Virginie Bergeronneau, lavet mest på pinot meunier med en smule pinot noir. Dejligt fine bobler og gode ristede brødnoter.
Den var perfekt til de to Fine de Claire østers, som kom ind. Den ene var med sursød syltet bladselleri og karse og den anden med en mere fyldig rødløgskompot. Jeg var glad for begge, men mest vild med de fine lette smage i den med bladselleri.
Nu kom der to slags hjemmebagt brød og smør på bordet. Smørret var fra Aabybro Mejeri, som efter min mening laver noget af Danmarks absolut bedste smør. Det er så dejligt salt og syrnet. Og se den fine lille Henriette tallerken! Det stel har jeg selv et helt kaffesæt af. Det er så bedårende!
En af mine favoritter denne aften var disse saltede, silkebløde kammuslinger, som lå på en helt fin æretpuré. Der var friske ærter og en mild peberrodsskum, som havde lige præcis så meget peberrod, at man kunne smage den, men uden den overdøvede kammuslingerne og ærternes fine sødme. Der var rugbrødscrumble og ærtespirer på toppen. Så smuk en ret, hvor ingredienserne får lov at shine. Og friske søde kammuslinger er bare så lækre sammen med den fine smag af sommerærter.
Vi drak endnu en tysk vin til denne ret: en grüner veltliner fra Hensel i Pfalz. Den østrigske nationaldrue får en helt anden karakter her i Pfalz, så den har langt mere fylde – nok bl.a. fra den ekstra fadlagring, den havde fået. Den havde en svovlet duft som en fed Meursault .
Nu skiftede vi til en spansk hvidvin fra Muga i Rioja. Den var frisk og sprød men stadig med lidt fad-rundhed, så den kunne klare den fede varmrøgede makrel, vi nu fik serveret.
Den kom med kogte nye kartofler, purløgsolie, creme fraiche rørt med mayonnaise, forårsløg og tallerkensmækker. Det smagte skønt af dansk sommer og jeg tænkte straks over, hvor alt for sjældent, jeg spiser røget makrel. Det er så lækkert, når det er af god kvalitet som her og smager utroligt meget af dansk sommer. Og der var ikke ét ben i fisken, som ellers kan være svær at få helt fri for ben. Dejligt!
Nu kom der rødvin i glasset – Costa Bruna barbera Poderi Colla.Den smagte fyldigt af modne blommer og gik super fint sammen med det stegte Gråstenkyllingebryst, som lå på en hvid bønnepuré sammen med lidt syltede grønne stikkelsbær, helt vildt frisk spinat, en anelse løvstikke og en koncentreret vinsauce. Kyllingen var perfekt stegt, så den var saftig indvendigt og sprød udvendigt.
I løbet af aftneen, hvade vi set tjenerne skrumle rundt med en tung ostevogn ude mellem bordene.
Jeg ELSKER når restauranter har rigtige ostevogne og vi var derfor nødt til at få lidt ost, inden desserten. Straks var vores søde tjener Jonas, som også er relativt ny indehaver af Frederiks Have (siden sidste år) på banen med et glas dejlig 2009 Colheita til os.
Jeg synes virkelig de er gode til vinene på Frederiks Have. Al vinen var velvalgt og passede til retterne og samtidig var de fra gode små producenter, der laver god vin til rimelige priser.
Så vidt jeg husker, var alle oste på ostevognen Arla Unika oste. Jeg valgte et stykke Unika Ask, Trefold (den længst væk) og Drunken Dog, som er Unikas Sirius ost, druknet i rye whisky fra Stauning. Fremragende blåskimmelost! Der var hjemmelavet knækbrød til og det var helt perfekt.
Nu havde mørket sænket sig og vi var nået til vejs ende med desserten. Det var en perfekt kugle mælkeis oven på danske jordbær og med crumble med sort peber og kardemomme. Vi fik sød Moscato d’Asti til, som er noget af det bedste at drikke til jordbær.
Nu var vi helt lykkelige, som man er det efter en god aften. Der var blevet passet så godt på os og vi var blevet virkelig godt forkælet. Tak til Frederiks Have for en dejlig oplevelse.
Derfor skal du spise på Frederiks Have
- Den hyggelige terrasse omkranset af blåregn er unik og super hyggelig at sidde i. Det må være en af byens mest romantiske og intime locations.
- Servicen er nærværende og personlig – som et lille sted, hvor ejeren selv er på gulvet, kun kan være det.
- Køkkenet har sans for gode sæsonråvarer, klassiske smagssammensætninger med både danske, franske og italienske rødder. Alt er tilberedt perfekt og så smukt præsenteret. En Aften i Haven er et rigtig godt køb.
- Gode klassiske vine fra små producenter – det var dejligt at få et par spændende tyske vine, som man ikke får så ofte på resturanter.
- Jeg var især vild med gougère med caviar, de gode østers og den smukke kammuslingeret med sommerærter og peberrod. Men alt var virkelig godt.
No Comments