And med nordafrikanske krydderier og couscousfyld

And med nordafrikanske krydderier og couscousfyld

Foto: Line Klein

Jeg ved godt, det mest er den klassiske julemad, der kommer på bordet rundt omkring i de små hjem i morgen aften. Vi holder jul hos min svigerfamilie i år, og der er det den klassiske flæskesteg med rødkål, brunede kartofler og så videre, der er på menuen.

I min egen familie er det for det meste gås (som jeg også vil savne i morgen) med brødfyld (se opskriften nedenfor). Men hvis nu man har lyst til noget helt andet, så er der meget man kan gøre med f.eks. en and. I Gastro sidste år lavede jeg et tema om and, hvor denne nordafrikansk-inspirerede opskrift kommer fra. Det klæder det kraftige, fede kød at få en ordentlig røvfuld krydring, og det fede skind fik en lækker sød og eksotisk, branket smag, som jeg er ret vild med. Den harissakrydrede couscous inden i anden smagte himmelsk.

Hvis jeg ikke får blogget i morgen, så ønsker jeg jer alle en glædelig og hyggelig jul med masser af god mad og kærlighed. Og gaver.

 

Jeg har også disse julede opskrifter fra tidligere, som du kan finde inspiration til julemaden i:

Canette med linser og rosmarinstegte gulerødder

And med æble-salviefyld og opskrift på sovs

Italiensk flæskesteg og hvordan du får sprød svær

Gås med amerikansk stuffing og opskrift på sovs

 

Men her er så opskriften på den spicy marokko-and:

 

Nordafrikansk and med harissa og couscous
4-6 personer

1 and, ca 3 kg
3 spsk flydende honning
1 tsk flagesalt
½ tsk stødt kanel
½ tsk stødt spidskommen
1 tsk korianderfrø, stødt

Fyld
125 g couscous
1 ¼ dl vand
½ tsk groft salt
2 løg
1 spsk olivenolie
1 tsk korianderfrø, stødt
1 tsk stødt kanel
50 g sultanas
2 tsk harissa pasta

Tilbehør
4 appelsiner
1 rød chili
½ tsk harissa pasta
salt
sort peber
en håndfuld mynte

1. Kom vand i en gryde med salt og kog det op. Tilsæt couscous, sluk for varmen og kom låg på. Lad couscous’en trække 10 min. Skær løgene i strimler og steg dem bløde og brune i olivenolie. Krydr med koriander og kanel og bland sammen med couscous, sultanas og harissa.

2. Tag indvoldene ud af anden (og gem til noget andet), skyl den og dup den tør udvendigt og indvendigt. Fyld anden med couscous’en og luk den med en kødnål og snor. Rør honning, salt, kanel, spidskommen og koriander sammen til en marinade. Prik skindet over alt med en nål og pensl anden på begge sider med marinaden. Gem resten af marinaden. Læg anden på en rist over en bradepande med brystet op ad og steg den ved 160 gr i 2½ timer. Der skal være vand i bunden, så marinade og fedt i brænder på i bunden. Pensl anden undervejs med den resterende marinade.

3. Server anden med couscous’en fra bugen og en spicy salat af skrællede appelsiner skåret i skiver og blandet med chili, harissa, salt, peber og et drys mynte.

1Comment

Post A Comment

  • La Cucina Nada
    Posted at 10:25h, 26 december Svar

    Åh lækkert med POW på julebordet – det må jeg prøve når den står på vennejul igen på et tidspunkt, for ja, familien er nok lidt for reaktionær til en sådan oplevelse juleaften 😉

    Glædelig jul til dig, Mira.