Mandelkage med olivenolie og citrus

Mandelkage med olivenolie og citrus

Annonce

Olivenolie i en kage?!? Det kan man sagtens og det fungerer rigtig godt. Men som for så meget andet, betyder kvaliteten af olien noget, for hvis du putter dårlig olie i kagen, kommer den til at smage af dårlig olie.

Jeg brugte Rosario’s økologiske ekstra jomfruolivenolie lavet af halvmodne Manzanilla Cacereña-oliven fra Sierra de Gata i Cáceres-provinsen i Spanien. Den er frisk og frugtagtig græsset og med en mild bitterhed, så den egner så godt til virkelig mange retter – også til en kage. Det er også den af deres olier, som man også kan købe i 3-liters bag-in-box, og til en rigtig god pris. En super god all-round ekstra jomfruolivenolie.

Men olie i en kage?

Olie i kage giver ekstra saftighed (vi kender det fx fra amerikanske gulerodskager), men når du bruger en god olivenolie, tilføjer du også ekstra smag til kagen. I dette tilfælde bliver kagen ligesom friskere i smagen og olivenoliens grønne, frugtige græsnoter løfter citrussmagen, så den bliver endnu mere parfumeret. Og kagen holder sig frisk og svampet i flere dage.

For at komme hele vejen rundt om olivenolie, spurgte jeg Annette Iversen Ruder van Buren (som er den ene halvdel af ægteparret bag Rosario), hvordan de udvælger de producenter, de importerer deres dejlige olier fra.

Det kan du læse om her og så kommer opskriften på min lækre mandelkage med olivenolie og citrus længere nede.

Jagten på den bedste olie

Annette og hendes mand Sven har rejst meget rundt i Spanien for at udvælge de producenter, hvis olivenolier de sælger i Danmark. Og der er MANGE både olivendyrkere og møllere. Annette fortæller, at det er en rejse, når man skal finde den bedste ekstra jomfruolivenolie – på godt og ondt. Derfor har de en tjekliste for, hvad en samarbejdspartner som minimum skal kunne:

“Først og fremmest skal det være folk, der ved, hvad de laver. Kvaliteten af slutproduktet skal være i topklasse. Det bliver det kun, hvis man kan sit kram og har gjort sig umage i alle led af produktionen”, fortæller Annette.

Olivenkvalitet

Det første led er i dette tilfælde oliven – hvilken betydning har kvaliteten af selve olivenene for olien? Her fortæller Annette, at en møller kan være nok så dygtig, men han kan ikke lave fremragende olie af dårlige oliven. “Derfor ser vi på, hvordan markerne er passet. Vi inspicerer møllen, hvordan de transporterer, modtager og forarbejder oliven før udvinding af olie. Sorterer de, eller lade de alt ryge med, uanset stand? Hvor lang tid går der fra frugten er plukket, til olien laves? Hvordan ser selve møllen ud?”

Hygiejne og transport

Hygiejnen og transport er også vigtigt for oliens kvalitet: ” Der skal ikke være noget at komme efter, når det gælder hygiejnestandard. Dette er sindssygt vigtigt! Vi ser også på, hvordan olien opbevares efterfølgende. Vi står selv for transport, og vælger at betale ekstra for kølefaciliteter i sommerperioden, da vi ikke kan have olien stående på en rasteplads og koge under en presenning.”

Værdisæt

Og endelig er der værdisættet, som måske er det, der kræver mest fingerspitzgefühl. Her forklarer Annette: “Værdisættet er mindst lige så vigtigt som de øvrige stadier. I gamle dage sagde man, at man skulle kunne stole på sin slagter. Det gælder også, når det drejer sig om folk, der producerer og sælger ekstra jomfruolivenolie. Det er vigtigt for os, at vejen fra jord til bord er 100% transparent, for os, og for forbrugeren.  Derfor skal vores samarbejdspartnere kunne levere den dokumentation, vi kræver. Og vi kræver nok en del”, griner Annette og forklarer til sidst, at det gælder økologicertifikater, resultater af smags- og laboratorietest, sporbarhedsrapport, mm.

Det er altså ikke bare lige sådan at finde et par gode olier og importere dem til Danmark. Hvis kvaliteten skal være i top, skal man se sig (og smage sig) rigtig grundigt for. For der laves masser af olie og meget af det er ikke særligt spændende, så der er meget arbejde i at finde frem til de gode sager.

Og nu kommer vi så til min opskrift på mandelkage med olivenolie og citrus. Den er rigtig god at lave lige på denne årstid, hvor citrufrugter er i højsæson – også så synes jeg også at ting med mandler og citron passer ekstra godt til påske – så prøv den evt. også i den forbindelse. Og vær ikke nervøs for olivenoliesmagen. Hvis du bruger en lækker olie, kommer kagen til at smage fantastisk – også børn kan lide den. I hvert fald mine og de er faktisk død-kræsne og overhovedet ikke eventyrlystne (det er deres lille oprør mod deres mad-optagede mor).

Mandelkage med olivenolie og citrus

Til 6-8 personer

150 g hvedemel
100 g mandelmel
2 tsk bagepulver
1 økologisk appelsin
1 økologisk citron
4 æg str. M/L
275 g sukker
1,5 dl ekstra jomfruolivenolie
1 tsk ekstra jomfruolivenolie + 2 spsk sukker til formen
25 g mandelflager
evt. 1 spsk flormelis til pynt

  1. Bland hvedemel, mandelmel og bagepulver sammen i en skål. Riv skallen af appelsin og citron fint og pisk det sammen med æg og sukker, til det er lyst og skummende. Pres saften af appelsinen og citronen. Jeg fik ca. 0,75 dl appelsinsaft og 0,5 dl citronsaft. Det gør ikke så meget, om der er lidt mere eller mindre.
  2. Hæld olien langsomt i dejen, mens der piskes. Tilsæt appelsin- og citronsaft og melblandingen og vend dejen forsigtigt sammen, uden at slå for meget luft ud af den. Kom bagepapir i bunden af en springform på ca. 22 cm. Smør med olie og drys med sukker. Bank overskydende sukker ud og hæld dejen i formen. Drys mandelflager på toppen. Bag kagen ved 175°C (varmluft) i 50-60 min. Dæk evt. kagen løst med et stykke alufolie de sidste 10 min. hvis den begynder at se for mørk ud.
  3. Lad kagen køle af på en rist, inden den tages ud af formen. Drys evt. med flormelis gennem en sigte inden servering.

No Comments

Post A Comment