Luciaboller med kardemomme

Luciaboller med kardemomme

Normalt skal luciaboller jo egentlig laves med safran, men for vores unger er kardemommesmagen altså bare mere attraktiv, så vi gemmer safranen til noget mere voksent og så i år får ungerne de her saftige, kardemomme-loadede luciaboller eller lussekatter d. 13. december. De fleste børn hader jo faktisk også rosiner i brød og kager, så jeg laver både nogle med og nogle uden, som så til gengæld får et drys svensk perlesukker.

De smager virkelig dejligt og de kan også sagtens fryses, hvis man vil bage dem et par dage i forvejen og så tø dem op, tænde for SVT og se Luciamorgen i den bældmørke morgen på Luciadag d. 13. december. Det gør vi, og så får børnehaven nok resten… De er også gode at fryse, så derfor laver jeg en ret stor portion af dem.

Luciaboller

ca. 40 stk.

100 g smør
5 dl mælk
25 g gær
2,5 dl kefir eller kærnemælk
100 g sukker
1 æg
2 tsk stødt kardemomme
1½ tsk groft salt
ca 1400 g hvedemel
½ dl rosiner og/eller perlesukker
1 æg til pensling

 1. Smelt smørret i en gryde og kom mælken i. Lun det, så det er ca. 37ºC og hæld det over i en skål og rør gæren ud i. Tilsæt kefir, sukker, æg, kardemomme og salt. Rør melet i og ælt dejen let sammen  den skal ikke æltes længe. Lad dejen hæve et lunt sted i 1½ time.
 2. Hvis du bruger rosiner, skal de lægges i blød i vand, mens dejen hæver. Så brænder de ikke ind til tørre sorte klatter under bagning. Efter dejen har hævet deles den i 4 stykker, som hver deles i 10. Tril hvert stykke dej til en lang pølse med en diameter på ca 1½ cm. Form dem som sammensnirklede S’er eller en anden lussekattefigur, du kan lide, og læg dem over på bageplader med bagepapir. Lad bollerne efterhæve i 30 min. Varm ovnen op til 200ºC. Pensl bollerne med æg og drys med perlesukker eller kom rosiner ind i midten af hver snirkel. Bag bollerne i ca. 10 min. og lad dem køle af på en rist.
2 Comments

Post A Comment

 • Jenny
  Posted at 18:32h, 17 december Svar

  Hvordan får du dem gule?

  • Mira Arkin
   Posted at 08:24h, 18 december Svar

   Hej Jenny,
   Det er bare fra pensling med æg og bagning. De er ikke så gule igen (det er nok bare fotoet). Mere bare almindeligt gyldne 🙂