Løgkompot med portvin – og lidt om foie gras

Løgkompot med portvin – og lidt om foie gras

Mine forældre tager altid lige en smuttur til Frankrig i december inden jul. Og i Frankrig bliver der spist store mængder foie gras i julen. I den lokale Leclerc i Vence bugner det med forskellige foie gras produkter i kølemontrerne og mine forældre tager altid noget med hjem, som vi kan nyde til jul og nytår

Jeg er klar over, at der er meget delte meninger om foie gras, men jeg beder om at have et nuanceret syn på sagen, da der virkelig er forskel på, hvordan foie gras produceres. Der findes faktisk producenter, der går op i bæredygitghed – her forstået som dyrevelfærd. Det gør selvfølgelig foie gras’en dyrere, men måske er det bare sådan, det skal være med luksusprodukter.

Nu må vi se, hvad mine forældre tager med hjem denne gang. Der er varslet storstrejke i Frankrig i dag, så måske bliver deres hjemrejse aflyst. Jeg forestiller mig min mor indgående bede lufthavnspersonalet tage ekstra hensyn til dem, så de kan få en god ombooking så DERES KUFFERT FULD AF FOIE GRAS ikke tager skade af lang rejsetid!!! Quelle crise!!!

I Spanien laver Eduardo Sousa en fremragende foie gras helt uden brug af tvangsfodring, så det kan faktisk lade sig gøre. Den har jeg smagt og den smager utroligt godt – ikke mindst fordi den er lavet af gås, hvilket man meget sjældent kan få fat i herhjemme. Den er fulstændig rentsmagende – heller ikke cognac er der i – så det er nok en af de blideste foie gras’er, jeg har smagt. Den er mi-cuit, dvs. halvtilberedt i glasset og lige til at spise. Den koster så godt nok en ret stor formue (vi taler 176 euro for 125 g!), men så har ingen dyr altså lidt nød overhovedet. I hvert fald ikke før de blev slagtet… Meget inspirerende.

Jeg kan godt lide at spise noget sødt/syrligt til foie gras, så jeg lavede en løgkompot med portvin, der skal spises til. Den vil også smage fremragende til andre patéer – fx. en andeleverpaté lavet af leveren på den and, du måske snart skal stege til juleaften, som du kan stege let og blende med andefedt og stille på køl, til den skal spises.

Løgkompot med portvin

1 glas

400 g skalotteløg
25 g smør
1 spsk olivenolie
½ tsk groft salt
sort peber
3-4 kviste timian
1 dl sherryeddike
2 dl ruby portvin (altså typen der er rødvinsfarvet og ikke karamelagtig – de kaldes tawny)
100 g rørsukker
1 dl vand

Skær løg i tynde strimler. Smelt smør sammen med olie i en gryde og kom løgene. Lad dem snurre ved lav-til-middel varme i ca. 45 min., mens der jævnligt røres, så de langsomt bliver bløde og falder sammen. Kom salt, peber og timian i. Hæld eddike, portvin, sukker og vand ved og lad løgene simre ved lav varme i ca. 1 time til væden er næsten kogt helt ind og løgene er meget bløde. Kom kompotten i et skoldet glas og opbevar køligt. Kan holde sig i køletskabet i 2-3 uger.

No Comments

Post A Comment