Linguine alle vongole: Perfektion fra Italien

Linguine alle vongole: Perfektion fra Italien

Linguine alle vongole
Foto: Line Thit Klein

En af mine all time favourite pasta-retter er linguine (eller spaghetti) alle vongole. Vongole er de små nuttede venusmuslinger. De smager mildt og fint og er selve muslingen inden i skallen er ret lille. Den lidt metalliske smag, blåmuslinger kan have, finder du slet ikke i venusmuslinger. Sådan en ret her skal man optimalt spise på en restaurant ved stranden – helst med tæerne i sandet. Men når det nu ikke kan lade sig gøre, så prøv alligevel at få din fiskemand til at tage venusmuslinger hjem – de er toplækre.

Efter i mange år at have udtalt det vonGOle, har jeg siden fundet ud af, at trykket skal lægges på den første stavelse, så det hedder altså VONgole :-). Det nederste billede er fra Rom, hvor Peter og jeg var i 2009. En aften spiste jeg en perfekt spaghetti alle vongole, som bragte mig i ekstase. Og så sad vi endda på en smuk piazza midt i byen på en varm oktoberaften. Perfekt. Også selv om det ikke var på stranden. Det har jeg til gode. Restauranten hed Ristorante Pierluigi.

 

Linguine alle vongole
Til 4 personer

1½ kg venusmuslinger eller hjertemuslinger
1 stort bananskalotteløg eller 2 alm skalotteløg
2 fed hvidløg
50 g smør
3/4 dl hvidvin eller tør vermouth
1 håndfuld bredbladet persille
salt og sort peber
400 g tørret linguine

1. Sæt en stor gryde over med vand til pastaen. Kom rigeligt med salt i. Kog pastaen al dente.

2. Mens pastavandet varmer op, gåes muslingerne efter. Dem der er åbne kasseres – de er døde. Skrub dem godt og læg dem til side i en si.

3. Mens pastaen koger hakkes løg og hvidløg fint. Smelt smørret i en gryde eller sauterpande ved middel varme. Kom løgene i og lad dem snurre til de bliver klare. Tilsæt hvidløg og rør rundt. Tilsæt så muslingerne og hvidvin og kom låg på. Lad muslingerne dampe i 4 minutter og sluk så for varmen. Nu har muslingerne åbnet sig. Dem, der ikke har, skal kasseres.

4. Sigt vandet fra pastaen og vend den sammen med muslingerne og den saft de ligger i. Drys med grofthakket persille og kværn godt med peber over.

 

Vintip

Prøv en grøn, frisk Verdicchio eller en cremet Pinot Grigio. Er du totalt i sommerstemning, så kan en rigtig tør rosé fra f.eks. Sydfrankrig også bruges, men undgå de mørke-pink med for meget bær-smag.

 

Mira Arkin

8 Comments

Post A Comment

 • Ktl
  Posted at 11:45h, 22 februar Svar

  Det er også min all-time-favorite pasta ret…nøj jeg sidder og bliver sulten.
  Jeg købte et glas vongole (uden skaller) hos supermarco forleden da jeg læste din opskrift – har du tilfældigvis prøvet dem til retten?

  De ligger i en naturel lage og burde vel kunne bruges.

  • Mira Arkin
   Posted at 15:04h, 22 februar Svar

   Jeg har godt set dem i Supermarco og i Inco, men har ikke prøvet dem. Har dog haft succes med frosne (i skallerne) og selvfølgelig friske. De har dem tit friske i Fiskerikajen i Torvehallerne.Og hjertemuslinger kan også bruges som erstatning for vongole.

 • Sofie
  Posted at 21:02h, 23 september Svar

  Uhmmm det ser godt ud.
  Pierluigi er en af mine favorit restauranter i Rom. Hvis du kommer der igen så prøv deres pasta med zucchiniblomster eller filetto al limone. De kan virkelig anbefales. Jeg ville godt gå gennem Rom for at få dem igen.

 • Mikkel Bækgaard
  Posted at 15:14h, 22 september Svar

  Det italienske køkken er imponerende. Tænk, noget så enkelt kan være så lækkert

 • Anders Damm
  Posted at 13:24h, 22 september Svar

  Ser lækkert ud Mira!

  Kunne man tillade sig at tilsætte en anelse fløde?

  • Mira Arkin
   Posted at 14:53h, 22 september Svar

   Det kunne man, men så skal man undlade smørret, synes jeg. Det er meningen, det skal svømme i en blanding af smeltet smør, vin og muslingesaft, men alligevel være en let ret.

   • Anders Damm
    Posted at 15:55h, 22 september Svar

    Bukker og takker for tips! 🙂

    • Mira Arkin
     Posted at 21:47h, 22 september Svar

     Og jeg nejer og siger velbekomme:-)