Lidt fra min nye have

Lidt fra min nye have

Jeg vidste, jeg havde en havenørd inden i mig!  Det flyder stadig rimelig meget indvendigt i vores hus, fordi vi hellere vil være ude i haven nu, hvor vejret er så fint. Jeg vimser rundt i haven med diverse redskaber og nusser og hakker og vander. Og jeg ELSKER det!

Vi nedlagde en gammel pool, der lå i haven. Det var faktisk en rigtig fin pool fra 1950’erne, men jeg har ikke nerver til at have ungerne løbende rundt om sådan en dødsfælde. Vores børn kan overhovedet ikke finde ud af at passe nok på endnu, og jeg synes der for det meste er alt for koldt til pool i Danmark, så den blev altså slået ihjel. På noget af det gamle poolareal har vi nu anlagt køkkenhave med sten omkring, så jeg har noget at gå på. Vi har sået græs på resten af arealet (det var en stor pool), som nu er begyndt at komme op. Ungerne hjalp, så nogle steder kom der VIRKELIG mange frø og nogle steder er der bare pletter. Der eftersår jeg bare.

Vi har en overdækket terrasse med glasvægge på siderne og ret meget læ. Der er en god varme, så jeg har plantet tomater og chili i krukker, som jeg håber bliver store og frugtbærende. Tomaterne blomstrer nu, så jeg skal til at knipse lidt til dem, så de kan selvbestøve. Det har jeg læst mig til – jeg har jo aldrig i mit liv haft en tomatplante før.

Der er lige lidt for rodet på terrassen til at jeg vil dele billeder af det hele med jer endnu, men ved siden af tomatplanterne har jeg gang i forspiring af squashplanter. Det er dem i den bagerste bakke. Der er to slags squash, Nano Verde di Milano (som jeg købte, da vi var i Umbrien sidste år) og Genovese, som er en lysegrøn type.

I midterste bakke er det ærteblomster og blomsterkarse (en laksefarvet type). Jeg har tænkt mig at ærteblomsterne skal vokse op langs en af vores stolper på terrassen. Og forrest har jeg lagt grønne bønner (Neckarkönigen), som jeg er lidt i tvivl om nogensinde kommer op. Der er noget der spirer, men jeg ved ikke endnu om det rent faktisk er bønnerne, eller om det er ukrudt… Jeg har tænkt mig at plante bønnerne ud omkring et stativ af bambus – de skal have noget at klatre op ad. Bønner, ærter og ærteblomster lå i blød i en kop vand i et døgn, før jeg såede dem. Jeg tænkte de havde godt af at suge vand til sig, for lige at speede spiringsprocessen lidt op. Nu må vi se om de bønner tager sig sammen eller hvad.

I lørdags (efter jeg kom hjem fra P4 – hørte I mig tale om grøntsager på grillen?) hakkede jeg lidt i jorden, for at gøre klar til de små squashplanter og sidst på eftermiddagen, da solen ikke var så voldsom, satte jeg dem i jorden og vandede godt. Nu er det allerede vokset godt, men jeg kan se, at de har brug for vand, nu hvor solen steger hver dag. Jeg må vande dem igen i aften.

Bag squashbedet er der masser af hindbær – både sommer- og efterårshindbær. Jeg har også plantet solbær, røde stikkelsbær (som lige har haft larver!), ribs og jordbærrabarber. Der er også to rækker ærter (med pinde og snore, de er begyndt at gribe fat i) og to rækker gulerødder, som jeg hele tiden kommer til at trampe på, fordi det indtil videre ligner græs.

Og her er jeg så igen – glad og med upraktisk fodtøj på. Jeg mangler stadig et par havesko, jeg kan stikke fødderne i, som ikke er crocks og som ikke er gummistøvler. Denne rose (Midnight Blue) fik vi af gode venner og den er nu sat i bedet, jeg står ved siden af. Det er fuld af lyserøde buskroser og lige nu blomster et hav af lilla og lyserøde akelejer. Jeg har også plantet en perovskia og en lyserød katost. I kan også se det fine store oliventræ i potten på terrassen. Det var en bryllupsgave og jeg elsker at sidde ved det – det føles meget sydfransk.

Det er simpelthen så spændende med den have. Især fordi man kan spise noget af den…

1Comment

Post A Comment

  • Randi
    Posted at 12:58h, 16 maj Svar

    Dejligt! Jeg får den samme fornemmelse af glæde, når jeg kan se at mine altan planter pipler frem. Der er både radiser, ærter, gulerødder, ribs, og vinstokke på altannen pt.

    Og det klæder dig virkelig at være havemenneske!