Langtidshævede boller med mørk chokolade
– SPONSORERET INDLÆG –
Jeg har bagt disse lækre boller med mørk chokolade af noget af det mel, jeg fik af Irma fra den økologiske Livø produktion. Her har jeg brugt fuldkornsmel af Goldblume hvede, der giver et meget stærkt mel, altså med et rigtig højt proteinindhold. Det giver saftigt brød med sej krumme og der er masser af smag i – også selv om jeg også brugte en del almindeligt hvedemel.
Som tilhænger af meget mørk chokolade kan jeg kun anbefale dig at bruge en rigtig god mørk en af slagsen til bollerne her. Sørg for at chokoladen er hakket meget groft, så du får store gode klumper af chokolade i bollen.
Grovboller med chokolade
16-20 stk
5 dl koldt vand
10 g gær
150 g Irmas Goldblume Fuldkornsmel – Livø Økologisk Balance
2 tsk honning
10 g salt
500 g hvedemel
150 g grofthakket mørk chokolade
1. Rør gæren ud i vandet og tilsæt Goldblumemel, honning og salt. Rør det sammen og ælt efterhånden hvedemelet i dejen. Ælt dejen grundigt i 10 minutter – jeg bruger en røremaskine, men du kan sagtens gøre det med knofedt og håndkraft. Ælt til sidst chokoladen ind i dejen. Kom dejen i en skål, dæk den med en plastikpose og stil dejen til hævning i køleskabet i 10-12 timer.
2. Efter hævning tages dejen ud af køleskabet 1 time inden bollerne skal bages. Varm ovnen op til 225 gr. Gør hænderne våde og brug fingrene til forsigtigt at tage klumper af dejen op, som lægges på bageplader med bagepapir på. Bag bollerne i ca. 18-20 min. Lad dem køle lidt af på en rist. Smager fantastisk mens de er lune og vidunderligt når de er kølet af 🙂
Vibeke
Posted at 13:24h, 21 februarHvis man nu bor i Jylland og ikke har mulighed for at handle i Irma, hvilken fuldkornsmel vil du så anbefale?
Tak for en skøn blog!
Mira Arkin
Posted at 14:33h, 21 februarDet kunne f.eks. være fuldkornsspelt-, ølandshvede- eller emmermel. Eller italiensk tipo 00 fuldkornsmel.
Jeppe
Posted at 20:21h, 24 januarDe ser lækre ud og skal bestemt prøves. Hvilken almindelig hvedemel bruger du?
Mira Arkin
Posted at 19:27h, 25 januarKornkammeret økologisk.
Mikkel Bækgaard
Posted at 12:29h, 04 januarDe ser lækre ud.
Men faktisk er der ingen grund til at ælte bollerne så længe, når de skal hæve 10-12 timer. Det er faktisk nok bare at røre dejen hurtigt sammen. Så sørger den lange hævetid for, at glutenstrengene bliver lige som de skal være.
Så man kan få disse lækre boller uden at ælte sig en pukkel på og uden at vine røremaskinen til.
Vh
Mikkel
Mira Arkin
Posted at 13:00h, 04 januarDet er jeg nu ikke helt enig med det i, Mikkel :-).
Her er hvad bager Lennart Ribers fra Nordisk Brødhus siger: Det er rigtigt, at langtidshævning også udvikler glutenstrenge, men så skal dejen hæve længere tid og helst ikke i køleskabet. Din metode fungerer således bedst med en surdej (eller væsentligt mindre gær end jeg bruger), fordi gæren ellers vil udvikle sig færdigt for hurtigt, altså før gluten når at følge med. Der er et eller andet modspil mellem udvikling af gluten og dejens hæveevne. Fordi der er gær i min dej, kan den tåle at blive æltet, hæve relativt lang tid og stadig hæve flot op bagefter.
Mikkel Bækgaard
Posted at 13:06h, 04 januarFaffolk ved selvfølgelig bedst 🙂
Ved bare af erfaring, at jeg er begyndt at røre en dej sammen om aftenen med en lille klump gær i (på størrelse med en ært), lade det stå på køkkenbordet natten over og så bage fint brød morgenen efter – både som boller, som brød på en bageplade og i en gryde alt efter temperemant.