Lammekølle med fennikel og allehånde og snaskede kartofler
Ingen påske uden lam. Jeg har helt sikkert lavet opskrifter med lam med fennikel før (fx langtidsstegt lammebov med varme krydderier), men det fungerer bare så godt sammen, så her kommer lige endnu en version. Her har jeg kombineret med allehånde, som giver en skøn varme i smagen. Det bruger man også i shawarma, og det passer virkelig godt til lam.
Kartofler og fennikel ligger og hygger sig under lammet under stegning og bliver dryppet med lækkerhed fra det krydrede kød. Jeg flytter køllen lidt rundt på risten, så alle kartofler får dryp af godhed over sig.
Lammekølle med fennikel og allehånde og snaskede kartofler
4-6 personer
1 lammekølle på 2 kg
2 spsk fennikelfrø
2 tsk hel allehånde
½ tsk sorte peberkorn
2 fed hvidløg
1 spsk olivenolie
1 tsk groft salt
Kartofler
1½ kg kartofler
1 fennikel
1 fed hvidløg
1 kvist rosmarin
salt og sort peber
2 spsk olivenolie
1. Varm ovnen op til 190 gr. Rids lammet i fedtet. Knus fennikelfrø, allehånde, peber og hvidløg i en morter. Tilsæt olie og salt og mos det sammen til en tyk pasta. Gnid det ind i lammet – på begge sider.
2. Skrub kartoflerne og skær dem i 3 mm tykke skiver. Skær også fennikel i skiver og hak hvidløg fint. Bland det hele sammen i en bradepande med bagepapir i bunden. Riv bladene af rosmarin og kom i sammen med et skud salt og sort peber og 2 spsk olivenolie.
3. Placer en rist over bradepanden og kom lammet på. Stik det hele i ovnen og steg i ca. 1 time til 1 time og 15 min. Jeg bruger et stegetermometer og tager kødet ud, når det har en centrumstemperatur på 57 gr. Lad kødet trække 10 min og skær det så ud i skiver. Server med snaskede kartofler til. Jeg lavede også en salat af spidskål, blancherede grønne bønner, sesamfrø og vinaigrette til.
Når jeg har rester fra fx en lammekølle, sker det ofte, at vi får hjemmelavet shawarma dagen efter. Du kan sagtens bruge rester til denne opskrift – eller selvfølgelig fersk kød.
No Comments