Lakse fish cakes – Laxomani i Sverige
Roadtrips med Tappsy, Abba og Kent
I weekenden var jeg i Norge og besøge svigerfamilien. De bor i det sydlige Norge lige ved den svenske grænse, så Peter og jeg kørte over Øresund og op gennem Sverige for at komme derop.
Jeg elsker roadtrips. Vi hygger os altid i bilen med Katjes Tappsy (de der pandahoveder af skum og lakrids) og hører Abba eller eksotisk udenlandsk radio (der godt nok spiller præcis det samme musik som de danske kanaler, bare med lidt mere Kent), og så er der jo spise-pauserne, hvor vi enten kaster os over de sindssygt gode kanelbullar, som er helt aldeles spiselige selv i tankstation-udgave – med masser af kardemomme og kanel og strøsukker på (Note to self: find opskrift på svenske kanelbullar til et andet indlæg!) ELLER stopper ved Laxbutiken.
Laks-o-rama
Laxbutiken er en svensk kæde af lakse takeaway slash cafeteria – godt nok kun med 2 butikker indtil videre. De har et stort udvalg af alt i laks; koldrøget, gravad, varmrøget, diverse delikatesser så som koldrøget laks rullet om krydderurte flødeost, eller lakse cheesecake, lakse burger, flere slags lakse quiche osv. osv. i det uendelige. De har sågar en Laxomat; en automat, hvor du udenfor åbningstid kan hente lakseanretninger og tage med hjem. Hvem har ikke lige stået en aften på vej hjem ad motorvejen og tænkt, at de bare måtte have noget røget laks med hjem?! Indretningen er super tjekket og Ikea-frisk (de har netop renoveret begge Laxbutiker, så de er top moderne), og det hele fungerer bare enormt godt (de appetitlige toiletter er i sig selv grund nok til at stoppe ved Laxbutiken frem for andre rasteplads-helveder). Prøv det næste gang, du selv er på roadtrip op gennem Sverige!
Anyway, alt det her laks fik mig til at tænke på nogle laksedeller, jeg lavede for nylig efter inspiration fra engelske fish-cakes, som laves med kartoffelmos og fisk. Det er super simpelt, rigtig lækkert og nok også ret børnevenligt, hvis man har sådan nogle.
Lakse fish-cakes (til 4 personer)
400 g. kogte kartofler (gerne fra dagen før)
400 g. fersk laks
2 forårsløg, hakket
1 æg
½ tsk. fint salt
Sort peber
1 toppet spsk. hvedemel
Neutral olie til stegning
1. Mos de kogte kartofler groft med en gaffel i en stor skål. Fjern skind og evt. ben fra laksen og hak den i tern på ca. 1x1x1 cm. Du kan også gøre det finere – jeg kan godt lide de lidt grove stykker fisk.
2. Kom fisken i skålen sammen med kartoflerne, forårsløg, 1 æg, salt og peber og rør det hurtigt sammen med melet. Jo længere du rører, jo finere moses kartoflen, så hvis du gerne vil have lidt kartoffelstykker i dellerne (og det vil jeg godt), skal du ikke røre det for længe.
3. Varm en pande (helst med teflon) op, kom olie på og kom fiske-massen på i klatter med en spiseske. Lad være med at røre dem indtil de har dannet skorpe. De skal stege ved middel varme, ca. 5 minutter pr. side. Spis med citron eller lime til.
Bonus-info: Fish cakes kan laves med andre slags fisk, f.eks. sej eller torsk og smager også rigtig godt koldt dagen efter på et stykke rugbrød med remoulade, tartarsauce eller bare smør. Eller varm eller kold i en burgerbolle med salat, mayo og pickles. Eller prøv at lave mini-fish cakes og server som hapser.
Rebekka
Posted at 11:45h, 17 septemberJeg vil bare sige, at denne opskrift er på menuen flere gange om måneden hjemme hos os, og er et kæmpe hit hos både store og små. Jeg har også nogle gange lavet dem til “hverdagsgæster”, og har måttet slippe opskriften hver gang. Jeg har faktisk endda måttet give opskriften til en af pædagogerne i børnehaven, da hun så at min søn havde dem med i madpakken, og jeg ved at hun nu laver dem under opskriften “Sigurds laksecakes” – men de kommer jo faktisk fra dig, så lige lidt credit tilbage til rette sted!! Tak for en appetitvækkende blog 🙂
Miriam
Posted at 23:07h, 10 januarJeg har netop lavet dem her til aften med et lille twist. Udover, brugte jeg også noget broccoli og lidt persillerod i ‘farsen’. Det var super lækkert!
Miriam
Posted at 23:07h, 10 januar*Udover kartofler, that is.