Laks med parmaskinke og smaskede ærter

Laks med parmaskinke og smaskede ærter

Laks med parmaskinke

Det pisser ned. Derfor overvejede jeg kraftig at sige farvel og tak til sommeren og lægge en eftårsret på bloggen i dag. Men fandme nej! Det er altså stadig sommer og jeg er ikke klar til 6 måneders simremad endnu, selv om det også bliver dejligt til den tid. Jeg er bare ikke færdig med at spise sommermad. Så her er en sommeret i lyse dejlige farver. Den kan nu også spises, når det er mørkt og koldt udenfor…

En kraftigtsmagende fisk som laks kan sagtens klare noget parmaskinke uden at blive for domineret af det. Englænderne er fans af fisk med mushy peas, hvor ærterne dog kan være ret smattede og nærmest gule-ærter-agtige. Gule ærter har aldrig gjort noget for mig og jeg foretrækker til hver en tid de helt grønne ærter. Her har jeg brugt sommerens friske, danske ærter til en mere sommerlig udgave af mushy peas, som jeg så vælger at kalde “smaskede”, fordi jeg gav dem nogle smask med en kartoffelmoser. Smukt ser det ud, og den friske sommerlige smag fra ærterne går rigtigt godt med den fede, fyldige laks. Jeg tror faktisk det er en ret klassisk kombo med laks og ærter. 

Jeg havde også et bundt friske løg, som jeg glaserede med hvid balsamico. Det gav retten et dejligt syrepift. Du kan droppe løgene og servere en citronbåd sammen med fisken i stedet. Og gode danske kartofler er godt til.

Laks med parmaskinke og smaskede ærter
Til 4 personer

4 laksefileter
4 skiver parmaskinke
300 g. ærter (1 kg. ubælgede, og ja, du kan godt bruge frosne ærter – de smager bare ikke helt lige så ekstremt godt)
25 g. smør
½ dl. vand
1 god kvist frisk estragon
Olie til stegning
Salt og sort peber

1. Skær skindet af laksen – dette gøres med en skarp smal-bladet kniv. Læg laksen med skindet ned ad og skær forsigtigt ind lige under skindet mens du holder på fisken. Når du har fået fat mellem skind og fisk, holder du fast i det stykke skind du har skåret fri og fører kniven hele vejen hen mellem skind og fisk mens du holder kniven vandret – parallelt med skærebrættet. Kassér skindet.

2. Rul et stykke parmaskinke omkring hvert stykke fisk. Du behøver ikke fæstne det med nåle, da skinken “limer” sig sammen om fisken under stegning. Kværn med peber – du behøver ikke salt, da skinken er meget salt. Alt dette kan gøres flere timer før servering. Gem i så fald fisken i køleskabet og tag den ud ½ time før den skal steges.

Ærter

3. Forbered ærterne: bælg dem, hvis du bruger friske ærter. Kom ærterne i en kasserolle med vand og lidt salt. Lad det koge stille og roligt i ca. 10 minutter. Smid smørret i, lad det smelte og smask ærterne sammen til en grov mos med en kartoffelmoser (sådan en man maser ned i gryden). Smag til med salt og sort peber og kom til allersidst lidt friske estragonblade i.

4. Imens steges fisken i neutral olie på en pande. Ca. 4-5 minutter på hver side. Det er bedst at bruge en teflonpande (jeg synes mine jernpander kommer til at lugte af fisk næste gang jeg bruger dem efter at have steg fisk i den. Har bl.a. haft en meget uheldig oplevelse med brunede kartofler, der smagte af fisk!). Anret fisken ovenpå ærterne. Evt. sammen med syrlige løg glaseret i hvid balsamico.

Løg glaseret i hvid balsamico
1 bundt friske løg
1 spsk. smør
1 spsk. sukker
2 spsk. hvid balsamico (eller 1½ spsk. hvidvinseddike
)2 spsk. vand
½ tsk. groft salt

1. Rens løgene og fjern den grønne del. Halver dem eller skær dem i kvarte, hvis de er store. Behold bunden på, så de holder sig sammen under tilberedning.

2. Kom løg i en gryde sammen med de øvrige ingredienser og lad simre uden låg på til væsken er en tyk sirup. Hold varmen helt lav og vend løgene jævnligt, så de glaseres i den sursøde sirup, ca. 10 minutter.

PS. Husk at sende mig et billede af din yndlings-søndagsret. Så er du med i konkurrencen om 2 abonnementer på to numre af det nye danske madmagasin Copenhagen Food. Send dit billede til: kontakt@miraarkin.dk senest torsdag!
Læs mere om søndagskonkurrencen her.

8 Comments

Post A Comment

  • Casper
    Posted at 22:27h, 06 december Svar

    og forresten .. skal lakes steges på fuldvarm eller?

    • Mira Arkin
      Posted at 10:22h, 07 december Svar

      Nej, laksen skal ikke i ovnen. Den er kun stegt på panden og jeg synes 4-5 min. er nok, for jeg hader tør fisk. Det kommer selvfølgelig an på størrelsen af dit stykke fisk, men ved middel til høj varme (jeg bruger det største blus på mit gaskomfur på medium power) passer det fint. Efter den tid er skinken sprød og fisken varm hele vejen igennem uden at være tør. Jeg synes du skal prøve dig frem. Det kommer jo an på din stegepande, dit komfur og din fisk.
      Jeg er ikke stødt på laksefilet uden skind (bortset fra frostvarer, som jeg går udenom til den slags ret her). Hvis du har en skarp kniv, er det altså super nemt at fjerne skindet. Ellers gå til din fiskehandler og få ham til at klargøre fisken for dig 🙂
      God fornøjelse!

  • Casper
    Posted at 22:25h, 06 december Svar

    Skal laksen ikke i oven el. lignende? Er de 4-5 min på panden nok til en let gennemstegning?
    Og kan laksefilet ikke købes hvor skinnet er skåret væk i fx Irma?
    Vil gerne lave laksen hurtigst muligt. Ser lækkert ud. Fed blog.

    KH
    nybegynderen 😉

  • Anna
    Posted at 11:32h, 04 november Svar

    hvilken vin kan du anbefale til denne ret? den ser rigtig lækker ud 🙂

    • Mira Arkin
      Posted at 12:35h, 04 november Svar

      Hej Anna
      Til den fede laks som her har modspil fra syren fra løgene skal du vælge en hvidvin med noget fedme men samtidigt også noget syre. Her følger mine forslag til vinvalg efter drue-sort: prøv f.eks. en Viognier, som har masser af fedme – men sig til vinhandleren at den også skal have syren med sig. Det samme gælder for en fadlagret Chardonnay, hvis fede fyldige smag matcher laksen – men igen skal du sørge for den også har lidt syre i sig til at bryde fedmen. Eller prøv en Riesling fra Tyskland eller Alsace med en smule restsødme i.

  • Gerts
    Posted at 23:45h, 31 august Svar

    Prøvede det her til aften. God combo. Serverede det med en klat citrus risotto til. Det gav et godt modspil til de lidt søde ærter. Naturligvis valgte jeg et glas champagne blanc de blanc til retten, og det spillede.

  • Caroline
    Posted at 17:31h, 31 august Svar

    Umm Det ser fantastisk lækkert ud:) den må jeg bare prøve

  • hege
    Posted at 09:02h, 27 august Svar

    Oi, hva det så herlig ut! Hege