Helstegt kylling med pancettasmør

Helstegt kylling med pancettasmør

Jeg tror aldrig jeg bliver træt af stegt kylling. I gamle dage var det fint at spise kylling; det var noget man spiste til søndagsmiddagen med nystrøgne servietter til. I dag koster kyllinger ingenting og det er blevet hverdagsmad. Men de små billige kyllinger smager slet ikke så godt og der er ikke så meget mad i som i en ordentlig kylling, der har fået lov at vokse sig stor. Sørg altid for at købe en stor flot kylling. Den skal koste 60 kr og opefter. Nogle gange har Irma tilbud på deres store unghaner, så de kan fås til 65 kr. Der er nok til 4 voksne og du kan koge fond af det store skrog bagefter (se hvordan her).

Kylling med pancettasmør

1 ordentlig kylling eller unghane på 1500-1800 g.
50 g. blødt smør
50 g. pancetta (italiensk lufttørret bacon; kan evt. erstattes med parmaskinke)
1 lille håndfuld frisk salvie
1 fed hvidløg
Friskkværnet sort peber
Fint salt

Tænd ovnen på 225 gr.

Hak pancetta og salvie fint og bland det med det bløde smør, knust hvidløg og peber.
Nu skal du have løsnet skindet, så du kan komme smørret ind under. Start nedefra og lirk forsigtigt fingrene ind mellem brystkødet og skindet. Brug fingrene til at separere skindet fra brystet og arbejd dig hele vejen rundt på kyllingen, så der også skabes lommer om lårene og bagpå kyllingen. Pas på du ikke prikker hul på skindet.

Fordel nu smørret under skindet og smør også lidt ind i kyllingens bug.

Gnid kyllingen i salt udenpå.
Skindet over brystet vil have udvidet sig efter du har haft hånden inde under. Saml skindet med en kødnål. Bind lårene sammen med kødsnor, så lårene sidder tæt ind til kroppen.
Læg kyllingen i en bradepande – evt. på en rist  – med brystet opad.

Brun kyllingen i den varme ovn i 10 minutter og skru så ned til 180 gr. Steg kyllingen færdig, ca. 1 time.

PS. Den opmærksomme læser vil have undret sig over, at kyllingen på det færdige billede ligger i en anden bradepande, en under forberedelserne. Hvad er det dog for noget snyd!?? Det skyldes, at da Peter fotograferede den første omgang kylling, hvor forberedelsesbillederne er fra (i mine forældres køkken), blev billederne af den færdige kylling ikke så gode. Jeg lavede kyllingen igen den dag, hvor DR var forbi og interviewe mig til Aftenshowet, og der kom den anden bradepande ind billedet. Derfor :-).

2 Comments

Post A Comment

  • Mira Haaning Arkin
    Posted at 19:25h, 15 maj Svar

    Sidste gang lavede jeg fuldkornspasta med spidskål, grønne asparges og estragondressing. En stor grøn salat er heller ikke af banen; og nye kartofler.

  • Mette
    Posted at 18:22h, 14 maj Svar

    Mums, det ser lækkert ud. Hvad serverer du til? Kan forestille mig at noget let og friskt vil gå godt til.