Braiseret italiano kylling med tomat og fennikel

Braiseret italiano kylling med tomat og fennikel

kylling med tomat og fennikel

Hvor ville det dog være at foretrække at sidde i Italien lige nu, med en stor stråhat på og et glas kølig hvidvin mens solen bagte ned på mine solbrune skuldre. Men næ nej. Det blæser og er mørkt og koldt, så vi må vente lidt endnu med forårets komme. Men derfor kan vi jo godt lade lidt som om i køkkenet med noget simremad, som dog smager lidt af sommer og varme.

Jeg er blevet så vild med fennikel, og jeg har en tendens til at komme det i alting for tiden. Jeg elsker dens lakridsede smag, dens saftighed, den måde den smelter på tungen når den er braiseret og dens sprødhed, når den er rå. Jeg læste et sted, at der findes han og hun fennikel. De buttede er hanner og de flade er hunner og hannerne skulle vist nok smage af mere, men det har jeg nu ikke testet. Jeg har en stille teori om, at fennikel er sådan en grøntsag, som mange ikke rigtig ved, hvad de skal stille op med. Prøv nu at købe nogle stykker med hjem. De er så tasty i salater, som f.eks. min salat med tun og tomat og til røget laks, eller grillede som jeg gjorde i min ret med røget makrel og citron mayo. Eller prøv at gratinere dem – det er virkelig også lækkert!

Og så kan du komme dem i simremad, som jeg gjorde, da jeg lavede denne italiano kylling, da mine forældre var på besøg sidste weekend. De var helt oppe at køre over retten og det var jeg også. Den blev lige sådan, som jeg havde forestillet mig det. Og så kommer der den bedste sauce ud af sådan en omgang kyllinge-simremad.
Husk at bruge en ordentlig kylling!


Kylling braiseret med fennikel og tomat
Til 4 personer

1 stor kylling på ca. 1700 g
2 fennikel
3 fed hvidløg
2 stængler bladselleri
250 g cherrytomater eller kryddertomater
1 håndfuld taggiache oliven (sorte, italienske oliven med sten – du kan også bruge nicoise oliven)
3 spsk olivenolie
1 stort glas hvidvin eller tør vermouth
2 glas vand
salt og sort peber
1 stor kvist frisk rosmarin

1. Skær lårene af kyllingen og del dem i over- og underlår. Skær vingerne af og skær ned gennem brystet og det det i to bryststykker, der skæres fri fra siderne. Del hvert bryststykke i to, så du til sidst har i alt 10 stykker kød samt et rygstykke. Gem rygstykket til en dag du vil koge fond (f.eks. sammen med benene fra dagens braiserede kylling). Krydr kyllingestykkerne med salt og peber og brun dem grundigt på alle sider i olie i en stor gryde. Gør det ad to omgange, så du ikke over-crowder gryden.

2. Flæk imens fenniklerne og skær dem i tynde skiver. Skær bladselleri i skiver og snit hvidløget i tynde skiver. Når kyllingen er brunet tages stykkerne op og lægges til side på en tallerken. Kom hvidløg, fennikel og bladselleri i gryden og lad de snurre ved svag varme i et par minutter. Kom kyllingen tilbage i gryden – dog ikke de 4 bryststykker, som skal have kortere tid. Hæld vin og vand over, skru ned for varmen og kom låg på. Lad kyllingen simre i 10 minutter inden bryststykkerne og tomaterne kommes i og det simrer videre i 15 minutter.

3. Tag låget af gryden, kom rosmarinblade i og lad saucen koge lidt ind. Kom oliven ved og smag evt. saucen til med salt.

4. Server kyllingen med cremet polenta – jeg peppede polentaen op med masser af grofthakket persille, parmesanost og revet citronskal. Du kan også bare spise godt brød til, kartoffelmos eller hvide bønner.

Vintip
Retten her oser af Italien og varm sommer. Drik en fylidig og blød hvidvin til som f.eks. en pinot grigio. Hvis du foretrækker rødvin, så gå efter en frugtig og let sangiovese, som f.eks. en Chianti.

 

braiseret kylling med fennikel og tomat

4 Comments

Post A Comment

 • Tina
  Posted at 00:37h, 14 marts Svar

  Hej Mira

  Har lige opdaget din blog – og er meget begejstret. Har allerede lagt fem opskrifter over på min “to make very soon” liste.

  Jeg overvejer at lave denne ret, som virkeligt ser meget lækker og delikat ud, til et større selskab. Tror du det er muligt at lave den i forvejen, og så varme den op inden inden middagen?

  Nyinspirerede hilser
  Tia

  • Mira Arkin
   Posted at 09:48h, 14 marts Svar

   Det kan du sagtens. Det er bedst hvis du forbereder retten samme dag, som den skal spises – så start om eftermiddagen f.eks. Hvis du laver en stor portion, så sørg for at bruge en stor, bred gryde, så du kan komme til kyllingestykkerne uden at rode alt for meget rundt i tingene, når du varmer det op. Du kan også brede det ud i en dyb bradepande (som ikke er større, end at kødstykkerne ligger tæt i ét lag), hælde saucen over og dække det godt til med folie og så varme det op ved 225 gr. i 10-15 minutter. Den høje varme giver kort opvarmning, så dit kød ikke bliver overtilberedt.

 • Anne
  Posted at 17:32h, 15 februar Svar

  Det ser virkelig lækkert ud – skal prøves af på fredag.

 • Mariam
  Posted at 19:34h, 14 februar Svar

  Det ser rigtig lækkert ud. Den må jeg prøve en dag:)

  Mvh
  Mariam