Kogebøger – anmeldelser: bæredygtige producenter, Blomsterberg, afternoon tea og sunde safter
Denne feelgood bog, som kokken Carsten Kyster har begået sammen med fotograf Columbus Leth, tager os rundt til små producenter af kvalitetsfødevarer i Danmark. Ved hvert besøg lader Kyster sig inspirere af råvarerne og kreerer retter ud fra det. Så når Myntegaard ved Haslev besøges, laver han opskrifter med det gode kød fra de fritgående grise og hos Kiselgården går han amok i kål.
Columbus Leth er super dygtig, så der er utroligt smukke billeder af både retter og omgivelser og som en ekstra cool feature har selveste Jamie Oliver skrevet forordet til bogen. Kyster og Oliver har åbenbart arbejdet sammen på The River Café i London og Oliver er stor fortaler for velproducerede råvarer og glade dyr. Fin bog med funky, Kyster-agtige retter, der kan inspirere dig til at prøve noget lidt anderledes fra det sædvanlige.
Jagten På Den Gode Smag
Carsten Kyster & Columbus Leth
Politikens Forlag
kr. 350.
Så hopper vi til julebogen fra Mette Blomsterberg. En oplagt udgivelse fra hendes sikre konditorhænder med alle de opskrifter, du har brug for til julens søde sager, men faktisk også til nogle af de salte. Udover alle de klassiske småkager, konfekt, kager, æbleskiver, gløgg og diverse andre søde sager, er der nemlig også opskrifter til juleand, sovs, flæskesteg og alt muligt andet, man kan få brug for i december måned. Vældig handy julebog, der dækker så bredt, at man faktisk kan bruge den som hovedværk til julens guf-orgier.
Lars Raneks billeder er pæne, og opskrifterne er nemme og overskuelige. Men giv den i adventsgave og ikke i julegave, for det er nedtur at få en gave juleaften, man først kan bruge om et år.
Blomsterbergs Jul
Mette Blomsterberg
Politikens Forlag
kr. 250
Københavns fine gamle tekøbmand, Perch’s, har udgivet en bog om te og hvad der dertil hører, Afternoon Tea.
Det bedste ved bogen er de første kapitler, der fortæller historien om Perch’s, om teens historie og om kulturen omkring te. Om forskellen på High Tea og Low Tea (som der ofte rodes rundt i herhjemme. Det handler om klasse – High Tea er arbejderklassens tidlige aftensmad, hvor man sidder ved spisebordet – deraf High. Low Tea er det samme som Afternoon Tea og er den fine teceremoni, som vi kender den, men fingersandwiches, scones og fine kager, behageligt siddende ofte i lave stole og lave borde – deraf Low). Der er fin information om brygning af te og et par tips til gode testeder i London.
Derimod kører det ikke så godt med bogens hovedel, nemlig kapitlerne med opskrifter. Stylingen er på nogle af billederne lidt ubehjælpelig og en stor del af opskrifterne ligner desværre noget ens 12-årige har lavet i husgerning, eller hvis vi skal være søde, noget fra Karolines Køkken i 1980’erne. Desuden er flere af billederne uskarpe. Det er vel og mærke ikke alle, der er lige slemme, men det er ærgerligt, at man ikke har fået en professionel madstylist og madfotograf til at klare billedsiden af bogen.
Der er gode opskrifter i bogen, men jeg får bare ikke lyst til at kaste mig ud i dem, fordi billederne ikke får dem til at fremstå særligt attraktive, bortset fra nogle enkelte. Alt dette skal dog ikke forhindre mig at besøge Perch’s Tea Room, for det er hyggeligt og de har styr på deres te.
Afternoon Tea
Stine Hincheldey Alwén
Lindhardt og Ringhof
kr. 249,95
Efter julemad og kager, så kan man godt trænge til nogle rå frugter og grøntsager. Her kommer Aarstidernes bog Safter ind i billedet. Grøntsagsguru Søren Ejlersen har sammen med helsegøgleren Umahro Cadogan begået denne samling af übersunde drikke. Her er inspiration til alle mulige smoothies, juicer, safter, shots, varme og kolde drikke og bagerst i bogen et afsnit om diverse planters sunde egenskaber i forhold til kroppens forskellige funktioner – jeg vidste f.eks. ikke at brændenælder kan øge testosteronmængden i kroppen.
Har du brug for inspiration til f.eks. januars uundgåelige sundhedsflip, så er Safter lige sagen. Og så er saft/juice/shots også en smart måde at få kørt ekstra mange frugter og grøntsager gennem systemet – ikke mindst for børn.
Safter
Søren Ejlersen & Umahro Cadogan
People’s Press
kr. 249,95
No Comments