Knækbrød af overskudssurdej

Knækbrød af overskudssurdej

Jeg har længe arbejdet på den helt rigtige opskrift på tyndt knækbrød af overskudssurdej. Og nu er den her endelig.

Jeg ville gerne have en opskrift, hvor jeg får brugt min overskudssurdej – altså den dej, der tages fra, når jeg fodrer min surdej og skal have den i gang igen efter den har taget en lille pause i køleskabet. Jeg bager nemlig “kun” med min surdej ca. 2-3 gange om ugen. Og når man ikke bruger sin surdej dagligt, så har den nogle gange brug for mere end én fodring for at blive helt bageklar og så ender man med overskudssurdej.

Der er mega meget smag i surdejen og det ærger mig at skulle smide det ud, så jeg prøver altid at finde noget at bruge oversskudssurdejen til. Altså til formål, hvor den ikke skal få dejen til at hæve, men hvor den tilføjer smagskompleksitet med sin syrlighed og mangfoldige bakteriekultur. Og så er der jo en del godt mel i, som det også er ærgerligt at smide ud. Jeg bruger Kornbymølle hvedemel nr. 1 til at fodre min surdej med, så det er gode sager.

Jeg bruger oversskudssurdej i fx. pandekage- og vaffeldej, i fluffy boller bagt med gær, som nogle gange også lige får en sjat surdej. Jeg har også prøvet flere af bageoraklet Cathrine Brandts opskrifter med kager med surdej i. Der er mange muligheder.

Og nu fik jeg så endelig ramt den rigtige smag og konsistens i de her knækbrød. De består mest af overskudssurdej og så en smule rugmel og ellers bare frø og salt og en smule olivenolie. Det er super enkelt og dejen er våd, så man kan smøre den tyndt ud med en spatel og så den bliver helt sprød under bagning. De smager eminent til fx. et ostebord eller som snack i løbet af dagen eller i madpakken. Surdejen giver utroligt meget smag. Det er virkelig lækkert. Og nemt!

Knækbrød af overskudssurdej

Giver 1 bageplade

250 g overskudssurdej (min surdej består af 50% vand og 50% mel)
25 g groft rugmel
1 spsk olivenolie
4 g salt
10 g sesamfrø
20 g græskarkerner
10 g hørfrø
Ekstra salt og frø til drys

 1. Rør overskuddsurdej sammen med rugmel, olivenolie og salt og tilsæt frøene. Kom bagepapir på en bageplade og brug en spatel til at smøre dejen tyndt ud på bagepladen. Prøv at gøre det så jævnt som muligt, så knækbrødet bliver bagt lige meget over det hele.
 2. Drys lidt ekstra salt og frø på toppen af knækbrødet og prik rundt omkrig i dejen med en gaffel. Bag knækbrødet i 30-40 min. ved 150°C til det er helt sprødt over alt. Du kan banke let på det for at mærke om det føles hårdt. Hvis ikke, skal det bage videre. Lad knækbrødet køle af på en rist og bræk det i mindre stykker. Opbevares i lufttæt beholder.
2 Comments

Post A Comment

 • Ellen Demant
  Posted at 17:02h, 01 maj Svar

  Hej. Mira.
  De bliver supergod, og sprøde,med den dejlige syrlige smag.
  Jeg har prøvet Cathrine Brandts opskrift, men de blev for “tunge” til min smag.
  Dejligt at bruger overskudssurdej på denne måde, jeg bruger det også til pandekager.
  Tak for dine dejlige opskrifter👍❤️

  • Mira Arkin
   Posted at 13:01h, 14 maj Svar

   Tusind tak – dejligt at høre ♥️