Nytårskavalkade: Højdepunkter i min mave 2010

Nytårskavalkade: Højdepunkter i min mave 2010

Ja, og her taler jeg ikke om det højeste punkt på min mave, men på de spiseoplevelser, der har gjort størst indtryk på mig i 2010 – i hvert fald nogle af dem. For når man er så obsessive omkring mad som jeg, så vil der altid være utroligt mange af den slags oplevelser på et år (heldigvis!), og det bliver jo ALT for meget for et blogindlæg 🙂

Her er højdepunkterne i min mave for 2010:

Bedste ret på en restaurant

Den er lidt svær, men jeg tror jeg vælger den 3-stjernede restaurant Per Se i New York, hvor Peter og jeg spiste i foråret. En af kokken Thomas Kellers signaturretter er denne Oysters and Pearls med pocherede østers i en sabayonne/beurre blanc agtig sauce med tapioca gryn og caviar. Det var simpelthen så godt. Jeg nominerer dog også den risotto med hvid trøffel, jeg fik i Lucca i oktober, der i al sin enkelthed bare var perfekt:

 

Bedste steg

Her skal vi ned til vores hus i Frankrig, hvor grillen altid er varm og kødet kommer fra den bedste slagter i verden, Le Bon Boeuf i Tourrettes sur Loup. Dette år lavede jeg bl.a. denne svinekam med spæk og salvie, som var usandsynligt smuk og smagte frygtelig godt. Kammen var på ben, hvilket giver den bedste smag, men uden svær, for det bruger man ikke rigtig i Frankrig. Vi lagde et fint lag spæk over for at isolere og holde på saften og så salvieblade og så blev den snørret sammen med snor og grillet i Weberen. Ja, jeg ville jo gerne have spist det hele selv, men måtte desværre dele med resten af den grådige familie.

Mest yummy ret, jeg selv har lavet – eller den mest forårsagtige

Ja, i al beskedenhed, så laver jeg jo en del yummy retter, men denne skindstegte rødfisk med beurre blanc, nye danske kartofler, forårsløg, friskbælgede ærter og estragon. Det var bare Peter og mig og vi delte en fremragende flaske 2001 Puligny Montrachet 1. cru fra Clavoillon til. Mums! Jeg glæder mig til foråret, hvor vi igen skal vælte os i nye kartofler og ærter.

Lækreste lille hapser

Jeg spiste så mange af de her små hjertemuslinger med salturt og kaviar, da jeg var til Linie Award i Oslo, at det næsten var helt pinligt. Jeg håber jeg alligevel bliver inviteret en anden gang…

 

Yndlingsdrink

Den første aften vi var i New York i foråret, var vi på et mexikansk sted med et kæmpe udvalg af tequila. Jeg har som mange andre et tequila-traume fra flere tilfælde af overdrevet indtag af tequilashots (på Revolution i Aalborg), og derfor var jeg af den overbevisning, at jeg absolut ikke kan lide tequila. Det viser sig, at det bare er fordi jeg ikke kan lide dårlig tequila. Denne aften i New York startede mit margarita-flip, som jeg har vedligeholdt sommeren over her i København – især med de perfekte Tommy’s margaritas på Salon 39 og 1105. Og til info, så er en Tommy’s margarita ligesom en almindelig margerita, men med agavesirup i stedet for triple sec.

Vi bliver ved de våde varer:

Bedste iskolde øl

Det var en varm varm dag i Bayern, da Peter og jeg ankom til Rothenburg ob der Tauber, hvor vi skulle mødes med vores venner Trille og Jesper. Den fine gamle by var 35 grader varm og denne iskolde, velskænkede weissbier var lige så god som virkelig god sex. Ahhhhhh! Til de madinteresserede (det er I vist allesammen herinde!) kan jeg berette, at jeg til øllen spiste røsti med røget laks og creme fraiche. Sehr gut!


Skønneste eftermiddag

Det var også i Tyskland, jeg havde en virkelig skøn stund på pladsen i Bernkastel. Vi havde været til kæmpe vinsmagning hele formiddagen og dejsede om på Der Ratskeller, hvor vi spiste hjemmelavet pasta med friskhøvlet sommertrøffel, drak iskolde øl og skrev postkort, mens vi gloede på folk og snavede og nød ferien.
Tyskland bød desværre også på årets…

Grimmeste mad

Ingen ved hvad denne stakkels blomål havde gjort, siden den skulle overkoges og pøses til i sød karrypulversovs og derefter en sjat balsamico. Det smagte frygteligt og så frygteligt ud. Øv.

Bedste kartofler

Min mor lavede disse perfekte hvidløgskartofler stegt i andefedt mens vi var i Frankrig i sommer. De var ubeskriveligt gode. Dette latterligt lille fad var til 4 personer og jeg er ikke bleg for at indrømme, at jeg SAGTENS havde kunnet spise det hele selv. Forbandede andre mennesker, man skal dele med ! 🙂

 

Bedste burger

Jeg har sagt det før og nu siger jeg det igen: Den bedste burger i København fås på Salon 39. De hakker kødet af flere forskellige udskæringer, som de ikke vil ud med. Bollen er let og brioche-agtig og der er bare ikke noget pis med den her burger. Færdig. Tak drenge for et vidunderligt sted. Billedet er lidt uskarpt – jeg giver den skumle belysning skylden. Og måske også de store cocktails.

Bedste nye kageopdagelse

På vores ferie i Toscana i efteråret opdagede jeg schiacciata con uva – en slags brød/kage med mørkeblå vindruer og anisfrø. Nogle steder er det mere kage end brød – andre steder er det mere foccacia agtigt. De bruger en særlig slags meget små og mørke druer med sten til schiacciata (con uva betyder med druer), som jeg aldrig har set i Danmark, men man kan sikkert lave det med almindelige blå vindruer. Det var så lækkert og delikat og jeg fik rigtig meget lyst til at bruge blå druer mere i madlavning. De har sådan en fin, blid smag. I Italien er det en efterårsspecialitet – selvfølgelig fordi de kun laver denne slags schiacciata, når de særlige druer er i sæson.

 Bedste pasta

Jeg kan allerbedst lide de simple pastaretter, hvor der ikke er for meget sauce i forhold til pasta. Og allerhelst de aflange pastaer, som spaghetti eller linguine. Jeg ELSKER spaghetti alle vongole (med hjertemuslinger) eller a la Norma (med stegt aubergine, tomat og ricotta) eller med lækker sommer squash, som i mit blogindlæg nr. 100. Men spaghetti med tomater er svær at konkurrere med og den på billedet her er med bagte cherrytometer (som er nogle af de tomater, der smager af noget om vinteren), hvidløg og bacon. Det er i al sin enkelthed bare SÅ godt. Jeg kommer med opskriften snart.

Jeg kunne blive ved med disse små kategorier – jeg har spist så meget godt i løbet af året og skal fortsætte med det i 2011 og resten af mit liv.
Tak fordi I læste med i 2010. Vi ses i 2011. Held og lykke med tømmermændende 🙂

 

SKÅL OG GODT NYTÅR!

14 Comments

Post A Comment

 • Kasper
  Posted at 17:05h, 02 marts Svar

  Wow… den risotto er jeg jeg nødt til at smage. Hvad hedder stedet? (Er det hemmeligt?)

  • Mira Arkin
   Posted at 17:23h, 02 marts Svar

   Den var fantastisk!! Il Cuore, Enogastronomia

   • Kasper
    Posted at 09:10h, 03 marts Svar

    tak…

    • Mira Arkin
     Posted at 12:12h, 03 marts Svar

     Det er skam mig, der takker 🙂

 • Andrea
  Posted at 18:13h, 30 januar Svar

  Hej Mira,

  Endnu en fan melder sig – med et spørgsmål. Slår burgeren på Salon 39 fx dem på Hache og Cocks and Cows?

  For mig lyder konceptet med cocktails og burgere guddommeligt, men så skal den også være byens bedste burger 😉

  Andrea

  • Mira Arkin
   Posted at 16:44h, 14 marts Svar

   Hej Andrea
   Jeg har lige opdaget, at jeg ikke har svaret dig – det må du undskylde!
   Je ghar ikke prøvet Haché Burger endnu, men jeg foretrækker Salon 39 burgeren frem for Cocks & Cows – selv om den nu også er god. Den er bare mere café-burger-agtig, hvor 39’erens er mere amerikansk. Men du kan også få cocktails på Cocks – jeg har bare ikke prøvet dem 🙂

 • Mikkel
  Posted at 18:36h, 12 januar Svar

  Hej Mira

  Hvordan har du helt præcist tilberedt de ovennævnte hvidløgskartofler stegt i andefedt? Er det bare lige ud af landevejen – kartofler i skiver, som steges på panden? Og er det lige meget hvilken slags kartoffel man bruger?

  Mvh.
  Mikkel

  • Mira Arkin
   Posted at 18:40h, 12 januar Svar

   Nu var det jo min mor, der lavede de guddommelige kartofler, men ja, det er lige ud af landevejen. Ande- eller gåsefedt er at foretrække, da kartoflerne kan stege længe uden at brænde på – det tager jo lidt tid at stege kartofler møre, når de steges fra rå. Kartoflerne var en fransk type, som jeg ikke kender herhjemme, men de var faste og lidt voksede i det. Bare undgå bagekartofler, så skal det nok gå. Hvidløget kommes i til sidst og steger kun med 2 minutter, ellers branker det og bliver bittert. Og så skal man selvfølgelig bruge en god stegepande.

 • anne de freitas
  Posted at 21:40h, 09 januar Svar

  Det er ren fornøjelse at se dine sider, og mange dejlige opskrifter
  elsker selv at lave mad, og drømmer om en dag at have en flot og sjov blok som dig

 • Sara
  Posted at 16:44h, 02 januar Svar

  Godt nytår og tak for god inspiration i 2010 – glæder mig til at læse mere i 2011!!

  Sara

 • Maria
  Posted at 13:09h, 01 januar Svar

  Findes der en opskrift på skindstegt rødfisk med beurre blanc, nye danske kartofler, forårsløg, friskbælgede ærter og estragon? Og måske din version af hjertemuslinger med salturt og kaviar + pocherede østers i en sabayonne/beurre blanc agtig sauce med tapioca gryn og caviar?

  Krydser fingre og tak for lækre, lækre opskrifter,
  Maria

  • Mira Arkin
   Posted at 19:46h, 10 januar Svar

   Hej Maria
   Jeg har ikke lavet opskrifter på de retter, du nævner. Det er ikke usandsynligt, at fisken med beurre blanc m.v. kommer som opskrift en gang til foråret, når det er sæson for ærter og nye kartofler, men jeg ved ikke lige med hjertemuslingerne og slet slet ikke Thomas Kellers signaturret med pocherede østers og caviar. Den kan jeg ikke gøre ham efter .

 • Laura
  Posted at 14:37h, 31 december Svar

  Godt nytår Mira!

  Super godt indlæg… – Som alle dine andre 🙂

  Herligt at mærke den ægte mad-glæde! Ikke noget fanatisk slankekost, men ren livenyderi!

  Jeg håber du kommer godt ind i det nye år, og glæder mig til at se billeder af din nytårsmenu.

 • Mette
  Posted at 14:05h, 31 december Svar

  Godt Nytår Mira 🙂

  Og tusind tak for at du deler dine glæde og begejstring for mad med os andre…. Uden snobberi og fine fornemmelser 🙂
  Det gør mig glad og smilende hver gang 🙂

  Bedste Nytårshilsner til alle 🙂

  Mette