Kærnemælksboller

Kærnemælksboller

Okay, jeg bager godt nok allerede helt vildt meget, men nu er det jo vinterferie hos mange og så kan man bage ENDNU mere. For eksempel disse virkelig gode og bløde kærnemælksboller.

Det er sådan set en tebolle, men nu er der jo kærnemælk i, så nu kalder jeg dem kærnemælksboller. Mælkesyrebakterierne i kærnemælken får dejen til at hæve ekstra godt op. Har du ikke kærnemælk, kan du også bruge kefir, tykmælk eller A38 rørt op med lidt vand.

Mine unger elsker de her bløde boller, fordi de er HELT hvide og uden noget som helst fuldkorn, og fordi der er kardemomme i, som gør at de smager dejligt af fødselsdagsboller. Og det kan de nemlig også sagtens bruges til.

Kærnemælksboller

12 stk.

50 g smør
4 dl kærnemælk
1 æg
25 g sukker
25 g gær
10 g salt
½ tsk stødt kardemomme
700 g hvedemel

 1. Smelt smørret i en gryde og kom kærnemælken i. Varm det forsigtigt op, til kærnemælken er fingerlun. Men pas på – kærnemælken skiller, hvis den bliver for varm. Kom det i en skål og rør det sammen med æg, sukker, gær, salt og kardemomme.
 2. Tilsæt melet (hold noget af det tilbage – det er ikke sikkert, du har brug for det hele – der er stor forskel på mel) og ælt dejen godt igennem. Jeg bruger en røremaskine og her er dejen meget klistret til at begynde med og så samler den sig efter lidt tids æltning og slipper fint skålens kanter uden at klistre. Dæk skålen med et fugtigt klæde eller en badehætte (det gør jeg) og lad dejen hæve et lunt sted i 1½-2 timer til den er mindst dobbelt så stor.
 3. Kom dejen ud på køkkenbordet. Hvis du har stenbordplade eller stål, behøver du ikke drysse med mel. Jo mindre mel, jo bedre. Del dejen i 12 stykker og form dem til boller ved at folde dejen ind under sig selv. Sæt dem i en bradepande med bagepapir med lidt luft imellem, men gerne så de kan vokse ind i hinanden. Min bradepande er 25 x 35 cm. Dæk bollerne med et fugtigt, rent viskestykke og lad dem efterhæve et lunt sted i 45 min. Bag dem ved 200ºC i 12-15 min.
2 Comments

Post A Comment

 • Anita
  Posted at 18:48h, 04 marts Svar

  Tak for en skøn opskrift, som jeg har bagt mange, mange gange:)

  • Mira Arkin
   Posted at 08:19h, 16 marts Svar

   Dejligt at høre ♥️