Kærlig, mærkelig, varm teatermiddag hos Mette Martinussen på 1. th.
I går havde jeg den fedeste oplevelse. Den dygtige kok – og jeg vil også kalde hende kunstner – Mette Martinussen har lavet lidt om på konceptet på sin restaurant 1. th. – en restaurant beliggende i en gammel (og vildt fed) lejlighed i søheltekvarteret i København K. Jeg var inviteret af Mette til at prøve den nye “forestilling”, Metamorfoserne, inspireret af den romerske digter Ovids hovedværk.
På 1. th. får man en helt anderledes og meget involverende spiseoplevelse. Det er iscenesat med lidt teater, lyssætning, musik og mærkelige, mystiske og lidt spooky oplevelser. Men hele tiden uden at det går ud over maden. Man er stadig med til et dejligt måltid. Det hele får bare lige et ekstra hak på sanselighedsskalaen, fordi hun med sin iscenesættelse får flere følelser med hos sit publikum. Jeg vil ikke gå for meget i detaljer med, hvad man oplever i løbet af den nuværende forestilling på restauranten, for meget af det synes jeg, skal være en overraskelse for dig, hvis du selv har lyst til at prøve. Men for at give jer en idé om min oplevelse, så følte jeg mig bl.a. følgende: glad, rørt, forskrækket, fjollet, snalret, flirtende, speedsnakkende, social, intim, sulten og mæt.
Det er ikke for underligt. Man sidder stadig og drikker bobler og spiser hapsere i den hyggelige stue. Der er bare også nogle sære unge kvinder, der foretager sig ting sideløbende og som del af måltidet. Hovedmåltidet spises ved et stort fælles langbord i lejlighedens største rum: køkken-alrummet.
Kig med her på billeder af nogle af de retter og stemninger, jeg var igennem i går aftes:
Bobler og rejechips med hibiscuspulver.
En af de mystiske skuespillere, der befandt sig i lejligheden.
Hapser – inspireret af en af Geraniums signaturer måske? Grønne, gelekugler med røget laks i midten.
Rasmus og Kaspar var også gæster.
Tørret gråandebryst med ristede boghvedefrø.
Inde ved bordet var første servering denne cremede og “lange” kartoffelpuré med en syrlig skum. Måske var det valle?
Der var denne salat med forskellige slags kål og en bitter rucolacreme med blåskimmelost.
Et stykke dampet torsk (der havde fået en smule for længe) med lækker grillet blæksprutte og tynde strimler af vist nok glaskål. Teaterdamerne kom rundt med gafler dyppet i noget syrligt, som man skulle spise retten med. Måske var det en dressing med oxalis?
Under hele middagen var der skiftende stemninger og belysning.
Noget af kødserveringen var denne fabelagtige og meget britiske steak pie, der kom ind i det helt mørke rum på fade der havde små lamper på, som belyste de flotte pies. Inden i den lækre butterdej var der saftige stykker af braiseret oksekød, urter og en tyk lækker sauce.
Der var en masse fade med forskellige salater og grøntsager til deling. Og denne smukke tallerken med kogt artiskok, som vi rev bladene af og dryppede dem i pisket, brunet smør. Oh, det var skønt! Der var også perfekt stegt onglet, der blev udskåret ved bordet. Og der var masser af mad. Det var meget festligt! Og vinene flød.
Bagefter var der et stykke ost og så desserten, som jeg ikke vil sige noget om, for den var ret vild og en stor og overraskende oplevelse.
Denne forestilling var “den lange”, som kører fredage og lørdage på 1. th. Den koster kr. 1.495 inkl. vine. Mandag til torsdag er forestillingen kortere og koster kr. 1.095 inkl. vine.
No Comments