Julie & Julia – om madikonet Julia Child
The Julie/Julia Project
Julie Powell har skrevet bogen Julie & Julia – My Year of Cooking Dangerously, som bl.a. er grundlaget for den aktuelle film Julie & Julia, hvor Meryl Streep spiller det amerikanske mad-ikon Julia Child, og Amy Adams spiller Julie Powell, der i et anfald af at kede sig ihjel over sit uinteressante job kaster sig ud i at kokkerere sig igennem alle 536 opskrifter i Julia Childs mesterværk Mastering the Art of French Cooking på 1 år og samtidigt skrive om projektet på sin blog .
Et stort projekt, som endte i en bogudgivelse og kom til at ændre Julie Powells liv. Måske fordi så mange fandt det fascinerende at følge hendes hårde tur igennem de mange – og nogle gange meget old school – opskrifter, og fordi Julia Child er kendt af alle amerikanere og har haft så stor betydning for amerikanernes forhold til det klassiske franske køkken, siden hendes kogebog udkom for første gang i 1961.
En skelsættende frokost i Rouen
Det hele startede med en frokost i Rouen, hvor Julia Child spiste sit første franske måltid – en perfekt sole meunière (søtunge vendt i mel og stegt i smør), der i al sin enkelthed og perfektion gjorde hende opmærksom på skønheden og sensualiteten ved veltilberedt mad.
I årene efter 2. Verdenskrig boede hun i Paris sammen med sin mand i flere år, og her forelskede hun sig i Frankrig og den franske madkultur og fik diplom fra den legendariske Le Cordon Bleu kokkeskole. Hun skrev sin første kogebog sammen med to franske veninder og blev siden kendt af alle amerikanere gennem sit mad-program The French Chef, som blev vist på TV fra 1963-1973.
Fransk kogekunst for amerikanske husmødre
Julia Child introducerede det franske køkken til almindelig amerikanske husmødre og gjorde fransk kogekunst tilgængeligt for almindelige amerikanere med adgang til amerikanske varer. Hun havde en meget analytisk og grundig tilgang til madlavning og bl.a. derfor er hendes kogebøger og tv-programmer spækket med information om hvordan og hvorfor forskellige råvarer opfører sig som de gør, og om den rigtige måde at håndtere dem på.
Julia Child blev 91 år gammel, og i dag er hendes køkken genopført og udstillet på The Smithsonian Museum i Washington D.C.
Jeg deler Julie Powells kærlighed til og næsegrus-respekt for Julia Child. Hun var en modig kvinde, der ikke lod sig kue af andres forventninger eller mangel på samme og kastede sig hovedkulds ud i livet. Hvis du har lyst til at vide mere om Julia Child kan jeg anbefale hendes bog My Life in France, som hun har skrevet sammen med Alex Prud´homme. Du kan også se hende i The French Chef, f.eks. i afsnittet om stegt kylling. Og så kan du selvfølgelig lære hende at kende i filmen Julie & Julia.
Her ses hun i sit køkken med væggen med køkkenredskaber bag sig.
Charlotte Christensen
Posted at 13:32h, 24 augustOgså en total yndlingsfilm her 🙂
Inger
Posted at 19:41h, 23 augustHej Mira – hvilken fantastisk film – og som Mette siger så er der meget Kirsten Hûttemeyer i filmen – jeg nød den i fulde drag og sikken en dejlig blog 🙂 sidder med sådan en dejlig fornemmelse………
Mette
Posted at 00:39h, 28 februarHej Mira. Har lige set filmen Julie & Julia. Den er bare skøn. Jeg kunne ikke lade være med at spekulere over om Meryl Streep havde luret lidt til Kirsten Hüttemeyer i det første sort/hvid klip i filmen. Hun spiller fantastisk. En helt igennem livsbekræftende film 😀
Klidmoster
Posted at 00:49h, 03 novemberJeg ELSKER Julia Child. Det var en dejlig film 🙂