Jostabærsyltetøj
I søndags var jeg hjemme hos vores ven Michael for at plyndre hans bærbuske, mens han er på ferie. Jeg fik en stor bøtte hindbær ud af det, som nu er lavet til syltetøj med lidt vanilje og citronskal i. Og så havde han en anden sjov bærbusk, nemlig jostabær, som er en hybrid mellem solbær og stikkelsbær.
Det har jeg lavet dejligt dybrødt syltetøj af, som jeg netop nu sidder og spiser på en mad til en kop kaffe, mens jeg arbejder lidt ved skærmen (altså min laptop – rigtigt arbejde. Jeg ser ikke serier. Lige nu.). Jeg elsker solbærsyltetøj. Jostabær smager meget af solbær – særligt skallen. Det indre smager mere af stikkelsbær. Sjov kombi.
Jostasyltetøj
ca. 1 l syltetøj
800 g jostabær
500 g sukker
2 tsk rød Melatin + 1 spsk sukker
Nip stilke og blomster af bærrene og skyl dem godt i koldt vand. Nu havde jeg lige 800 g bær, men hvis du har en anden mængde, så gå efter en sukkermængde på lidt over halvdelen af bærvægten. Kom bær og sukker i en gryde og kog det sammen i 10 min til bærrene brister. Skum evt. urenheder af.
Bland Melatin med 1 spsk sukker og kom i syltetøjet mens det koger. Lad det koge videre i 2 min og hæld så syltetøjet på sterile glas. Luk til med låg med det samme og lade syltetøjet køle ned før det sættes i køleskabet eller i en kølig kælder.
Lars Mørch
Posted at 21:47h, 15 juliEvt. skyl før du fjerner stilk og blomst – bevarer en anelse mere smag.