Jordskokker med miso og trøffel – Nytårsmenu 2019

Jordskokker med miso og trøffel – Nytårsmenu 2019


Foto: Chris Tonnesen

Efter at have gået lidt rundt i en juleboble de sidste dage, er jeg nu i gang med at planlægge årets nytårsmenu. Jeg har uddelegeret snacks og dessert til vores søde gæster, men jeg kan fortælle, hvad jeg sådan cirka selv har tænkt mig at servere, og så får I opskriften på mellemretten her. Eller i hvert fald noget der minder meget om, som jeg lavede til Gastros nytårsmenu sidste år, hvor temaet var en gourmet vegetarisk festmenu.

Min plan er denne menu (men altså uden Lars’ appetizers og dessert. Jeg tænker der nok bliver nogle østers til at starte med sammen med dronningen og champagne, men jeg ved ikke, hvad han finder på og jeg ELSKER når der er andre, der laver mad til mig. Det sker ikke så tit…)

Forret
Røget Fanø laks med kærnemælk skilt med dildolie, brødcrumble med citronskal og lidt agurk.
Vin: jeg håber vores gæster vil tage en flaske riesling kabinett med fra den Moselproducent, de er andelshavere af. 

Mellemret
Bagte jordskokker med miso beurre blanc og trøffel – opskriften kommer nedenfor. Måske varierer jeg den lidt og tilføjer et pocheret æg og dropper måske sellerien og bruger måske ristede boghvedekerner i stedet for hampefrø. Men altså den der miso beurre blanc  – den er syyyygt lækker!
Vin: meget moden Chablis med lettere oxiderede toner.

Hovedret
Tournedos Rossini med det hele.
Vin: Barolo 

Hvis jeg nu skulle have serveret en osteret efter hovedretten, har jeg fantaseret om noget med tynde skiver af Arla Unikas Gnalling med brunet smør og lidt syrligt æble og noget andet sprødt – fx lidt ristede hasselnøddeflager. Og hvis jeg nu skulle lave fisk i stedet for Tournedos Rossini, så ville jeg kopiere en virkelig lækker ret, Peter og jeg spiste på 5 Social i London: bagt pighvar med trøffelsauce og jordskokkepuré. Det var virkelig guf.

Jeg håber, I får lavet jer en toplækker nytårsmenu. Der er tonsvis af idéer, hvis I søger på nytår her på bloggen, for jeg kommer jo med tips hvert år.
Tak for endnu et dejligt år – tænk at jeg nu har blogget i 10 år! Det er altså vildt. Tak fordi I læser med og vi ses på den anden side.

Jordskokker med miso, trøffel og selleri

Til 4 pers.

Selleri
200 g knoldselleri
1 spsk hvidvinseddike
½ dl vand
1 tsk sukker
½ tsk groft salt

Skræl sellerien med en kniv og skær den i meget tynde strimler. Bland med eddike, vand, sukker og salt og lad det trække et par timer eller natten over.

Jordskokker
500 g jordskokker
1 spsk olivenolie
salt

Skrub jordskokkerne og skær dem halve. Bland med olie og lidt salt og bag ved 200 gr. i 20 min.

Miso-beurre blanc
2 skalotteløg
1 spsk + 150 g koldt smør i tern
3 store spsk hvid miso
2 dl champagne eller tør hvidvin
salt

Hak løget fint og steg i 1 spsk smør i en gryde til de bliver blanke. Kom miso i og steg lidt videre. Tilsæt vin og lad det koge ind til 1/3. Sluk for varmen og pisk smørret i saucen, så den tykner.

Anretning
1 spsk ristede hampefrø
1 trøffel, ca. 25-30 g

Sigt væden fra sellerien og kom en lille portion selleri i bunden af en varm skål. Hæld saucen over og kom bagt jordskok over. Drys med hampefrø og riv trøffel over ved servering.

No Comments

Post A Comment