Jordbærgrød som mormor lavede den

Jordbærgrød som mormor lavede den

Bare ikke min mormor, for hun var New Yorker. Men vi fik ofte jordbærgrød til dessert hos min danske farmor og det smager så meget af sommer. Så jeg har lavet en god opskrift på jordbærgrød til jer.

Jeg blev simpelthen mindet om jordbærgrød, da jeg spiste frokost på Lumskebugten i sidste uge. Her havde de det som dagens dessert og man kunne vælge om man ville have fløde eller vaniljeis på. Der var også ristede mandelsplitter på, for at give lidt crunch. Jeg valgte fløde og det var HIMLEN!

I søndags havde jeg så ungerne med på pluk-selv jorbærrov på Vejborggård (og hvis I så mine stories der fra, så ved I at det involverede at køre fast i mudder og blive trukket fri af en gammel blå Ford traktor – mega drama). Vi kom hjem med 4 kg. jordbær og dem kan man jo ikke nå at spise friske alle sammen. Så derfor: jordbærgrød! Og jordbæris. Og jordbær-rabarber syltetøj (som der også snart kommer opskrift på).

Der skal et eller andet flødeholdigt på en jordbærggrød. Enten ren fløde, eller som her på billederne med vaniljeis. Jeg dryssede også med lidt knuste makroner og mandelflager, så der er lidt at tygge i. Simpelthen så lækker en sommerdessert.

Hvis du vil lave rødgrød, som jo er et mix af forskellige bær, så kan du tilsætte lidt andre ting til jordbærrene – bare sørg for at du har samme vægt af bær, som i opskriften, så passer det stadig med vand- og kartoffelmelmængde. Hvis du tilsætter en masse bær, der er surere end jordbær – fx. ribs, solbær og stikkelsbær – så kan du evt. tilsætte lidt ekstra sukker.

Jordbærgrød

Til 6-8 pers.

700 g jordbær – rensede
5 dl vand
150 g sukker + 1 tsk til drys
50 g kartoffelmel
0,75 dl vand

  1. Halvér jordbærrene og kom dem i en gryde. Hvis de er mega store, kan du skære dem i kvarte. Det er for at de bedre kan koge ud, da jeg ikke kan lidt store bærklumper i grøden. Kom 5 dl vand og 150 g sukker i gryden lad det koge op.
  2. Når grøden koger, lader du det simre i 10-12 min, så bærrene koger rimelig meget ud. Rør kartoffelmel sammen med 0,75 dl (koldt) vand i en lille skål. Sluk for varmen under grøden og hæld kartoffelmelsblandingen i grøden i en tynd stråle, mens du rører stille og roligt i grøden. Så bør der ingen klumper komme. Det er vigtigt, at grøden ikke koger, efter kartoffelmelet er tilsat. Hvis den gør, kan grøden blive “lang”, dvs. at den får en slimet konsistens.
  3. Kom grøden over i en serveringsskål og drys overfladen med et tyndt lag sukker, så der ikke dannes skind. Lad grøden køle helt af og kom den i køleskabet til den skal spises.

Tip: Hvis din grød alligevel bliver for tynd, så panik ikke!
Jeg har før prøvet at lave en for tynd grød, fordi jeg var bange for at lave den for tyk og derfor kom alt for lidt kartoffemel i. Så kom jeg grøden tilbage i gryden (selv om den var kølet næsten helt ned) og varmede den forsigtigt op til ca. 75ºC. Jeg brugte et termometer, så jeg var sikker på det ikke kogte. Så slukker man bare for varmen og kommer mere jævning i – lige som før. Det virkede fint og den blev hverken lang eller melet i konsistensen.

No Comments

Post A Comment