Intense tomater
Jeg har lige været en uge i Sydfrankrig, hvor vejret faktisk var dårligere end det var i København, da vi rejste. Men til gengæld kan de franske madbutikker slå de danske med mange baner og vi forkøbte os big time i oste, skinker, smukke grøntsager og meget andet godt. I går aftes stod menuen dernede derfor på “tøm køleskabet”, så vi kunne få bugt med noget af al den dejlige mad, som stadig var i køleskabet og på køkkenbordet. Mere om det sydfranske senere.
Til de voldsomme mængder ost lavede jeg en salat af alle de blommetomater, vi stadig ikke havde brugt.
Tomater bliver mere intense i deres tomathed, når man bager dem lidt – det er af samme årsag, at man soltørrer og semi-soltørrer dem. Men selv en kortere tørring eller bagning kan intensificere din tomat, og en smule sukker fremhæver tomaternes sødme. Selv kedelige vintertomater bliver fantastiske med denne tilberedning, så lav rigeligt, for som jeg skriver længere nede, kan man bruge tomaterne til mange ting.
Salaten her spiste vi sammen med lidt mild gedeost – prøv den også bare som den er.
Intense tomater
1 kg tomater (enhver slags kan bruges)
2 spsk olivenolie
1½ tsk sukker
1 tsk fint salt
sort peber (altid friskkværnet!)
Evt. 1 rødløg og frisk basilikum
1. Tænd ovnen på 150 gr. Halver tomaterne og læg dem tæt i en bradepande med bagepapir i bunden. Skærefladen skal vende opad.
2. Dryp tomaterne med olien og drys med sukker og salt. Kværn peber over og fordel så tomaterne ud på bradepanden (det er smart at lægge dem tæt, når du skal dryppe med olie m.m., men de bager bedre når de har lidt afstand til hinanden).
3. Bag dem midt i ovnen i 30-45 minutter til de begynder at blive bløde. Tag dem ud af ovnen og lad dem køle lidt ned. Hvis du vil have dem som på billedet, så snit et rødløg fint og drys over og riv friske basilikumblade over. Dryp evt. med lidt god olivenolie til sidst.
Tip
Tomaterne kan bages dagen før, du skal bruge dem. Husk blot at tage dem ud af køleskabet i god tid. De skal spises ved stuetemperatur. Du kan bruge tomaterne til mange ting:
– Lav en sandwich med rustikt brød – evt. sammen med lidt bøffel mozzarella og parmaskinke
– Kom dem på en friskbagt pizza
– Spis dem sammen med en grillet bøf
– Smuldr salt fårefeta over – sammen med lidt hjemmelavede brødcroutoner udgør det en vidunderlig frokostret eller forret
– Vend dem med nykogt pasta og riv masser af parmesan over
– Spis over et stykke bagt, stegt eller grillet hvid fisk
Ida
Posted at 23:04h, 22 novemberHej mira.
Jeg har prøvet at lave disse tomater, de bliver virkelig gode.
Men hvordan får jeg dem seje, som man kan få i butikkerne?
Mira Arkin
Posted at 11:03h, 23 novemberDu tænker måske på semi dried tomater? De er delvist soltørrede over lang tid og derefter lagt i olie.
Betina Olsen
Posted at 20:24h, 04 martsHejsa
Tak for en skøn blog. Jeg har lige et spørgsmål, hvor længe kan tomaterne holde sig i køleskabet? Og kan jeg gøre noget for at konservere dem, så jeg kan lave en ordentlig portion?
Mira Arkin
Posted at 23:24h, 04 martsDu kan komme dem i et sterilt glas og overhælde dem med olivenolie, så holder de sig en måneds tid, men det kræver, at glasset er totalt fri for bakterier.
Manja
Posted at 08:43h, 05 majMums, det ser lækkert ud! Den opskrift gemmer jeg lige 😛
Kas
Posted at 21:14h, 03 majJeg har lige fundet din blog idag, og jeg er allerede forelsket! Den er fantastisk. Lige hvad jeg har gået og manglet.
P.s når ja så troede jeg ikke at jeg ville blive forelsket i et virtuelt forum, ha ha.
I øvrigt har jeg selv oprettet en blog, som kigger på kost da jeg har givet mig selv en 100-dages udfordring på: http://www.mitfedeliv.blogspot.com 🙂
Tak for en dejlig blog 🙂
Birthe
Posted at 10:07h, 02 majJa, i morgen er her ugemarked, og jeg skal have købt rigeligt af de gode ting: tomater, friske asparges, dejlige æg, salater, olivenolie, picodoner (små gedeoste), salater, friske hvidløg, marokkanske appelsiner, radiser ååhhh… og meget mere.
Laila Nexø
Posted at 10:07h, 02 majJeg eeelsker dine input og opskrifter 🙂
Knus Laila