Ibu – knald på smagen i Henrik Jyrks nye asiatiske bistro
Fredag aften besøgte jeg restaurant Ibu på Vesterbrogade. Det er Henrik Jyrk, der står bag – ham der stod bag succesen på KUL i Kødbyen. Han kan noget med grillet mad med masser af smag og på Ibu (som betyder mor på malaysisk) er det mad fra Singapore, Malaysien og Korea, der diskes op med.
Vi havde en forrygende middag med den ene lækre og sjove ret efter den anden – der var både elegante lette bidder og intense smagsbomber – alt sammen udført med tydelig passion og præcision og en super opmærksom om kompetent service. Dejligt sted! Og også rigtig pænt indrettet i Le Les gamle takeaway lokaler, som er blevet transformeret med mørke og eksklusive toner til en storbybistro med god festmusik (jeg vuggede ud til wc’et til B52’s Groove is in the Heart og havde det som om jeg var til en super dejlig fest).
Man kan vælge en smagemenu til kr. 600 hvor man får alt på menuen, eller man kan krydse af på a la carte kortet, som vi gjorde (og næsten fik smagt det hele). Det er deleserveringer og man spiser med pinde og fingre. Lige mig!
Vi lagde ud med en flaske riesling spätlese fra Joh. Jos. Prüm i Mosel, som havde perfekt sødme til de forskellige retter. Der kom paratha (fladbrød) med morkelcreme, røget spæk og et ton fedtegrever. Det smagte absurd godt med også meget kraftigt og jeg tror man dør, hvis man spiser mere end én.
Canadiske små søde østers var til gengæld utroligt lette og elegante med en skum med bl.a. yuzu, syrlige æbletern, bonito tun, kelp og soja. Så fin en mundfuld.
Tjeneren anbefalede os at prøve disse små hapsere af rå nordsørejer (nogle tykke lækre nogen) med ponzumarineret glaskål og miso. Rejerne var super cremede og søde og smagte himmelsk med den lyse miso og den sprøde, spicy klaskål.
Herefter kom den koreanske tatar (på det øverste billede), som var helt koldt kød (i Korea kan man få det næsten frossent, så det tør op inde i munden). Det var okseinderlår, der var skåret i små tynde strimler og serveret med sesam, japansk pære, ristede pinjekerner og vagtelæggeblomme. Man skulle selv røre det sammen og det smagte fantastisk godt. Friskt og lækkert og med fedme fra æg og pinjekerner.
Var var alle tre helt pjattede med chilikrabben – en klassiker fra Singapore. Her var det dansk taskekrabbe, hvor kødet var skrabet ud og rørt med en tomatiseret chilisauce og kommet tilbage i skallen med ristede porrestrimler, friteret hvidløg og revet citron- og limeskal for friskhed. Det smagte formidabelt og vi var helt inde i krogene med krabbeskroget for at få alt med.
Jeg elsker grillede ribben og disse barbecuemarinerde små skattebasser var frygteligt lækre. De var sticky og saftige og det var lækkert med den sprødstegte lotusrod, der havde fået et drys paprika.
Til grisen fik vi Ibus hjemmelavede friske kimchee, der kun var fermenterte i 6 dage, så den stadig smagte friskt. Den var spicy på den tørre chilimåde, men også frisk og citrusset og jeg var vild med den.
Her er Henrik Jyrk nede og præsentere de sidste kødretter – han fortalte hvordan han lavede sin oystersauce til det grillede wagyu kød. Vi drak saftig og let Bourgeuil fra Pithon-Paille til.
Det saftige kød kom i skiver sammen med en dynge friskrevet peberrod og en pureret citronpickle, som sammen smagte lidt henad en asiatisk roastbeefmad med remoulade og peberrod. Jeg fik ikke saucen med på billedet, men den var lavet af østers, hønsefond og blåmuslinger og smagte utroligt meget af umami.
Vi fik vores egen lille mini robata grill ind med kyllingevinger med sticky marinade, der smagte meget af korianderfrø og med en klat kaviar på hver, som gav den der jordagtige umamismag, der var fræk sammen med. Der var blandet bladgrønt i lun dashi til, som var lige det man havde lyst til som tilbehør til det kraftige kød.
Til aller sidst delte vil en lille dessert med bund af blød karamel, kokosis, blød marengs og en crumble af chokolade og kokos. En klassisk kombo, som bare virker og en fin lille sød afslutning på vores rigtig gode middag.
Louise E
Posted at 21:29h, 13 aprilShit det ser lækkert ud! Og fedt med festlig stemning nu hvor en middag ude er det samme som en bytur pga børn som vågner kl 6. Havde de også gode drinks?
Mira Arkin
Posted at 11:27h, 20 aprilDem testede vi ikke, men der var nogle forskellige gin-tonics.