Hvid chokolademousse med granatæble
Hvid chokolade er egentlig ikke noget jeg normalt er så vild med – jeg har altid været mest til den ultra mørke chokolade, og helst uden fyld. Men en læser herinde spurgte mig fornylig i Spørg om Mad om en opskrift på en nem hvid chokolade mousse, og så måtte jeg jo kaste mig ud i det.
Jeg valgte at bruge en simpel metode med flødeskum, hvilket nok er den nemmeste, men også den der giver den mindst luftige mousse. Den klassiske chokolade mousse laves enten lidt som denne, som er uden æg men med flødeskum, eller også helt uden fløde, men med æg i stedet. I første udgave er det den piskede fløde, der giver moussen luftighed, i den anden er det de piskede æggehvider. Man bruger ikke husblas i mousse. Det er chokoladen, der får moussen til at sætte sig og stivne; du smelter chokoladen under tilberedning, og den stivner så efterfølgende i køleskabet og er med til at “holde på sagerne”, så moussen bevarer den luft, du har pisket i den, enten i form af flødeskum eller piskede æggehvider.
Moussen her er utroligt cremet og blød i konsistens. Den fede, mælkede smag af hvid chokolade bliver brudt af lidt syre fra creme fraiche og så de syrligt-søde granatæblekerne som garniture. Til sommer vil det her smage absurd godt med jordbær eller hindbær!
Hvid chokolademouse med granatæble
Til 6 små eller 4 store portioner
175 g. hvid chokolade af god kvalitet, f.eks. Valrhona eller Lindt
2½ dl. piskefløde
1 vanillestang
2 dl. creme fraiche (jeg brugte 18%, men du kan også være super-luksus og bruge 38%, hvilket giver en feder mousse med en fastere konsistens)
2 granatæbler til garniture
1. Bræk chokoladen i små stykker og kom dem i en skål der tåler varme. Kom halvdelen af fløden i en gryde sammen med kernerne fra vanillestangen og stangen og varm det op til kogepunktet. mens du pisker i det jævnligt (for at piske vanillekornene ud i fløden).
2. Tag vanillestangen op og hæld den varme fløde over chokoladen. Lad det stå 1 minut og pisk derefter chokoladen ud i fløden til det er glat.
3. Fold creme fraichen i den næsten helt afkølede chokolademasse. Pisk fløden stiv og fold den så forsigtigt i moussen og fordel den i 4-6 glas – der skal være plads til at du kan komme granatæblekerne over ved servering. Lad moussen køle og stivne i køleskabet – mindst 8 timer, så du kan evt. lave dem dagen før.
4. Ved servering banker du hele vejen rundt på granatæblerne med en træske for at løsne kernerne. Halver dem og klem/bank/pil kernerne ud i en skål. Husk forklæde, da det sprøjter. Kom de rubinrøde kerner over din chokolade mousse og servér.
Vintip
Til denne lyse dessert bør du også holde dig til lyse dessertvine. Prøv f.eks. en Moscato d’ Asti eller Asti Spumante (begge søde og ret billige boblevine fra Piemonte lavet på muscato druen), eller en riesling (fra Mosel – gå efter en Auslese eller Beerenauslese) eller du kan tage en Sauternes.
Marianne
Posted at 21:26h, 05 januarNem og lækker dessert, som jeg helt sikkert vil lave igen.
Mira Arkin
Posted at 22:03h, 05 januarDejligt at høre?
Ulla Sørensen
Posted at 09:48h, 19 septemberDen bedste og letteste dessert, som jeg har lavet i meget lang tid.Den kan virkelig anbefales. Flere har allerede fået opskriften.Næste gang den skal laves, bliver hos min datter i Irland
Hans
Posted at 16:11h, 06 septemberHej Jeg tænkte på om jeg kunne bruge den i en lagkage
Mira Arkin
Posted at 06:17h, 07 septemberDet tror jeg godt du kan. Tilsæt evt to blade husblas for at stabilisere den.
Maja
Posted at 21:46h, 25 oktoberDen ser simpelthen så smuk og himmelsk lækker ud, den mousse!
Vicki
Posted at 12:25h, 19 juniHej Mira. Hvor godt stivner denne mousse? Jeg havde tænkt at den skulle ovenpå en mazerinbund, som lige var smurt med en gang mørk chokolade, så det blev til en slags kage, serveret med bærcoulis. Men er i tvivl om, om den stivner godt nok, til ikke at falde sammen.
Mira Arkin
Posted at 10:25h, 19 juniDet er den nok for creme agtig til.
Thomas
Posted at 09:05h, 05 majLækker opskrift! Jeg tænkte om du havde et godt råd til hvad man ellers kunne servere som supplement til moussen for at gøre desserten til en endnu større ret :-)? Jeg er ude i at lave noget is eller bage et stykke kage, der passer til den hvide mousse.
Tak for en super blog i øvrigt!
/Thomas
Mira Arkin
Posted at 09:31h, 05 majDu kunne evt. servere moussen uden granat æble, men med en kage med noget frugt i, så du stadig får noget syrligt og friskt som tilbehør til den blide mousse. Måske noget med rabarber? Evt. kunne du prøve min rabarber galette.
Aleksander
Posted at 21:34h, 01 decemberHey Mira
Jeg tænkte på om du ikke havde nogle ideer til syrlige indslag til et kagebord med mange fede jule og fødselsdags kager ? Det bliver hurtigt for meget med fede kager og jeg ville gerne fuldende oplevelsen ved at tilføje nogle syrlige elementer, lidt lige som granat æble kernerne i denne opskrift. Har du andre gode fif´s 🙂 evt. en drink eller noget pynt med smag
Tak 🙂
Mira Arkin
Posted at 10:29h, 07 decemberFrugt og bær er altid gode indslag til kager, hvor man ikke vil have det for fedt og fyldigt. Min kæreste foretrækker f.eks. altid kager med frugt i fremfor rene chokoladekager osv. Har du tænkt på at lave en frugttærte eller f.eks. en applepie (jeg har en opskrift på applepie her: https://www.miraarkin.dk/?p=1343)? Du kan også lave nogle scones og servere dem med en frisk og syrlig lemon curd. En frugtsalat som tilbehør kan også bryde det fede. Bare skær forskellige frugt i mindre stykker – æbler, pærer, banan, appelsinfileter, vindruer etc. – og vend med citronsaft og evt. frisk mynte. Du kan også lave en lidt marokkansk appelsinsalat. Skær skrællen og den hvide yderhinde af appelsiner og skær dem i skiver, som anrettes på et fad. drys med kanel og dryp flydende honning over og evt. mynteblade eller granatæblekerner.
Et andet forslag er at lave en kande med smoothie – bare blend frosne jordbær med banan, mælk og juice og hæld det i en glaskande.
StyleStories
Posted at 00:09h, 20 novemberUpdate: Lavede den her til aften, vildt nem opskrift, hurtig at lave og lækker! Den bliver helt sikkert et hit hos mig fremover. Tror du man kan lave den fuldstændig på samme måde, blot med mørk chokolade?
/Mette
Mira Arkin
Posted at 16:25h, 21 novemberFedt at høre, Mette!
Jeg har ikke prøvet at lave den med mørk chokolade, men det tror jeg godt du kan. Blot ville jeg undlade creme fraiche, da jeg ikke tror den syrlige smag passer til mørk chokolade. Spæd i stedet op med tilsvarende mængde flødeskum.
StyleStories
Posted at 15:40h, 19 novemberMums det ser godt ud! Jeg bryder mig heller ikke om hvid chokolade, men jeg er ret sikker på det vil glide uhindret ned i denne version 🙂