Hvad spiser man til awardshows? Til snapsefest i Oslo

Hvad spiser man til awardshows? Til snapsefest i Oslo

I sidste uge var jeg et smut i Oslo for at deltage i gallamiddagen til det årlige Linie Award; en kokkekonkurrence hvor deltagerne skal komme op med en ret, der passer til den norske Linie Aquavit – en snaps som mange danskere kender og kan lide.

Danske Tommy Friis, som til dagligt er køkkenchef på det skønne Molskroen (hvor tv-kendis-kokken Wassim Hallal også engang har slået sine folder) og kan kalde sig Årets Kok 2010 i Danmark, vandt over sine nordiske kolleger og gjorde begivenheden ekstra dejlig for de danske mad- og vinskribenter, der deltog i arrangementet.

Tommy Friis’ vinderret: Letsaltet nordsølaks med valnødder og danske rejer med karse, engsyre i dildhumus med kartofler og pulver af Karl Johan-svampe, tyttebær og syltede løg med rå rejer og Linie Aquavit-gelé samt karamelliseret krydret sky med løgskud.

I dette indlæg vil jeg dog fortælle mere om selve arrangementet end den egentlige konkurrence, for det var en sjov og smuk dag fuld af lækkerbidder, jeg tog del i.

Friskkogte rejer på Oslo-fjorden

Først hoppede jeg i dette flatterende outfit, som nok ville kunne holde mig flydende (og ekstremt synlig) i vandet i 5 dage, hvis jeg skulle falde overbord fra den motor-gummibåd, vi susede ud på Oslofjorden i. Det skal lige siges, at dragten ikke er min egen, selv om jeg er sikker på Peter vil synes jeg burde gå i den slags oftere…

 

Så drønede vi med fuld fart ud på fjordens spejlblanke vand i strålende solskin for at besøge en fisketrawler (se det øverste billede), der bl.a. fangede rejer. Kære læser, jeg har aldrig smagt så gode rejer! De var lige hevet op af vandet og så kogt i havvand på båden. De var spændstige og søde og ekstremt rejefarvede. At sidde der på vandet og spise lune, friskkogte rejer var himlen! Jeg ved ikke, hvordan jeg nu skal klare mig med almindelige rejer på glas (tip: gå efter de håndpillede – de er dyre, men smager langt bedre – eller køb pille-selv rejer).

Hapsere og paneldebat

Om eftermiddagen var der pressearrangement og debat, hvor der bl.a. blev talt om nordisk mad og drikke, snaps, øl og hvorfor de danske og svenske kokkeuddannelser tilsyneladende er en hel del bedre og mere attraktive end de norske, hvilket for Norge betyder at der mangler 1900 kokke for tiden.
Arcus, som producerer Linie Aquavit, synes selvfølgelig at man skal bevæge sig væk fra at servere franske vine til maden i norden og i stedet servere de nordiske drikke som snaps og øl til maden. Og det er da også en interessant tanke – noma og andre restauranter med nordiske tendenser er begyndt at vove at servere øl til visse retter, men det er stadig vinen, der dominerer som drikkevare til haute cuisine – også når det gælder den nordiske version. Mon ikke noma snart dropper al ikke-nordisk vin og går amok i snaps, øl og æblevin?

Det var en spændende debat, og de hapsere vi fik imens var også spændende! Prøv at se, hvor glad jeg er for at blive tilbud en lille sød hotdog (af en sød hotdog-kok):

Hotdog med lammepølse, norsk sennep og ristede løg i brød lavet på Finnmark-rug.

Musling med sagogryn, ramsløgolie og rogn

Syltet makrel fra Oslo-fjorden med æg, løg og dild

Awardshow og middag

Endelig var der aftenens store awardshow og middag, hvor alle gæsterne spiste og blev underholdt, mens de konkurrerende kokke på skift serverede deres retter for juryen, der blev anført af sidste års Bocuse d’Or vinder Geir Skeie (som er nordmand) og med bl.a. danske Per Hallundbæk fra Falsled Kro og Arcus’ chefdestillatør Halvor Heuch.

Det er svært at lave interessant mad til over 100 kuverter, men på Tjuvholmens Sjømagasin gik det faktisk rigtig godt. Der blev serveret danske og belgiske øl til middagen og selvfølgelig Linie Aquavit, hvilket faktisk var rigtig dejligt og forfriskende.

Til forret fik vi jomfruhummer med grønne asparges og jomfruhummer-vinaigrette

Hovedretten var en modificeret (fordi mad på niveau med en konkurrencevinderret ikke er godt at lave til 120 kuverter ad gangen) udgave af sidste års Linie Award vinderret:
Saltet og pocheret helleflynder, enebærrøget bacon, kartofler og kongekrabbe i lag, marineret helleflynder, “fedtegrever” af helleflynder-fedt, rødbede, selleri, æble og ærter.

Og til dessert norske jordbær med æbleskive og creme fraiche is:

Jordbærrene var meget parfumerede og smagte utroligt godt og vi fik likør af Linie Aquavit til, som jeg ikke har smagt før. I likørform var den sød og krydret og mindede lidt om Chartreuse.

Således underholdt, mæt og med rød næse efter en dag på vandet (det havde ikke noget med snapsen at gøre!) drog jeg hjem fra Oslo.

1Comment

Post A Comment

  • Åse Nørgård
    Posted at 09:54h, 13 juni Svar

    Savlende lækkert..sender linket til mine norske venner..heldige dig, der oplever så fine ting! og så de norske, friske produkter, som jeg selv ofte har fået hos mine venner..kh Åse