Hvad køleskabet gemte – lilla risotto med rødkål og bacon

Hvad køleskabet gemte – lilla risotto med rødkål og bacon

I aften kom jeg hjem efter endnu en dejlig dag i mit nye arbejdsliv som fuldtids madnørd. Jeg var en tur på kontoret på Spiseliv, som jeg jo skriver for, og så besøgte jeg Bistro Kivi på Vesterbro, hvor jeg skulle fotografere noget mad til Spiseliv (se et af billederne på min Facebook side). Det fede var, at jeg fik lov at spise maden bagefter – en herlig bonus ved mit Spiseliv arbejde :-).

Da jeg så sent på eftermiddagen var på vej hjem, orkede jeg bare ikke at købe ind, for jeg havde alle mulige tasker at slæbe på. Så jeg biksede denne risotto sammen af hvad jeg i forvejen havde hjemme i køkkenet: rødkål, hønsefond, bacon og ris. Flot og lilla blev det, og det smagte forrygende!

Risotto med rødkål og bacon
Opskriften er til 4 personer som forret – eller 2-3 personer som hovedret

200 g. bacon (i ét stykke – det smager også godt med pancetta)
1 lille løg
1 fed hvidløg
250 g. rødkål (mindre end et kvart kålhoved)
3 dl. risottoris, f.eks. arborio
1 spsk. balsamico
8-10 dl. hønsefond/suppe/bouillon
100 g. friskrevet parmesan eller grana
salt og sort peber
frisk timian

1. Varm hønsefond op i en lille gryde. Pil og hak løget og hak hvidløg fint. Kålen snittes så fint som muligt. Skær bacon i tern.

2. I en sauterpande steges bacontern sprøde – du behøver ikke tilsætte fedt. Lad dem stege i omkring 5 minutter og kom så løg, hvidløg og kål ved. Steg videre mens du vender det rundt, 5 minutter ved medium varme. Kom så risene i og lad dem stege med i et par minutter.

3. Kom balsamicoen ved og rør det ud i risene. Tilsæt nu fond lidt ad gangen. Start med ca. 2 dl. Lad risene absorbere væsken inden du tilsætter nyt. Sørg for at røre jævnligt. Du kan ikke forlade køkkenet, når du laver risotto! Fortsæt på denne måde med 1 dl. væske ad gangen til risene er møre, men stadig har lidt bid i midten. Det tager ca. 15 minutter. Smag på risene undervejs. Måske bruger du 8 dl. væske, måske det hele. Det afhænger af risene, gryden og hvor meget varme du bruger. Prøv dig frem. Sluk for varmen, tilsæt revet ost og rør det ud i risottoen. Kværn med sort peber og smag, om der skal salt i (husk at både din fond og bacon kan være meget salte). Servér risottoen øjeblikkeligt – gerne med lidt plukket timian og evt. mere revet ost over.

Vintip
I dag var vi alkoholfrie, men hvis vi skulle have drukket vin til risotten her, ville jeg have valgt en vin lavet på nebbiolo druen, dvs. en vin fra Piemonte, som f.eks. en Barolo eller noget Langhe.

5 Comments

Post A Comment

 • Utraditionel Julefrokost med naboerne | Vinblog
  Posted at 00:10h, 21 december Svar

  […] åbnede med Lilla Risotto, lånt direkte fra Mira Arkins restekøkken. Jeg kan blot konstatere at hvis der er godt nok til […]

 • Frederik Kreutzer
  Posted at 08:37h, 15 december Svar

  Det ligner en dejlig variant til husets risotto! Den kommer på menuen som forret på¨fredag. Jeg er absolut enig med dig i vinvalg og tror jeg vil finde en Barolo frem til den.

  Tak for endnu en god gang inspiration.

  • Mira Arkin
   Posted at 11:23h, 15 december Svar

   Tak Frederik! God fornøjelse 🙂

 • Piskeriset
  Posted at 08:08h, 15 december Svar

  Hold op en smuk ret – meget inspirerende 🙂

 • Anne au Chocolat
  Posted at 22:43h, 14 december Svar

  Det ser super lækkert ud, kære Mira 🙂