Kyllingegryde med creme fraiche og enebær – Karolines Køkken og barndommens madglæder

Kyllingegryde med creme fraiche og enebær – Karolines Køkken og barndommens madglæder


Foto: Line Thit Klein

Kan du huske Karolines Køkken – de små opskriftshæfter, som blev hustandsomdelt? Jeg var kun 7 år gammel, da Karolines Køkken 2 udkom i 1983, men allerede dengang var jeg mad-tosset, og jeg har utallige gange siddet og bladret gennem opskrifterne i Karolines Køkken hæfterne – siddet og studeret hver side, udvalgt favoritter og sultent fantaseret over retter, jeg godt kunne spise lige nu og her.
Dengang virkede det som om, at Karoline bøgerne var de eneste kogebøger folk havde. Jeg oplevede ofte, at kunne genkende opskrifterne, når vi var til middag hos andre – en af min mors venner – Stærke Henrik, som vi kaldte ham – lavede f.eks. fiskefileterne med grøntsagssauce fra 2’eren, en anden aften fik vi både lasagnen og cheesecake fra 1’eren hos min mors veninde Bente. Til min bedste venindes – Henriettes – konfirmation fik vi vist nok torskeretten fra 1’eren – den med rejer, æg og kaviar ovenpå, og når jeg skulle have kage med til klassens time, så var det selvfølgelig Klassens Time kagen fra 2’eren.

Da jeg flyttede hjemmefra fik jeg min mors gamle hæfter og nu, hvor jeg har taget et af dem frem, kan jeg se, hvor velkendte alle retterne er. Billederne og retterne har indprintet sig i min hukommelse og er faktisk en stor del af minderne om min opvækst – har I andre det mon på samme måde? Lige som at vi alle ved, hvem Maude, Røde og Grisehandler Oluf Larsen fra Matador er, så kender mange af os de klassiske retter fra Karolines Køkken rigtig godt.

Det var jo Arla – eller MD Foods som det dengang hed – der udgav kogebøgerne, og derfor er opskrifterne ret mejeriprodukt-tunge og dermed fede. Sammenligner man med opskrifter i dag, er det også en lidt anden kød-mængde, man får lov til at spise. Hvor man i dag beregner omkring 4-500 g. kød til 4 personers, var det dengang fint med 1 kg. kød til 4 personer. F.eks. i en en af mine yndlingsopskrifter fra Karolines Køkken: Enebærgryden.

Der er masser af svinekød og smør, piskefløde OG creme fraiche 38% (ikke noget pjat med 18%). Og så er det jo klart, det smager godt. Man bliver jo næsten helt flov over at spise sådan en ret – og i Karolines Køkken 2 var den faktisk også med som en af retterne i en Gæstemenu, på et opslag med blød linse og stearinlys, så det lignede noget fra en Danielle Steele film – fint skal det være.

Jeg brugte den oprindelige ret som inspiration til en anden ret, hvor jeg bruger kylling, langt mindre fedtholdige mejeriprodukter og jeg sniger endda lidt svampe i. Jeg lavede retten for Peter og vi var enige om, at det var et hit – retten har den der dejlige smag, som Enebærgryden har; den fede syrlighed fra creme fraichen og den vildt-agtige smag fra enebær. Passer perfekt til kartoffelmos.

Kyllingegryde med creme fraiche og østershatte

4 kyllingebryster
300 g østershatte
1 spsk olie
1 løg
1 fed hvidløg
14 enebær
1 tsk frisk, hakket rosmarin
1 tsk salt
friskkværnet sort peber
2 dl hønsebouillon
2½ dl creme fraiche 18%
2 tsk maizena

1. Skær kyllingen i mindre stykker. Pil og hak løget groft, hak hvidløg fint og knus eller hak enebærrene. Gå svampene efter og riv de store i mindre stykker.

2. Varm olie i en sauterpande og steg svampene. Læg dem til side på en tallerken og brun så kyllingen godt på alle sider i den samme pande. Tag kødet op og læg til side. Kom løgene i panden og steg i et par minutter. Tilsæt så hvidløg, enebær, rosmarin, salt og peber og steg videre i et par minutter.

3. Kom bouillon ved, kom kødet tilbage i panden. Tilsæt creme fraiche og lad det simre i 10 minutter. Jævn saucen med 1-2 tsk maizena rørt op i lidt koldt vand. Tilsæt til sidst svampene. Spis brød og grøn salat til.

10 Comments

Post A Comment

 • Helle Tuxen
  Posted at 09:13h, 14 januar Svar

  Sjovt – har præcis de samme minder om kogebøgerne. Var til ginsmagning for et par dage siden og al den snak om enebær fik mig til at tænke på “enebærgryden” og da jeg lige nu ledte efter inspiration til aftensmaden, så står det nu klart at jeg skal prøve din version. Tak for god inspiration 😉

 • Heidi
  Posted at 23:42h, 02 april Svar

  Jeg absolut elsker Karolines køkken og har tilbragt mange mange timer i deres selskab 🙂
  Tak for en dejlig blog.

 • Morten
  Posted at 00:36h, 01 april Svar

  Jeg vil faktisk næsten tro, at firmaet i hvert fald i de første af Karolines Køkkens leveår hed Mejeriselskabet Danmark eller noget i den stil 🙂

 • Line Lustrup
  Posted at 22:30h, 30 marts Svar

  Hvor er det hyggeligt at genkende dine minder fra Karoline bøgerne, jeg lavede også klassens time kage da jeg begyndte at kokkerere.
  Da jeg blev ældre var det det græske farsbrød med feta og ris min mor lavede i weekenderne. Hun laver det stadig på min bestilling og jeg er fyldt fyrre…..

  Iøvrigt en skøn blog og stor ros til dine hurtige/lækre opskrifter i ALT.

 • Tove Færch
  Posted at 19:07h, 22 marts Svar

  Hej Mira. Hvor er det sjovt at læse om dine madminder med Karolines Køkken. Vi hører af og til lignende beretninger, og det bekræfter i den grad, at en stor del af hukommelsen sidder i smagssansen :-D.
  Og hvor lyder din version af enebærgryden dejlig!
  Du har helt ret i at retterne dengang var meget fede, men det var jo også før Ernæringsrådet blev opfundet, og der slet ikke var det store udbud af magre mejeriprodukter på hylderne. I dag er det meget nemmere for os at udvikle opskrifter, der lever op til moderne krav om sund hverdagsmad – heldigvis! Jeg håber du har opdaget at vi udvikler masser af retter, der har helt andre fedtenergiprocenter i dag – vi forsøger i hvert fald at give inspiration til at anvende de nye magre mejeriprodukter – og til at anvende de gode fede i mindre portioner. Og så lige en lille faktuel kommentar: Karolines Køkken var indtil 2003 en del af Mejeriforeningen, og blev så overtaget af Arla.
  Tak for et inspirerende indlæg!
  Med venlig hilsen, Tove Færch, Leder af Karolines Køkken

  • Mira Arkin
   Posted at 12:13h, 23 marts Svar

   Tusind tak for din kommentar, Tove.
   Man kan også sagtens se, hvordan opskrifterne bliver sundere og sundere, jo længere frem i tiden, man kommer.

 • Katrine
  Posted at 19:06h, 22 marts Svar

  Åh ja – der er mange gode madminder i Karolines kogebøger. Til mit bryllup for fire år siden bagte min mor bryllupskagen fra en af bøgerne – og igen til min brors for to år siden. De holder altså stadig de opskrifter 🙂

 • Laura
  Posted at 01:11h, 22 marts Svar

  Kunne vi ikke få et billede af den lækre ret? 🙂

  • Mira Arkin
   Posted at 00:05h, 22 marts Svar

   Det er det øverste billede i indlægget. Jeg har lavet retten til Alt for Damerne så derfor er det ikke mig selv der har fotograferet. Men det er mig der har lavet maden:-)

 • karen elisabeth lesney
  Posted at 19:48h, 21 marts Svar

  now i know what i am making for dinner!