Hurtig pastaret: fettuchine med lyse squash og creme fraiche

Hurtig pastaret: fettuchine med lyse squash og creme fraiche

fettuchini squash courgette pasta

Jeg sidder på det lille kontor oppe under loftet i vores hus i Tourrettes sur Loup. Udenfor er himlen dybblå og solen skinner dejligt. Jeg sidder og venter på, at låsesmeden kommer forbi, for i nat låste vi os inde i soveværelset – ufrivilligt!

Peter drejede bare nøglen, som så knækkede (i hans stærke ingeniør-hånd :-)) og efterfølgene har vi måttet gå ud af terrassedøren og ind ad en af de andre døre for at komme ind i huset. Rimelig ufedt. Men nu håber vi altså på, at den lokale låsesmed (på fransk: serrurier) kan redde os fra unødige gåture rundt om huset for at komme fra soveværelset ind i huset.

I mellemtiden kan jeg lige fortælle om den lækre pastaret, jeg lavede forleden. Vi har været hernede i nogle dage nu, men jeg mangler stadig at fortælle om vores besøg i den østrigske by Krems. Det vender jeg tilbage til senere, men lad os lige få en opskrift her.

lyse squash courgette

Courgetter, som de hedder hernede, er jeg meget vild med. Selv om de ikke smager af ret meget, så elsker jeg dem for deres milde søde smag. De lyse af slagsen smager ofte langt bedre en de mørkegrønne, man for det meste ser. De lyse er fastere i kødet, har færre kerner (og er dermed mindre våde) og er ikke bitre. Gå altid efter unge courgetter – jo yngre, jo fastere. Disse lysegrønne har præcis samme farve som en avocado indvendigt. Du kan se på de tynde strimler på billedet – det ligner faktisk avocado på en prik.

I Danmark er det som sagt de mørkegrønne courgetter, der er flest af, men nogle gange kan man få gule eller lysegrønne. Hvis du har en tyrkisk eller arabisk grønthandler i nærheden, kan du være heldig at finde de korte, lyse tyrkiske squash. De smager også dejligt.

Dem, jeg købte hernede var meget faste, med samme længde som en almindelig squash, men tyndere. Og et par af dem havde blomsten siddende på, som man også spiser, så smid endelig ikke dem ud! Retten tager ingen tid, så den er fin at lave når du skal have mad på bordet hurtigt. Det eneste der tager tid er at skære grøntsagerne ud.

 

Fettuchine med squash og creme fraiche

Til 4 personer

1 kg squash/courgette
1 fed hvidløg
1 lille løg
2 spsk olivenolie
2½ dl creme fraiche 38% (i Frankrig bruger jeg den ultra syndige creme fraiche d’Isigny, som holder 40% fedt)
1 kop pastavand
revet skal af ½ øko citron
salt og sort peber
500 g frisk fettuchine
1 håndfuld mynteblade
1 håndfuld basilikumblade
parmesan

1 Sæt en stor gryde med vand til pastaen over. Kom godt med salt i (1 spsk groft salt).

2 Skær squashen i tynde strimler på længde med tændstikker. Skær hver squahs i 3 stykker og skær hvert stykke i skiver på langs, som derefter skæres i strimler. Hak hvidløget og løget fint.

3 Varm olien i en pande og kom løg og squash i. Lad det stege 5 minutter ved moderat varme. Det må ikke brune. Tilsæt hvidløg og lad det stege med 1 minut. Kom creme fraiche i og rør det ud i squashen. Hak krydderurterne groft.

4 Kom pastaen i det kogende vand. Tag en kop af pastavandet fra, inden du sigter vandet fra pastaen. Brug lidt af vandet til at fortynde creme fraichen med, så du får en sauce. Smag til med salt og peber, sluk for varmen og bland pasta og sauce i en stor skål. Vend med citronskal og krydderurter og server omgående med masser af parmesan. Hvis der er blomster på squashen, så skyld dem og riv dem i mindre stykker og vend dem i sammen med saucen.

fettuchini squash

 

Vintip

Retten er lys og sommerlig og smager dejligt sammen med en tør hvidvin eller rosé – f.eks. noget fra Provence, men vælg noget der ikke er alt for frugtigt – nogle roséer er for mørke og frugtsaft-smagende til en ret som denne.
Pinot Grigio fra Alto Adige er også godt eller måske en Grüner Veltliner eller tør Riesling fra Østrig eller Alsace.

 

Se her for en pastaret med courgetteblomster

No Comments

Post A Comment