Hønsefond og hvordan man lyder (dejligt) overlegen i telefonen
Er du også bange for at blive afsløret i Føtex med en frossen suppe under armen? Hvad ville Camilla Plum sige? Læs hvordan du laver din egen hønsefond…
Chokerende afsløring: af og til når jeg laver suppe, og ikke har en fond, køber jeg en stivfrossen suppe-klods – f.eks. helt almindelig hønsesuppe fra Mou eller sådan noget, smelter den, sier de frosne grøntsagstern fra (frosne gulerødder smager helt vildt dårligt) og bruger den klare suppe som base.
Jeg er altid lidt bange for at blive “snuppet” i Føtex med sådan en psyko-kold suppe-sten under armen (“Hey, er det ikke dig fra Kokkekampen? Hvorfor fanden køber du frossen suppe?!). Men de smager faktisk ok og kan sagtens bruges til mange ting, og du møder sikkert ikke Camilla Plum på vej ud gennem kassen alligevel.
Når det alligevel skal laves rigtigt
Men jeg skammer mig nu alligevel lidt over den frosne snydesuppe og foretrækker klart at bruge en rigtig fond.
Brugen af fond fremfor vand giver en ekstra smagsdimension til den ret, man laver (i en risotto er det strengt nødvendigt – uden fond smager en risotto bare af risengrød. Jeg har næsten altid lidt fond i fryseren, og en god fond er altid at foretrække fremfor en bouillonterning og også en Mou suppe (jeg kan ikke anbefale suppe-løsningen til risotto – det bliver for salt , men den er som sagt fin til de fleste supper). Man kan selvfølgelig godt bruge terninger eller flydende “fond” på flaske (som altså ikke har noget at gøre med rigtig fond, men nærmere er flydende bouillonterning af lidt bedre kvalitet), men en hjemmelavet fond er fantastisk at have, for slet ikke at tale om den ekstreme overskuds-vindertype-følelse det giver, lige at smække en fond over, og så når telefonen ringer, kan du sige, at du lige har en fond over. Trust me – det er så fedt!
Det er også nemt at lave fond – den står og passer sig selv mens du laver andre ting.
Jeg laver hønsefond på to måder. Fra scratch med en hel kylling eller må den lidt mere nøjsomme måde, hvor man efter at have spist en hel ovnstegt kylling til aftensmad en dag samler skrog og dine og de andres efterlade kyllingeben sammen og smider i gryden sammen med de øvrige fond-ingredienser og koger godt og grundigt (dermed dør de andres måske klamme mundbakterier). Dette giver faktisk en mere intenst smagende fond, da kyllingen er stegt først, hvilket giver en mørkere smag.
Her er opskriften fra scratch. Hvis du laver den nøjsomme version, erstatter du bare den hele kylling med stegt skrog og knoglerester efter aftensmaden
Hønsefond
1 god kylling (du kan ikke få god smag ud af en dårlig, billig kylling. Køb en ordentlig, stor kylling)
1gulerod
1 stor porre
2 løg med skal (skallen giver farve)
1 lille stængel bladselleri eller en lille klods knoldselleri
1 fed hvidløg med skal
1 laurbærblad
2 timiankviste
15 hvide peberkorn
3 liter vand
Vask grøntsagerne, halver løgene. Smid kylling, grøntsager og peberkorn i en stor gryde og hæld vandet ved. Kyllingen skal være dækket af vand.
Lad det koge op. Skum urenhederne, der bobler op i overfladen, væk. Lad suppen simre i 2 timer*. Si den og kassér fyldet. Lad suppen koge ind (reducere) til halvdelen, køl ned og fyld på frostposer eller i bægre og gem i fryseren til du får brug for dem.
* Hvis du gerne vil bruge brystkødet til noget, tager du kyllingen op af gryden efter 45 minutter og skærer brystkødet fra inden du lægger kyllingen tilbage for at koge videre i suppen.
Lasse Slebsager
Posted at 20:29h, 28 januarHej Mira
Dejligt at du laver det fra bunden, men glemmer du ikke en meget vigtig ingrediens for at det bliver en hønsefond ?
Allan Gylden
Posted at 20:16h, 31 majSkal fonden ikke smages til. Jeg er i gang efter at have indtaget en dejlig økokylling til aften.
Mira Arkin
Posted at 09:22h, 01 juniHej Allan,
Nej, den skal bare smage af kylling og urter. Tilsmagningen venter man med til når man bruger fonden i en eller anden sammenhæng. Først der ved du, hvor meget salt, der er brug for. Det kommer an på, hvor meget du bruger, til hvad og om den koges ind.
MadFar
Posted at 21:37h, 16 martsHej Mira
Nu kommer det nok også an på kvaliteten af suppen du bliver snuppet med 🙂 men selv madnørder må springe over i en vendning en gang imellem. Tak for tippet med at tage brystkødet op før tid. Smart med suppen til risottoen i mangel af bedre.
MF