Hjemmelavet friskost med dukkah
Foto: Line Klein
Det er lidt som at trylle, når man selv laver ost. Der er noget magisk over hvordan man kan få mælk til at skille sig i ostemasse og valle og vupti, så er man i gang med at lave ost. Fascinerende! Det er super nemt at lave en friskost selv. Du kan variere den ved at tilsætte fx krydderurter i massen eller eller marinere den bagefter – evt. som små kugler i olivenolie. Her er en god basisopskrift og en dukkah til som drys.
Hjemmelavet friskost med dukkah
4-6 pers.
Friskost
4 l sødmælk
2 spsk groft salt
saft fra 1 citron
2-3 spk hvidvinseddike
Dukkah
1 tsk hel spidskommen
1 tsk hel koriander
1 spsk sesamfrø
¼ tsk kværnet sort peber
25 g hasselnødder
½ tsk flagesalt
Tilbehør: grillede peberfrugter, squash og auberginer
1. Kom al mælken i en gryde sammen med salt og varm det op til kogepunktet. Sluk for varmen og tilsæt citronsaft og derefter eddiken lidt ad gangen til mælken skiller. Lad det stå og dele sig i 10 min indtil mælken er delt i valle og ostemasse.
2. Hæld massen gennem en sigte beklædt med et rent osteklæde/musselin – gem gerne noget af vallen. Den er god at koge kartofler i eller tilsæt den til brøddej. Saml stoffet omkring ostemassen og klem vallen ud. Lad osten dryppe færdig over en skål i køleskabet i 1-2 timer. Hvis du vil have en mere fast, fetaagtig konsistens kan du lægge osten under let pres ved at komme en lille tallerken over og lægge noget tung på. Spis osten med dukkah og grillede grøntsager.
3. Til dukkah ristes spidskommen, koriander og sesamfrø i en pande til de begynder at dufte og tage farve. Rist hasselnødderne i ovnen i 12 min. ved 200 gr. Gnid de brune skaller af. Kom nødder i en foodprocessor eller morter sammen med ristede krydderier, sesamfrø, sort peber og salt. Blend eller knus det groft.
No Comments