Helstegt højreb og cidersky med brunede løg

Helstegt højreb og cidersky med brunede løg


Foto: Line Klein

Skal der kød på bordet nytårsaften? En hel steg på bordet er efter min mening lige så festlig som tallerkenserverede retter.

Her får du min opskrift på en klassisk højreb stegt, som man gør det til en rigtig engelsk sunday roast. Jeg bestiller min højreb, så der er topstykke på – dvs. den del af stegen, som ligesom sidder øverst. Mange slagtere fjerner den, men jeg kan godt lide at beholde den på, da det stykke har ekstra meget smag. Prøv  også at lave cidersaucen med brunede løg til. Det er ren umami med umami på!

Helstegt højrebssteg med sennep

Til 6-8 pers.

3-4 kg oksehøjrebssteg på ben (med topstykke)
salt og sort peber
3-4 spsk sennepspulver
kødsnor

Tag kødet ud af køleskabet 1½ time før det skal steges. Rids fedtet og krydr stegen hele vejen rundt med godt med salt og peber. Drys sennepspulver over og rundt om stegen og klap det lidt fast med hænderne. Brug kødsnor til at binde omkring stegen, så den holder formen under stegning.

Kom stegen med benene nedad på en rist over en bradepande og brun den i en 225 g varm ovn i 20 min. Sænk varmen til 175 og steg stegen færdig. Afhængig af størrelse tager det ca 1 time, men tjek med et stegetermometer undervejs. En medium-rare steg skal have en centrumtemperatur på 55 g. Tag stegen ud og lad den hvile i 15 min før den skæres i skiver.

Ciderskysauce med brunede løg

3 løg
3 skiver bacon
1 l tør æblecider
æblecidereddike
salt
sort peber

I bunden af bradepanden, som stegen skal stege over, lægges løg i tynde skiver sammen med bacon og cider. Tjek under stegningen, om der skal tilsættes mere væde – der må ikke kun være fedt tilbage. Hvis væden er fordampet, tilsættes vand.

Mens stegen hviler, hældes fyldet fra bradepanden over i en gryde. Brug en suppeske til at skumme noget af fedtet fra. Fisk baconen op og kasser. Smag saucen til med lidt eddike og peber og evt salt.

No Comments

Post A Comment