Havregrødsboller med frø

Havregrødsboller med frø

Her kommer min opskrift på saftige havregrødsboller, som er super gode til både morgenmad, madpakker og snacks.

Opskriften blev til en morgen, hvor Frederik alligevel ikke ville have den havregrød, han lige havde bestilt (!). Så irriterende. Og jeg hader at smide uspist mad ud, så grøden blev istedet en del af disse saftige havregrødsboller.

Vores overraskende gode (i forhold til at det er en supermarkedsbager) bager i den lokale Kvickly har et ret godt havregrødsbrød, som var det, jeg altid købte, før jeg selv blev surdejstypen, der bager brød selv (tak, Corona). Så jeg har længe haft lyst til at bage brød med havregrød i.

Bollerne er semi-langtidshævede, fordi jeg startede dejen en morgen og bagte bollerne om eftermiddagen. Du kan sagtens lave dem om aftenen og så lade dem stå og koldhæve i 8-12 timer i køleskabet. Eller du kan halvere gærmængden og lade dem hæve natten over ude på køkkenborden og bage dem om morgenen. Jo længere tid og jo varmer – jo mindre gær skal du bruge.

Jeg kom en sjat overskudssurdej i dejen, bare fordi jeg havde det liggende. Det gør ikke noget, hvis du ikke har det. Surdejen giver ekstra kompleksitet til smagen, men bare spring det over, hvis du ikke lige har det liggende. Der er jo gær i, der får det til at hæve.

Havregrødsboller med frø

150 g kold eller lun havregrød (eller grød lavet af 30 g havregryn og 120 ml vand)
2½ dl lunkent vand
1 spsk honning
10 g gær
evt. en sjat overskudssurdej, hvis du har det
12 g salt
ca. 500 g hvedemel
2 spsk sesamfrø
2 spsk hørfrø
2 spsk boghvedekerner
2 spsk græskarkerner

  1. Rør grøden sammen med vand, honning og gær og evt. surdej. Tilsæt salt og mel og ælt dejen godt sammen til den er sammenhængende og blank. Jeg bruger en røremaskine og stopper æltningen, når dejen slipper skålens kanter og har gjort det i et par minutter. Lad dejen hæve under tætsluttende låg (jeg bruger en badehætte over skålen) til den har dobbelt størrelse – ca. 4 timer.
  2. Vend dejen ud på et let meldrysset bord og træk den ud til et rektangel. Drys de forskellige frø ud på overfladen og tryk dem let ned i dejen – uden at presse al luften ud af dejen, naturellement. Brug en dejspatel eller kniv til at skære dejen i 12 stykker og læg dem forsigtigt over på en bageplade med bagepapir.
  3. Lad bollerne stå og hvile, mens du varmer ovnen op til 240ºC. Bag bollerne i ca. 15 min. og lad dem køle af på en rist.

2 Comments

Post A Comment

  • Kurt Jeppesen
    Posted at 12:54h, 13 februar Svar

    Hej tak for opskriften på de lækre grødboller.
    Kan man bruge opskriften til et havregrødsbrød og så bare komme forskellige frø i dejen i røremaskinen?

    • Mira Arkin
      Posted at 15:47h, 15 februar Svar

      Det kan du sagtens. Bare bag det i en form eller som grydebrød, da dejen er våd.