Havetour

Havetour

I skal lige have endnu et kig i haven, nu hvor tingene gror og gror. Vi er så glade for vores overdækkede terrasse. Der er glas i siderne, så der bliver godt lunt og sådan lidt drivhusagtigt. Så jeg har tomater og andet godt stående derinde.

I mine forspiringsbakker har jeg forsøgt at spire bønner. Først skete der intet. Så begyndt to små ting at spire og jeg var hysterisk lykkelig og har gået kærligt og vandet og nusset og plejet hele foråret. Det viste sig så bare at det ikke var bønner! Jeg ved ikke hvad fanden det så er – det er de grønne planter med forstadie til gule blomster, du kan se her ovenfor. Først troede jeg, det var mælkebøtter, men det er det vist ikke. Kan nogen genkende dem? Jeg går ud fra det er ukrudt og har været ved at smide dem ud flere gange. Men nu har jeg passet så godt på dem, så nu vil jeg lige se, hvad det egentlig bliver til, inden de ryger ud. Mega frustrerende!

Jeg har sået nye bønner direkte i jorden i køkkenhaven – nu er jorden jo varm nok. Ærteblomsterne i bakken bagved har jeg plantet ud. Tre af dem foran en af stolperne på terrassen i håbet om, at de vil klatre op ad den i løbet af sommeren og pynte lidt på vores meget 70’er agtige terrasse. Tre andre er sat i en lav potte ved siden af et gammelt jernstativ, de forhåbentlig vil klatre op ad inde på terrassen. Jeg er lidt i tvivl om de får nok sol der, men ellers må jeg flytte dem.

Tomaterne har det super. De vokser helt vildt og er vel cirka 120 cm høje nu. Jeg skal have købt mig nogle længere stænger, de kan bindes op på. Her er det jordbærtomaterne. Der er masser af frugter på begge planter. Og de drikker vildt meget vand hver dag.

Jeg elsker at se på oliventræet og dets sølvfarvede blade. Træet har det tilsyneladende godt. Jeg plantede det i middelhavsjord og vander cirka en gang om ugen.

Det lille figentræ, vi fik i indflyttergave, har det super godt. Jeg har sat det op på et bord, hvor Frederik ikke kan nå det. Jeg frygter han plukker fignerne inden de modner – så begynder jeg nok at tude!

Nede i køkkenhaven er der også fint gang i den. Mine squashplanter vokser hurtigt. Jeg har gødet dem (efter en læsers råd) og de bliver vandet flere gange om ugen. Det er to forskellige sorter og jeg kan ikke huske hvad der er hvad, men den ene sort får lysegrønne squash og den anden de almindelige mørkegrønne. Foreløbig er der kun hanblomster på planterne, så ingen frugter. Men de skal vist bare gro lidt mere, så skulle det gerne komme af sig selv. Ellers bliver jeg også ekstremt nedtrykt! Jeg tør ikke høste blomsterne og spise dem, for hanblomsterne skal jo bestøve hunblomsterne, når de kommer, ikke?

Korianderne er skudt i vejret og blomstrer så fint. Bagved kan I se den tipi, jeg har lavet til de nye klatrebønner, jeg har sået. Jeg satte 4 bønner om hver stang. Foreløbig er der kun kommet 4 ud af de 16 op. Hvad sker der for bønner??? Jeg lagde dem i blød i vand i et døgn, før jeg såede dem. Jeg ved ikke hvad deres problem er.

Ærterne er til gengæld mega nemme og flittige. Vi høster dagligt ærter fra de to rækker, jeg såede i midten af maj. Nu har jeg sået to nye rækker, for det går simpelthen så stærkt. Jeg tror det er 14 dage siden jeg såede dem, og de er allerede kommet ca. 7 cm. op og skal snart have snore og pinde at kravle op ad. Ærterne er mest til ungerne og Otto elsker at gå derned og høste.

Gulerødderne er også godt oppe – de er nok omkring 10 cm høje nu. Allerede lige da de var spiret, tyndede jeg kraftig ud, så der var 2-3 cm mellem hver plante. Måske må jeg tynde mere ud snart. Der skal være plads til at roden kan vokse sig stor og lige. Jeg har sat 3 nye rækker, da jeg opdagede at der var mere plads, end jeg regnede med.

Min tante Åse kom med etageløg fra sin have, som har det super fint. Jeg har ikke spist af det endnu.

Hun kom også med små fine bronzefennikler fra sin have. Jeg kom desværre til at hakke næsten det hele væk, fordi jeg glemte de var der. De er helt mørke og var små og så røg de desværre. Der er dog en af dem, som har klaret den og så købte jeg en ny i en planteskole som erstatning. Nu kommer der fin bronzefennikel i to felter i køkkenhaven. Det smager også skønt på nye kogte kartofler eller en stykke fisk.

Min mor havde små fine hjulkroneplanter med. De er lige begyndt at blomstre med deres smukke blålilla blomster, så nu skal vi vist snart have Pimm’s Cup, som man traditionelt kommer hjulkrone i.

2 Comments

Post A Comment

 • Anette
  Posted at 10:07h, 21 juni Svar

  Takk for kjempefin blogg 🙂

  • Mira Arkin
   Posted at 14:36h, 21 juni Svar

   Tusind tak, Anette😘