Grydebrød med surdej – basisopskrift

Grydebrød med surdej – basisopskrift

Jeg har testet og testet og nu har jeg endelig fået lavet en opskrift, der giver et perfekt brød hver gang. Det føles simpelthen så godt endelig at kunne bage et ordentligt brød.

Og nu, hvor jeg bager med surdej (men stadig snyder med gær – min surdej er ung, så jeg tør ikke bage med den rent endnu. Jeg skal nok snart prøve… Følge med på Insta.) har det løftet både smag og konsistens på mine brød helt vildt meget. Det gør en kæmpe forskel!

Jeg er stadig på begynderstadiet, for jeg bager brødene i støbejernsgryde for at kunne haven en ret våd dej, som så ikke splatter ud på bagepladen, og for at kunne få en fantastisk skorpe, som kommer, når du bager brød i en tung støbejernsgryde med låg. Plus at jeg som sagt tilsætter 2 g gær, fordi jeg simpelthen ikke har haft nerver til at lade være. Det tror jeg nu, min surdej er klar til. Måske giver jeg det et shot ved næste bagning….

Lidt mere om surdej

Sådan her ser min surdej ud ca. 6 timer efter den er blevet fodret om morgenen. Jeg fodrer den ved 8 tiden om morgenen og laver dej med den ved 19 tiden om aftenen. Den dufter syrligt, floralt og lidt af øl. Når den har stået et døgn og jeg endnu ikke har fodret den, har den udskilt et lag mørkegrå væde, som ligger på toppen og lugter meget skarpt. Jeg rører den bare sammen igen, kasserer ca. halvdelen og fodrer den igen. Så er den klar til at blive brugte om aftenen.

Jeg lod ca. 10 dage gå, før jeg bagte med surdejen første gang og der virkede den rigtig godt allerede. Nu har jeg den stående i et glas med løst låg på køkkenbordet, men hvis der går et par dage, hvor jeg ikke skal bage med den, sætter jeg den i køleskabet. Så tager jeg den bare ud om morgenen, fodrer den og lader den stå i 6-8, hvor den så igen er boblende og klar til brug.

Jeg er blevet meget klog på surdej ved at læse stolpe op og ned om emnet i diverse bøger og på blogs. En meget praktisk samtidig tilpas nørdet vejledning fandt jeg hos dygtige RigeligtSmør.dk, som havde alle de betragtninger og detaljer med, som jeg har manglet andre steder. Det var deres opskrift på surdej, som jeg startede min egen op ud fra. Jeg er dog lidt mere sloppy omkring fodring og bruger ikke altid det samme slags mel hver gang. Quick and sloppy – det er mig.

Tilbage til selve superbrødet her. Jeg er helt latterligt stolt over, hvor tjekket et brød, det er. Det smager mindst lige så godt – faktisk bedre – end stort set alle brød, du kan købe dig til. Det er ikke for surt, for jeg lader ikke min surdej blive for sur. Det er tilpas salt. Det har en sprød skorpe og en sej og saftig krumme. Det holder sig godt og det smager mega godt ristet. I forhold til alle de brød – også langtidshævede grydebrød – som jeg før har lavet uden surdej, så er der tydelig forskel i konsistensen ved at bruge surdej. Der er mere struktur og sejhed i krummen. En anden fornemmelse, når du tygger det. Nu ælter jeg også denne dej meget grundigt, hvor mange langtidshævede brød bare skal røres sammen. Det tror jeg også gør en forskel.

Det er en videnskab at bage brød – jeg kan sagtens forstå, at så mange mennesker nørder over det. Også når de ikke er i Corona-hjemmekarantæne. Man bliver aldrig færdig med at lære om brød og surdej. Jeg er lige begyndet og skal nu til at elaborere og prøve flere og flere ting af.

Men nu til selve opskriften.

Grydebrød med surdej

1 brød

4 dl koldt vand (0,2 dl ekstra, hvis din surdej er meget tyk – min er som pandekagedej)
100 g aktiv surdej (se ovenfor)
2 g gær (kan udelades, hvis du stoler på din surdej)
75 g fuldkornshvedemel (jeg bruger fuldkorns ølandshvede)
500 g hvedemel
14 g havsalt (uden jod)

 1. Bland vand, surdej og evt. gær sammen med de to slags mel. Vent med saltet. Rør det sammen uden at ælte og lad det så stå i 40 min. Her sker der en autolyse, som er en proces, hvor gluten aktiveres i melet, mens det står og absorberer vandet. Det giver en bedre struktur i dejen og det færdige brød. Herefter tilsættes salt og dejen æltes i 10-12 min. Jeg gør det på min røremaskine ved lav-til-middel hastighed. Dejen ændrer totalt karakter, når den både for lov at lave autolyse og bliver æltet længe. Bagefter er dejen blank og super elastisk. Kom dejen i en luftæt beholder og lad den hæve i køleskabet i 12–18 timer.
 2. Tag dejen ud af køleskabet og lad den komme til stuetemperatur og hæve færdig i 4 timer. Ja, det tager lang tid at bage godt brød. Når dejen er klar er den hævet til mindst dobbelt størrelse i forhold til før hævning og der er store luftbobler i.
 3. Kom en støbejernsgryde med låg i ovnen (jeg bruger en 24 cm Staub) og varm det hele op til 250ºC (jeg bruger varmluft). Det tager 20-30 min. før gryden er ordentlig varm. Tag den forsigtig ud og tag låget af. HUSK GRYDELAPPER! Drys en smule mel i bunden af gryden og hæld forsigtig dejen ned i den skoldhede gryde. Drys toppen med lidt mel. Kom hurtigt låg på og pop gryden tilbage i ovnen. Bag i 30 min. uden at kigge. Tag låget af (WOW!), sænk temperaturen til 225ºC og bag brødet færdigt i 15 min. Tag gryden ud af ovnen og vip brødet ud og lad det køle af på en rist.
16 Comments

Post A Comment

 • Ann Flink Iversen
  Posted at 19:59h, 03 april Svar

  Hej Mira.
  Sker der noget ved at lade dejen hæve mere end 4 timer udenfor køleskabet inden bagning – feks 6 timer?

  • Mira Arkin
   Posted at 11:03h, 04 april Svar

   Hej,
   Du kan risikere at den overhæver og mister pusten, men det afhænger af vejret/temperaturen og din surdej.

 • Ingrid Elvang
  Posted at 20:07h, 29 september Svar

  Tusind tak for en super god opskrift, har bagt det brød mange mange gange. Enig man bliver noget nørdet omkring sin dej. Elsker at se de glutennet komme frem. Jeg bruger bare en Biga surdej, det fungerer fint.

 • Lise Roland Odegaard
  Posted at 19:11h, 28 januar Svar

  Hej Mira. Hvad giver du dejen, når du fodrer den om morgenen?

 • Elke Reimer
  Posted at 08:46h, 01 december Svar

  Kan man tage 100 gr dej fra og bruge det som sur dej start næste gang..

  • Mira Arkin
   Posted at 08:47h, 01 december Svar

   Ja, så bare tag det fra, inden der kommer salt i dejen. Og du kan nøjes med 25-50 g. Den skal jo fodres igen inden brug.

 • Nanna Ploog Ditlev
  Posted at 13:55h, 28 februar Svar

  Tak for svar Mira 🙂

 • Nanna Ploog Ditlev
  Posted at 17:39h, 24 februar Svar

  Tak for din opskrift på grydebrød. Har prøvet det én gang og var helt høj over det – super lækkert!
  Dog vil jeg gerne høre, om du har et tip til, hvordan man holder skorpen sprød? Jeg oplevede, at den blev lidt sej fra dag 2, hvor det havde været pakket ind i en frysepose. Kan man undgå det? Selve brødet holdt sig frisk i flere dage.
  Mange hilsener fra Nanna

  • Mira Arkin
   Posted at 08:01h, 25 februar Svar

   Hej Nanna,
   Tak for din besked – dejligt du er glad for opskriften 😀
   Jeg tror alle brød mister sprødheden i skorpen efter en dag eller to. Du kan skylle det let med koldt vand og varme det 10 min i ovnen, hvis du vil have skorpen sprød igen
   Mange hilsner fra Mira

 • Heidi Donner
  Posted at 08:34h, 15 januar Svar

  Hej Mira. Har du opskriften på sammensætningen af surdejen? Hilsner Heidi

  • Mira Arkin
   Posted at 09:08h, 15 januar Svar

   Hej Heidi. Jeg bruger 50/50 vand og mel. Og melet er halvt fuldkorn og halv fintmalet. Begge dele stenkværnet, så der er noget guf for bakterierne.

 • Harriet Lund Jensen
  Posted at 19:35h, 13 november Svar

  Virkelig god opskrift! Jeg foretrækker dog olie frem for mel i gryden.

 • Cecilia Lawson Vinje
  Posted at 21:57h, 10 april Svar

  Tak for et befriende og opmuntrende indlæg! Det er rart at høre fra en pro-madtype som dig, at du også har haft udfordringer med surdej. Tillykke med de fine gærfrie boller jeg så på insta – jeg tør ikke droppe mit gram gær i surdejsbagningen endnu! Jeg er nysgerrig på at høre, hvorfor saltet skal være fri for jod – har det betydning for fermenteringsprocessen?
  Bh Cecilia

  • Mira Arkin
   Posted at 12:53h, 18 april Svar

   Hej Cecilia – undskyld, jeg glemte helt at svare dig. Ja, jeg tror at jod er skidt for fermentering. Når man laver saltlage til fermentering af grøntsager anbefales det at bruge salt uden jod af samme grund.

 • Marianne Hagen Holm
  Posted at 08:02h, 10 april Svar

  Uhm, det ser lækkert ud 😛
  Hvor stor er den gryde, du bager i?

  Mvh

  • Mira Arkin
   Posted at 08:41h, 10 april Svar

   Hej Marianne. Godt du spørger – det skulle jeg jo have skrevet. Den er 24 cm og jeg har tilføjet det i opskriften nu. Tak 😀