Grydebrød med havre og solsikkefrø

Grydebrød med havre og solsikkefrø

_1320357s

SPONSORERET

Godmorgen derude. Jeg har lavet en masse brød her på det sidste. Jeg havde nemlig et grydebrødstraume, jeg skulle af med. I ved de her æltefri brød, som blev mega populære for et par år siden? Jeg prøvede at lave et dengang. Det blev utroligt smukt, set nede i gryden. Men det var UMULIGT at få ud af gryden!

Det viser sig så nok at være fordi, jeg dengang ikke brugte en ordentlig støbejernsgryde til formålet, men en almindelig stålgryde. Nu har jeg prøvet at bage mange gange med min Staub gryde og der er intet der sidder fast i bunden. Jeg behøver næsten ikke at drysse med mel eller noget – det hele slipper. Jeg tænker, det er fordi det tunge støbejern får så meget varme på, mens gryden varmes op før bagning, at der dannes en god skorpe så snart dejen rammer det glohede jern. I hvert fald har det været en succes alle gange.

Og det er altså nemt med de her brød, som ikke skal æltes. Faktisk har jeg også droppet at forme dejen, efter det har hævet natten over. Jeg plopper bare den våde dej direkte ned i den opvarmede gryde og stikker det hele i ovnen. Super nemt og lækkert brød!

_1320515s

Jo vådere en dej, jeg arbejder med, jo flottere store lufthuller har jeg fået i brødet. Nu får I min færdige opskrift, sådan som jeg bruger den for tiden. Jeg bruger samme opskrift til morgenboller i weekenden, som så bare bages på bageplader i stedet for i en gryde. Det er lidt forskelligt hvad jeg putter i af frø og kerner. Også typen af fuldkornsmel varierer.

Grydebrød med havre og solsikkefrø

4½ dl koldt vand
5 g gær
75 g fuldkornshvedemel
375 g hvedemel
10 g salt
½ dl solsikkefrø
½ dl grovvalsede havregryn

1 Om aftenen inden du går i seng: rør gær ud i vand sammenmed begge slags mel, salt og solsikkefrø. Det skal bare røres sammen i en stor skål – ingen æltning. Dejen er ret våd, men det skal den være. Dæk skålen med plastfolie (eller en badehætte fra et hotel – det bruger jeg altid) og lad den stå ude på køkkenbordet natten over. Dejen skal hæve 8-12 timer.

2 Næste morgen: Kom en støbejernsgryde med låg i ovnen ved 250 gr. så den kan blive god og varm – det tager 30 min. Sørg for at tjekke at rebet på grydelåget er lavet af et materiale, der kan tåle høj varme.

3 Tag forsigtigt den varme gryde ud af ovnen. Drys halvdelen af havregrynene i bunden af gryden. Vend forsigtigt dejen ned i gryden – brug en dejskraber til at få det hele med. Pas på du ikke får klemt luften ud af dejen. Drys resten af havregrynene over og kom låg på gryden. Stik det hele tilbage i ovnen og bag brødet under låg i 35 min. Fjern låget og bag brødet færdig i 20 min. ved 230 gr. Tip brødet ud af gryden med det samme og lad det køle af på en rist. Husk nu grydelapper hele tiden, for gryden bliver psykovarm!

Gryde: Staub Cocotooe 24 cm, basilikumgrøn

_1320360s

7 Comments

Post A Comment

 • Nina Rolff
  Posted at 13:41h, 27 august Svar

  Hvilke diameter er gryden du bruger..? Mit blev ikke helt så flot …😊

  • Mira Arkin
   Posted at 18:40h, 27 august Svar

   Hej Nina,
   Min gryde er 24 cm.

 • TINE FRIIS JENSEN
  Posted at 12:02h, 10 juli Svar

  Hej Mira. Jeg har lige hørt dig lave en “thai” i radioen, og måtte jeg jo lige se hvad du er for én 😊 Jeg bager grydebrød i en stålgryde fra WMF, provence, dog bruger jeg et glaslåg fra Morsø, da WMF låget ikke tåler de høje temperaturer, og det fungerer perfekt. Jeg har en Staub støbejerns gryde, men den er på 6 liter, så brødet bliver ikke særligt højt 😊 Nu vil jeg prøve at finde din salatopskrift, dbh. Tine Friis Jensen

  • Mira Arkin
   Posted at 10:46h, 01 august Svar

   Velkommen til Tine og tak for din kommentar 🙂 Min Staub gryde er samme størrelse – det er den, jeg bruger til det her grydebrød. Så du kan sagtens bruge din til denne opskrift.
   MVH Mira

 • Sara Jensen
  Posted at 15:52h, 20 april Svar

  Kommer du mere mel i dejen når den skal laves til boller ? Tænker bare på om bollerne flyder meget ud, når dejen er så våd 🙂

  • Mira Arkin
   Posted at 09:38h, 22 april Svar

   Nej, de hæver godt op under bagning, så det er fint med en våd dej 🙂

 • Mai-britt
  Posted at 21:12h, 13 maj Svar

  Elsker din gryde brød opskrift har laven det hver ude de sidste mange uger, kan varmt anbefalede at lave den som foccasia