Grønt smørrebrød med jordskokker, grønkål og ost

Grønt smørrebrød med jordskokker, grønkål og ost

Annonce

I samarbejde med Mejeriforeningen og Ost&Ko.

Prøv et stykke grønt smørrebrød til julens mange gode frokoster eller bare i løbet af vinteren. Jordskokker er smækfyldte af umami og derfor smaddergode at komme på et stykke smørrebrød, hvis du vil prøve at lave en grøn mad. Især når der kommer ost oven på, sker der virkelig noget.

Til dette flotte stykke grønt smørrebrød bruger jeg jordskokker på to måder – både i en grov puré og ovnstegte halve. I begge tilfælde er jordskokkerne stegt eller bagt for at få maximeret deres umamipotentiale (som ikke er at kimse ad).

Osten er vigtig at have med, for en ost kan virkelig tilføje sexy lækkerhed til dine grøntsager. Her har jeg brugt en hård, lagret dansk ost fra Them, som hedder Karslø Kaprin. Den er let krystalliseret og dejlig salt og gør lidt det samme som en parmesan ville gøre. Stor komleksitet i smagen, salt, fedme og cremethed alt sammen bare fra en ost.

Det kunne også være Høost fra Naturmælk, Havgus fra Arla Unika eller en af de mange gode Vesterhavsoste-varianter fra Thiese. Og mange andre. Der er utroligt mange forskellige slags hårde, lagrede oste bare i Danmark!

Sjovt nok, så dagen efter at jeg lavede og fotograferede dette stykke smørrebrød, var jeg til en event hos seje Trine Hahnemann, som handlede om, hvordan vi får folk til at følge de nye kostråd og spise mere bæredygtigt. Hun lavede små smagsprøver og én af dem var et stykke ristet rugbrød med jordskokkemos og ristede jorskokker, en tyk skive Høost over og så godt med karse på toppen. Sjovt at vi begge to har tænkt at jordskokker og ost kunne noget sammen på et stykke rugbrød. Der må være noget om snakken…

Grønt smørrebrød med jordskokker, grønkål og ost

Til 4 pers.

700 g jordskokker
3 spsk olivenolie
salt og sort peber
150 g grønkål
1 spsk citronsaft
4 skiver rugbrød
1-2 spsk smør
50 g fast, modnet ost, fx. Them Karlsø Kaprin, Høost, Vesterhavsost el. lign.

  1. Skrub halvdelen af jordskokkerne og halvér dem. Vend dem med 1 spsk olivenolie og lidt salt og peber og fordel dem i ét lag i et ovnfast fad med bagepapir. Bag jordskokkerne i 30-40 min. ved 200ºC.
  2. Skræl resten af jordskokkerne og skær dem i mindre stykker. Steg dem i en pande med 1 spsk olivenolie, så de begynder at brune. Krydr med salt og peber og sænk varmen lidt. Kom låg på og lad jordskokkerne dampstege i 10 min. til de er møre. Mos dem groft med en gaffel.
  3. Pluk grønkålen i mindre stykker og steg dem ved hård varme i en pande med 1 spsk olivenolie i et par minutter. Krydr med salt og peber og vend med citronsaft.
  4. Smør rugbrødet med smør og kom den lune jordskokkepuré over. Læg varme eller lune bagte jordskokker over og top med den ristede kål. Riv til sidst osten henover.

2 Comments

Post A Comment

  • Keinstein
    Posted at 16:00h, 27 december Svar

    Det ser enkelt ud. Det burde jeg kunne finde ud af 🙂

    • Mira Arkin
      Posted at 23:05h, 27 december Svar

      Helt klart! God fornøjelse 🙂