Grillede jomfruhummere – som jeg altid laver dem
Grillede jomfruhummere er virkelig noget af det bedste, jeg overhovedet ved. Jeg elsker deres sødme og bløde konsistens og det er simpelthen sådan en luksus for mig, at lave en ordentlig dynge af de lyserøde små krabater.
Herovre i København og omegn er de godt nok ret så dyre for det meste. Men hvis du nu vil splurge eller du er heldig at have et sted, du kan købe dem ikke alt for dyrt, så gør det! Giv dig selv den luksus det er, at fråde over denne dejlige spise.
Husk at jomfruhummere skal være totalt friske. De må overhovedet ikke lugte grimt, fisket eller af ammoniak. De er sarte og du skal være kritisk for det er ikke alle fiskehandlere, der er lige ærlige omkring friskheden af dem og det gør en forskel for oplevelsen. Også hvis der er lige akkurat ikke blevet dårlige, men dog ikke helt friske. Så smager de bare ikke lige så godt. Bed evt. om at dufte til dem – bare være besværlig. Hvis de dufter dejligt af hav eller nærmest af ikke noget, så er de fine.
Når du skal grille dem, skal du ikke købe de allermindste jomfruhummere – så bliver det noget gratværk at flække dem. Men du behøver heller ikke de allerstørste (selv om det er de bedste, men det er også de dyreste). Et sted midt i mellem er fint.
Jeg laver aioli til og så plejer vi at bælle hvid Bourgogne til og sidde og pille og grisse med det. Det er simpelthen noget af det bedste, man kan give mig.
Grillede jomfruhummere med aioli
Til 4-6 pers. som forret
2 kg hele jomfruhummere
25 g smør
1 håndfuld bredbladet persille
2 fed hvidløg
salt og sort peber
Aioli
1 fed hvidløg
1 æggeblomme
1 tsk dijonsennep
2 spsk citronsaft
salt og sort peber
1/4 tsk sukker
½ dl olivenolie
1 dl solsikkeolie
- Til aioli knuses eller rives hvidløg og blandes med æggeblomme, sennep og citronsaft. Krydr med salt, sort peber og sukker og rør stille og roligt begge slags olier i, til den tykner til en mayonnaise. Smag til om der mangler salt eller citron.
- Flæk jomfruhummerne og læg dem med skærefladen op ad i en bradepande beklædt med alufolie (ikke bagepapir, da der kan gå ild i det under grillen – trust me!) Smelt smørret i en lille gryde og bland det med finthakket persille og knust hvidløg. Kryd med salt og peber og smør lidt af marinaden på hver jomfruhummers hale.
- Grill jomfruhummerne helt oppe under grillen i ovnen i ca. 4-5 min. De skal lige skifte fra at være klare til at blive matte. Spises med det sammen sammen med aioli, brød og evt. lidt citron. Husk at der også sidder lidt kød i kløerne.
Cejanah Vijayakanthan
Posted at 10:35h, 04 juniej ægte sommermad! Elsker, elsker ELSKER jomfruhummer! mums 😀
Cejanah // Karrysmovseren.dk