Gravad laks med anis og koriander

Gravad laks med anis og koriander

_1260031s

Jeg var til julefrokost med gamle venner, og alle tog noget med op til Taarbæk, hvor julefrokosten blev holdt (og hvor værten i øvrigt serverede den bedste porsesnaps, jeg nogensinde har smagt – han laver den selv, og han siger han kommer en smule sirup i). Udover lidt snaps, så ville jeg gerne have laks med. Både fordi, jeg havde lyst til at lave det selv, men faktisk også fordi, at jeg har et stort handicap. I hvert fald når det gælder julefrokoster.

Jeg kan nemlig ikke særlig godt lide sild. Uha uha! Det er så til gengæld en af de meget få ting, jeg ikke bryder mig om. Stegte, marinerede sild kan jeg godt lide, men de fleste marinerede sild, er jeg ikke så glad for. Jeg tror det er en konsistensting. Det er særligt et handicap i julefrokostsæsonen, hvor sild altid er på bordet. Hvordan kan det lade sig gøre, ikke at kunne lide sild? Det er også mærkeligt. Jeg prøver nu alligevel jævnligt at smage, men det spiller bare ikke for mig. Hvilket er ærgerligt, hvor så sidder jeg der med min æggemad med lidt karrysalat på, mens alle andre jubler over de lækre sild.

Men tilbage til laksen. Det er ufatteligt nemt at lave gravad laks. Eller rimmet. Nu er der jo ikke nogen, der rent faktisk graver deres laks ned længere, så jeg ved faktisk ikke, hvad forskellen på rimmet og gravad er. Måske er det bare brugen af dild, der gør det til gravad i traditionel forstand?

Det er i hvert fald hurtigt gjort. Jeg har prøvet med forskellige smagskombier. Senest blev det den her med grønne anisfrø og koriander. Du kan bruge samme mængde sukker, salt og peber til en klassisk gravad laks, hvor du så bare tilsætter en stor finthakket dusk dild.

Min laks lavede jeg uden skind, fordi jeg gerne ville skære den ud, som vist på billedet. Hvis du hellere vil have bredere skiver skåret på skrå, så lader du skindet sidde på fisken og nøjes med at krydre den “bare” side. Fisken skal have lov at stå to dage, før den er klar. Jeg har også lavet en opskrift på rævesovs til jer – det er lige så nemt!

gravad laks rimmet laks _1260045s

Gravad laks med anis og koriander
Til 10-12 personer

1 kg laksefilet
2 tsk korianderfrø
2 tsk anisfrø
1 tsk sorte peberkorn
2 spsk flagesalt
1 spsk rørsukker

1. Skær skindet af laksen med en meget skarp kniv. Fjern også det brune rygkød, som smager trannet. Dup fisken tør med køkkenrulle. Kom koriander, anis og peber i en morter og knus det rimelig fint. Bland krydderierne med salt og sukker. Du kan også bare komme det hele i en mini foodprocessor – sådan en, der hører til en stavblender – og kværne salt og sukker sammen med krydderierne. Det går hurtigere.

2. Drys krydderblandingen over begge sider af laksen og klap det fast. Pak fisken godt ind i plastfolie og derefter i en lukket pose. Stil den i køleskabet i to dage. Efter en dag skal fisken vendes.

3. Ved servering pakkes fisken ud. Nu er fisken blevet mere fast i kødet og kan nemt skæres i skiver.

Rævesovs
175 g sennep – jeg bruger dijon
75 g brun farin
1 tsk æblecidereddike eller hvidvinseddike
½ dl smagsneutral olie, f.eks. vindruekerne
2 toppede spsk hakket dild
salt og sort peber

Bland alle ingredienserne sammen og smag til med salt og peber.

 

3 Comments

Post A Comment

 • Julgaard
  Posted at 12:21h, 17 december Svar

  Hvor køber du laks henne? Synes mange fiskehandlere ikke har helt frisk nok laks til råt/rimmet.

  • Mira Arkin
   Posted at 10:33h, 18 december Svar

   Hej Joanna,
   Jeg køber for det meste fisk i Torvehallerne, hvor de har en stor omsætning, så har altid fået frisk fisk derinde. Denne laks var færøsk og uden hormonfodder.

 • Mette S
  Posted at 12:49h, 06 december Svar

  Er ikke den store laksespiser men det her ser jo virkelig lækkert ud 🙂 Måske det skal afprøves