Gratinerede auberginer og tomater

Gratinerede auberginer og tomater

auberginer gratinerede

Jeg fandt nogle rigtig fine tynde auberginer forleden. De var samme længde som almindelige auberginer, men cirka halv tykkelse og fra Italien. Dem lavede jeg denne skønne ret med.

Auberginen har altid været en favorit hos mig. Den smager ikke af så meget i sig selv, men den er god til at tage imod smag fra de ting, man tilbereder den sammen med, og så har den en fyldig, lidt røget smag, der gør den meget tilfredsstillende at spise. Faktisk synes jeg ikke man savner kød, når man spiser auberginer – ikke at jeg altid går og savner kød. Eller okay, lidt måske. 

Alt det der med at salte auberginer for at trække bitterstoffer ud, og derefter skylle og tørre dem, gør jeg aldrig. Jeg kan ikke smage forskel og jeg har læst, at de sorter af auberginer, man bruger nu, er udviklet, så de ikke har de der bitterstoffer. Så drop den besværlige saltning!

Denne ret med auberginer, tomat og ost er et fint måltid i sig selv – gerne med en grøn salat og brød til. Den fungerer også godt som tilbehør.

 

Opskrift: Gratinerede auberginer og tomater
Tilbehør til 4 personer

1 kg auberginer
3-4 spsk olivenolie
2 fed hvidløg
500 g cherrytomater
1 tsk sukker
1 mozzarella, 125 g.
friskrevet parmesan, ca. 25 g.
2 spsk grov rasp (jeg køber min i Irma)
salt og sort peber

1 Tænd ovnen på 200 gr. Hvis du bruger helt almindelige auberginer, skal de deles i kvarte på langs. Læg dem i et ovnfast fad og dryp med olien – de kan suge utrolige mængder olie til sig, og de skal altså have lidt for at blive sjove. Drys med salt sort peber og kom i ovnen. Her skal auberginerne forbages i 30-40 minutter, til de begynder at blive bløde.

2 Hak hvidløget fint og halver tomaterne. Når auberginerne er forbagt tages fadet ud af ovnen og hvidløg, tomater og sukker drysses over. Riv osten i stykker og fordel over. Drys så raspen på og den revne parmesan. Dryp evt. med lidt mere olie og pop retten tilbage i ovnen. Bag videre i 30 minutter til osten er smeltet og gylden og tomaterne er bløde og smattede.

3 Lad retten køle lidt af inden den serveres – auberginer smager bedst når de er lunkne – ikke brændvarme.

 

Er du vild med auberginer, så prøv også melanzana parmigiana – som egentlig bare er en variant af denne ret.

 

Vintip

Til sådan noget italiano mad som dette, er det oplagte valg en italiensk vin. Tomaternes syre er ikke god for alle vine, men en sangiovese – f.eks. fra Chianti – er god, eller for en lidt kraftigere vin prøv en Barbaresco.

 

gratinerede auberginer

6 Comments

Post A Comment

 • Pernille
  Posted at 18:35h, 14 marts Svar

  Har lige lavet denne skønne opskrift- gav auberginerne 10 min i microovnen og så fik hele dynen en god halv time i ovnen. Det duftede så skønt, at jeg måtte smage på det rygende varmt – mums det smagte fantastisk – brændte kun tungen en lille bitte smule så jeg venter til det har kølet af. Det her kan godt gå hen og blive en ret som kommer på bordet tit.
  Tak.

 • Helle
  Posted at 15:33h, 09 marts Svar

  Hej Mira

  Først jeg elsker din blog og bruger den flittigt.. 🙂

  Jeg har før lavet denne ret og det er en af mine yndlings, så mange tak for at dele den..

  God weekend.. 🙂

  Hilsner fra Helle

  • Mira Arkin
   Posted at 20:01h, 09 marts Svar

   Mange tak, Helle. Det er godt at høre 🙂

 • Margrethe Ringe
  Posted at 17:27h, 29 juni Svar

  Den står og simrer derude i ovnen og lækker duft breder sig i det lille Nørrebro-køkken 😉 Lækkert og nemt til en god aften med vennerne …eller sig selv 😉 Kan rigtig godt lide dine opskrifter..og kommentarer! Og din passion for Italien….
  Bedste hilsener fra Margrethe

 • Mikkel Bækgaard
  Posted at 10:52h, 20 juni Svar

  Et godt tip i forbindelse med forbagning af auberginer er at smide dem hele i microovnen i en ti minutters tid. Så bliver de bløde og brugbare.

  • Mira Arkin
   Posted at 10:56h, 20 juni Svar

   Smart! Det vil jeg prøve.