Godt nytår – tilbage til hverdagen… med tacos!
Foto: Line Klein
Endelig er det hverdag igen. Det kan jeg egentlig godt lide. Vi skal have noget spicy mad – carnitas!
Vi havde en skaldyrstung nytårsaften. Min veninde havde været ved Vadehavet på østerstur og hun kom med 30 flotte friske østers. Dem lavede vi p forskellige måder. Naturel med caviar (yes!) og citronsaft og en version med smaragdgrøn persilleolie, kærnemælk, bittesmå æbletern og peberrod. Efter Dronningens tale (så god tale!), gik jeg ud på terrassen med et glas champagne og tændte op i grillen. Vi grillede nogle af østerserne hele (de åbner sig jo, når de tilberedes) og nogle af dem åbnede vi først og dækkede med en spicy cajun-peberfrugt-salsa. De fik varme direkte over gløderne så de lige blev tilberedt i kanten, men stadig var rå og bløde i midten. Det hele var SÅ lækkert! Derefter spiste vi en stor dynge jomfruhummere, som bare var flækket og penslet med hvidløgs-persille-smør og grillet ganske kort tid. Til sidst lidt forskellige oste. Perfekt middag.
Nu tilbage til hverdagen. Jeg er sådan set klar til at det bliver forår nu. Jeg gider ikke rigtig januar, februar og sådan set heller ikke marts. Nu hvor julen er slut, så må det gerne bare blive forår. Jeg savner allerede haven og glæder mig til at kunne gå i gang med forspiring og klargøring til foråret. Men der er jo længe til. I mellemtiden må vi slæbe os igennem vinteren. Heldigvis har vi mad at glæde os over.
Her får I min opskrift på en nem carnitas til tacos. Carnitas betyder bare “små-kød” og her er det en slags pulled pork, der er krydret med dejlige varme krydderier. Det står og passer sig selv i ovnen og smager skønt. Jeg gider ikke de fleste hvedetortillas – jeg synes de smager alt for sødt og er klæge. Jeg går efter mini tortillas lavet af rent majsmel. Nogle gange kan man finde dem i den glutenfri afdeling i supermarkedet. Føtex har fx en variant, der smager godt, og også Irma. Når de er lavet af godt majsmel, har de en floral, lækker majssmag. Jeg plejer at varme dem i en tør pande eller på en grill, så de lige får lidt toasty smag. Unger elsker dem!
Tacos med carnitas og pico de galla
4 pers.
500 g svinenakke
1 løg
1 fed hvidløg
1 spsk vindruekerneolie
1 tsk groft salt
2 tsk paprika
1 tsk stødt spidskommen
1 tsk stødt koriander
½ tsk chiliflager
1 tsk groft salt
saft af 1 appelsin
Pico de galla
150 g tomater
¼ agurk
½ peberfrugt
2 forårsløg
saft af ½ lime
salt
Tilbehør: små tortillas, creme fraiche og lime.
Skær svinekødet i store tern og skær løg i små tern. Hak hvidløget groft. Varm olien i en gryde med låg, som kan tåle at komme i ovnen. Brun kødet godt. Kom løg i og steg videre til løgene begynder at tage farve. Tilsæt hakket hvidløg, krydderier og salt og vend det rundt. Kom appelsinsaft i og sluk for varmen. Kom låg på og steg kødet i ovnen i 2 timer ved 175 gr til det er helt mørt. Brug to gafler til at rive kødet i strimler.
Til pico de galla hakkes alle grøntsager fint og blandes med limesaft og lidt salt. Varm tortillas i en tør pande og spis med kød, creme fraiche, pico de galla og lidt limesaft.
Marianne Hestbjerg poulsen
Posted at 20:21h, 15 januarHej Mira
Kan jeg brune det i gryden og smide det i en stegeso i oven i samme tid? Hvis man ikke har gryde med låg til ovnen.
På forhånd tak
Kh marianne
Mira Arkin
Posted at 09:03h, 16 januarHej Marianne,
Det kan du sagtens gøre.
Mange hilsner,
Mira