Gode frikadeller af godt kød fra Hindsholmgrisen

Gode frikadeller af godt kød fra Hindsholmgrisen

frikadeller

Man kommer ikke uden om frikadeller. De dukker op på middagsbordet igen og igen, fordi alle elsker dem. Men heldigvis kan de varieres i det uendelige, så man aldrig bliver træt af dem.

I efteråret skrev jeg en artikel i Gastro om den bæredygtige restaurant Nose2Tail i København. I den forbindelse tog jeg til Fyn for at besøge manden, der leverer Nose2Tails lækre, økologiske frilandssvinekød fra Hindsholm, der nu også kan købes i supergrønthandleren, Din Baghave

Hindsholmgrisene lever et liv, som størstedelen af danske svin ville misunde dem. De fiser rundt på enorme marker, er udendørs året rundt og har masser af plads til at boltre sig. Man kan endda kæle dem på maven. Poul fodrer dem med det ypperligste foder, en glad gris kunne drømme om, og grisenes lykkelige liv, kan smages direkte i dem, når de er slagtet.

Poul er begyndt at sælge kødkasser med Hindsholmgrisen – de kan bestilles på hans webside her. Der er simpelthen så meget mere smag i hans grises kød – det er noget helt andet end det billige svinekød fra supermarkeder med en mistænkelig lav kilopris. Og der altså No Such Thing As A Free Lunch, så når kødet i supermarkederne er så billigt, så er det altså fordi svineproduktionen i Danmark er frygtelig og fordi de grise, de fleste af os spiser, har haft et forfærdeligt og uværdigt lorteliv.

Hindsholmgrisene smager som det er meningen svinekød skal smage. Der er saft og kraft i og selv det hakkede kød er så meget bedre end noget andet svinekød, jeg nogensinde har smagt. Jeg lavede frikadeller af Pouls lækre svinekød, og de blev helt utroligt lækre med mega meget knald på smagen og ikke et spor af den lidt trætte, vamle smag, som svinekød kan have.

Kan du ikke skaffe svinekød fra Hindsholmsgrisene, så prøv i stedet af finde en anden lille produktion et sted ude på landet. Eller gå i det mindste efter noget økologisk. I København kan man også købe godt kød fra Pers Griseri, som har et udsalg i Jægersborggade.

Hindsholmgrisen.dk sælger kødkasser med blandede udskæringer, som leveres til døren, eller du kan selv komme forbi gården og hente kød efter aftale.

 

Frikadeller af godt svinekød
4 pers.

600 g hakket svinekød (eller en blanding af svin og kalv)
1 stort æg
3/4 dl rasp (jeg bruger den grove fra Irma, hvis du bruger almindelig rasp skal du kun bruge ½ dl.)
3 spsk hvedemel
1 medium løg
½ tsk groftkværnet sort peber
1½ tsk groft salt
1 tsk fennikelfrø
½ dl mælk
olie til stegning

1. Kom kød, æg, rasp og mel i en stor skål. Hak løget i fine tern og kom i skålen. Knus fennikelfrø groft i en morter og bland i farsen sammen med peber, salt og mælk.

2. Lad farsen trække en halv time inden den formes til frikadeller med en spiseske og steges i en pande med olie i. Steg dem ved lav varme, så de ikke brænder på, inden de er gennemstegte.

 

Tips til variation

Lav krydderurtedeller med en stor håndfuld grofthakket persille, salvie og oregano og evt. et halvt fed knust hvidløg.

Til jul kan du droppe fennikelfrøene og i stedet tilsætte 1/4 tsk. stødt allehånde og 1/4 tsk stødt nellike.

Lav rodfrugtedeller ved at tilsætte 1-2 groftrevne pastinakker eller persillerødder til farsen. Eller gulerødder, kartoffel, sød kartoffel eller selleri.

Du kan lave thaideller ved at undlade fennikelfrø og i stedet tilsætte en stor spsk revet ingefær, 1 hakket chili, 1 fed knust hvidløg og 2 tsk rød karrypasta. Evt. kan du også skifte løget ud med 2-3 finthakkede forårsløg.

Børn er vilde med frikadeller med revet æble i. Riv 1-2 æbler med skal og kom i farsen – det giver ekstra saftige deller, og du skal måske skrue lidt ned for mælken til gengæld.

Skal du være ekstra low-carb, kan du skifte rasp ud med havregryn og bruge hvidhvedemel eller fuldkornsmel i stedet for hvedemel.

 

5 Comments

Post A Comment

 • Tina
  Posted at 09:55h, 14 februar Svar

  Hej Mira
  Vi prøvede at lave frikadeller fra Pers Griseri i weekenden – og de var helt fantastiske.

  Tak for tippet 😉

  Tina

 • Ellen
  Posted at 20:36h, 08 februar Svar

  Jeg har også forsøgt mig med øl istedet for mælk, og det var heller ikke dårligt.

  • Tobias
   Posted at 17:13h, 20 februar Svar

   Mmmh, har også haft stor succes med øldeller, og Nutty Ale fra Ørbæk syns jeg passer perfekt til formålet!

 • maria
  Posted at 17:50h, 07 februar Svar

  Hej Mira

  Jeg vil lave frikadeller til en venindefrokost . Men jeg har en veninde der ikke tåler mælk, hvad kan jeg gøre i stedet? Og er de fryseegnede?

  Tak for en spændende blog og meget flotte billeder

  🙂 Maria

  • Mira Arkin
   Posted at 17:56h, 07 februar Svar

   Hej Maria
   De kan sagtens fryses og lunes i ovnen, og du kan uden problemer skifte mælken ud med lidt vand eller bouillon.