Glimt fra Tyskland

Glimt fra Tyskland

I går var jeg i biografen og se den tyske film Soul Kitchen, som foregår i et meget råt og smadret Hamborg. Det er en rigtig hyggelig og ret sjov film, som jeg varmt kan anbefale. Men jeg fik ikke ligefrem lyst til at flytte til Hamborg af at se den. Der er dog mange dejlige steder i Tyskland, og jeg bliver faktisk mere og vild med landet for hver gang jeg er der. Tidligere har Tyskland for mig været et land man bare skulle igennem for at komme til mit mad-paradis, Frankrig. Men den holdning har jeg ikke mere. Tyskland er for det første et enormt stort land og derfor også mange-facetteret. Der er stor forskel på syd og nord og det er nok særligt Midt- og Sydtyskland, jeg har forelsket mig i.

På vej ned til vores hus i Tourrettes sur Loup, hvor vi holdt ferie her i sommer, tog vi os god tid gennem Tyskland på vej ned og også på vej op, for der er så mange dejlige steder at besøge. Jeg har jo skrevet begejstret om det nuttede lille Landgasthaus i Münstertal, som vi besøgte på vejen sydpå. Jeg kan ikke sige nok gode ting om det sted. Du må simpelthen tage derned!

Feriebilleder fra Bernkastel-Kues

På vejen nordpå kørte vi så forbi Bernkastel-Kues ved Moselfloden i den vestlige del af Tyskland, ikke så langt fra Alsace i Frankrig. Vi har været der før og var så glade for den lille, gamle tuttenut-by, at vi gerne ville tilbage. Også fordi byen ligger midt i Mosels vinområde, hvor der produceres mange ekstremt lækre Rieslinger. I byen er der også et fint vinotek, hvor man for 15 euro pr. person får et glas og selv kan trisse rundt i de gamle kældre og smage på over 100 Mosel vine. Det gjorde vi også denne gang, og jeg spyttede altså ikke det hele ud… Jeg var faktisk lidt bedugget da vi gik derfra 🙂 Hvis du er vininteresseret eller gerne vil vide lidt om Moselvinene, så kan jeg varmt anbefale at besøge vinoteket!

Anyway, Tyskland er dejligt og jeg vil gerne dele et par af vores feriebilleder med dig her på bloggen, så du kan se lidt om hvad vi spiste osv.

Her står vi på broen mellem Bernkastel og Kues, som oprindeligt var to byer, der nu er smeltet sammen til én. Mosel løber igennem. I kan se vinmarker i baggrunden.

Den første aften spiste vi på restaurant Altes Brauhaus, som ligger ned til floden. De tyske restauranter går meget op i at servere kantareller her om sommeren, hvor der er sæson, og alle steder har de særlige kantarel-menukort. Kantareller hedder Pfifferlinge på tysk, hvilket jeg synes lyder så sødt. Retten her er hjemmelavede ravioli (maultaschen) med friskost og ramsløg ovenpå en masse lækre kantareller.

Derefter fik vi svinemørbrad med kantareller i en flødesauce med bacon. Ja, det smagte godt! Og super godt med halvtør Riesling til.

Vi fik disse duchesse kartofler til; luftige boller af kartoffelmos med timian i, som vist var friterede. Lækkert!

Næste dag tog vi på Vinoteket (som ligger på Kues-siden af floden) og smagte en maaaasse vine. Det var rigtig sjovt og jeg bliv lidt små-snaldret. Da vi var færdige satte vi os på Altes Rathaus på torvet i Bernkastel, hvor der er utroligt smukt, og spiste frisk pasta med sommertrøfler (se nedenunder). Jeg var gået lidt vin-kold, så jeg fik en dejlig kold weissbier. Vejret var perfekt og vi sad simpelthen så godt mens vi skrev postkort, spiste og gloede på byen og folk. Jeg tror det var en af de aller rareste oplevelser på hele vores ferie.

 

Ond blomkål

Nu har Tyskland jo lidt et uheldigt omdømme for dårlig mad à la det crap, man i gamle dage fik på rastepladserne, slatne schnitzler og forkerte pølser og den slags. Alt i alt er der altså rigtig meget god mad (og vin) i Tyskland, men der er stadig kiksere.

Som f.eks. denne utiltalende blomkål, som vi fik som tilbehør på en anden ( og ellers udmærket) restaurant i Bernkastel. Hvorfor de har hældt karry-mayonnaise og derefter balsamico-glace udover den sagesløse blomkål, kan ingen svare på. Det så i hvert fald klamt ud, gjorde intet for blomkålen, og slet intet for vores svinekotelet med (igen) kantareller og flødesauce. Så lidt kiksede kan de altså sagtens stadig være i Tyskland. Og onde ved grøntsager.

Nu vil jeg ikke have du går fra min blog med billedet af den traumatiserende blomkål (faktisk en slags maskeret blomkål), så vi slutter med et hyggeligt kæreste-billede:

Det er faktisk fra Hamborg (man kan se deres berømte fjernsynstårn i baggrunden – det ligner noget fra rummet). Vi boede i et lidt mærkeligt forstadskvarter ved byens messeområde, fordi vi bare havde brug for en hurtig overnatning. Men vi fandt et udmærket kaffested at få morgenmad, inden vi kørte hjem til København.

Jeg synes stadig Hamborg er grim, men der var faktisk ret mange pæne mænd der (altså, som bare gik forbi mens vi drak kaffe – meget uskyldigt :-)). Ikke så mange pæne kvinder. Og Peter var selvfølgelig den aller-pæneste mand i hele Hamborg. Måske hele Tyskland!

4 Comments

Post A Comment

 • Lars
  Posted at 00:20h, 10 august Svar

  Jeg kan kun tilslutte mig roserne til tyskernes mangfoldige land.

  Det er ikke kun grænskebutikker og Autobahn Monarcher alle steder. Men man skal ikke lede ret længe for at ramme det stereotype mad.

 • Annemette
  Posted at 19:33h, 08 august Svar

  Hejsa,

  Først vil jeg sige at din blog er så skøn at følge og jeg er især glad for dette indlæg da jeg bor i Bayern og simpelthen elsker at bo hernede – folk hjemme i Danmark (som ikke har været her endnu) rynker lidt på næse når man siger at man bor i Tyskland for de har den helt forkerte opfattelse af landet – når man siger Tyskland tænker de automatisk på lige-over-grænsen-og-handle-dåsecola-Tyskland og det er jo SÅ langt fra hvad sydtyskland er! Så tak for dit skønne indlæg om det smukke Tyskland 😉

  Hvis jeg må være så fræk at spørge, hvilket kamera bruger I? Det tager nogle sindsyge skarpe billeder og virker som et handy kamera 😉

  Hilsen Annemette

  • Mira Haaning Arkin
   Posted at 12:05h, 09 august Svar

   Hej Annemette

   Det var dejligt at høre, at jeg ikke er den eneste dansker, der er vild med sydtyskland!
   Tak for de søde ord :-). Vi bruger et Nikon D90 med en lysstærk Nikon 35 mm f/1.8G linse. Jeg ved ikke lige hvor handy et kamera det er. Det er et spejlrefleks og linsen er lidt tung, så det er ikke lige et man popper i dametasken… Når jeg er ude alene har jeg et lille Canon pocket kamera med.

   Kærlig hilsen
   Mira

   • Annemette
    Posted at 14:11h, 09 august Svar

    Hejsa igen,

    Hehe, Okay jeg tænkte at siden I stod og tog billeder af jer selv i strakt arm måtte det være et lille fikst lommekamera I havde med 😀 Jeg selv har et D200 med en 17-55 mm f/2.8 som tilsammen vejer 1,8 kg og derfor ikke det fedeste feriekamera 😉 Jeg har for nyligt købt et Canon Ixus 200 is lommekamera som jeg desværre ikke er helt tilfreds med 🙁 Nå, men så må jeg jo lede videre efter et nyt fikst feriekamera 😉

    Annemette