Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme… og chokolade… og hindbær

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecreme… og chokolade… og hindbær

_1310893s

Jeg har lige bagt disse snaskede, gammeldags fastelavnsboller. Igen i år har jeg forsøgt mig med min svigermors gode opskrift på dejen.  I år er de fyldt med tyk vaniljecreme og så er der i nogle af dem chokoladestykker og i nogle er der hindbærsyltetøj. 

_1310903s

Næste år tror jeg jeg i stedet for syltetøj vil bruge friske hindbær for at få lidt mere syrlighed i bollerne. Bare 2-3 stykker i hver bolle.

Vaniljecremen inden i har jeg lavet efter kageoraklet Mika Wulffs opskrift – jeg har bare forsimplet fremgangsmåden, så der er færre punkter. Måske får jeg tæsk af Le Cordon Bleu, hvor Mika er uddannet, men jeg er for doven til alle de forholdsregler. Det gik alligevel fint med bare at fyre det hele i gryden næsten på én gang.

Faktisk er det utroligt nemt at lave vaniljecreme. Det var ellers noget, jeg var ret bange for – det er jo noget med æg og mælk, som skal koge. Men melet og maizenaen stabiliserer det, så det kan bare bulderkoge og det skiller ikke. Jeg fatter ikke, at folk bruger pulvercreme, når det er så nemt at lave det selv fra bunden. Måske fordi de lige som jeg er bange for hvad der sker med de der æggeblommer.
Otto var også ret pjattet med cremen.

Hele opskriften kommer for neden.

_1310881s _1310900s

Gammeldags fastelavnsboller med vaniljecrème
16-18 stk.

Dej
375 g hvedemel + mere til udrulring
150 g koldt smør skåret i tern
1 knsp fint salt
75 g sukker
25 g gær
1½ dl mælk

Vaniljecrème
4 æggeblommer
120 g sukker
kornene fra 1 stang vanilje
25 g maizena
25 g hvedemel
5 dl sødmælk

Desuden: 4 spsk hindbærsyltetøj (eller en bakke friske hindbær) og ca. 50 hakket mørk chokolade

1. Til vaniljecreme piskes æggeblommer i en gryde sammen med sukker og vanilje. Rør så maizena og mel i til der ingen klumper er og derefter mælken. Varm blandingen op til kogepunktet, mens du pisker i det. Når det koger, tykner det lige pludselig. Giv den gas med piskeriset og kog crèmen i 2-3 min. for at sikre, at den melede fornemmelse er helt væk. Hæld crèmen i en beholder og dæk med plastfolie helt nede over crèmen for at undgå at der dannes skind. Køl crèmen ned.

2. Smuldr smørret ud i melet som du ville gøre det til en mørdej. Jeg gør det i skålen til min røremaskine, som jeg så bruger til at ælte dejen for mig. Bland sukker og salt i. Lun mælken til den er håndvarm og opløs gæren der i.

3. Hæld mælken i melblandingen og ælt dejen sammen. Den skal bare æltes let – ikke som en brøddej. Dæk skålen med plastfolie og lad dejen hæve et lunt sted i 1½ time.

4. Rul dejen ud til et stort rektangel. Dejen skal være omtrent 3 mm tyk. Brug et pizzahjul til at skære dejen i 16-18 kvadrater. Tag crèmen ud af køleskabet og rør den op med en ske. Sæt en dessertskefuld creme midt på hvert dejstykke. Top med en teskefuld hindbærsyltetøj (eller et par friske bær) eller lidt hakket chokolade og luk forsigtigt dejen omkring. Prøv at undgå at lave dejsamlingen for tyk. Læg bollerne med samlingen ned ad på bageplader med bagepapir. Lad dem efterhæve i 20 min og bag dem så ved 200 gr. i 20 min. Køl dem helt ned før de evt. pyntes med glasur. Opbevares på køl.

1Comment

Post A Comment

 • Charlotte Vinge
  Posted at 16:15h, 11 februar Svar

  Åh, den opskrift på vaniljecremen må jeg prøve!

  Jeg har nu forsøgt mig 3(!) gange, med at lave en vaniljecreme til fastelavnsboller efter både en Price og Meyer opskrift, og hver gang er æggene koaguleret. Det er jo lige til at få lyst til at springe ud fra 4. sal over…

  MEN nu vil jeg forsøge mig med din opskrift, Mira. Kan se, at der udover maizena også skal tilføjes helt almindeligt mel, så det må jo være den helt store forskel. Kryds fingre for mit 4. forsøg og at jeg ikke ender i en poset kagecreme i ren fristration.

  /Charlotte

  Ps. Tak for altid skønne opskrifter!