Gammeldags fastelavnsboller med chokoladecrème og remonce

Gammeldags fastelavnsboller med chokoladecrème og remonce

Hvad sker der for duften af friskbagte, smørholdige boller? Det er som narko! Jeg er vild med det! Jeg bagte de bedste gammeldags fastelavnsboller her i weekenden.

Der duftede vidunderligt, da jeg bagte disse fastelavnsboller med fluffy, smørholdig gærdej, en stor mængde remonce og en blid vaniljecrème med mælkechokolade i. Jeg aner ikke engang, hvornår det rent faktisk er fastelavn, men who’s counting? Vi må se at få spist en masse fastelavnsboller hele vinteren.

Jeg har længe fantaseret om at fylde fastelavnsboller med en chokoladecreme, bare for at variere det lidt i forhold til den sædvanlige vaniljecrème. Hvis du er mere til vaniljen, så lader du bare være med at komme chokolade i til sidst.

Jeg synes, det var vildt lækkert. Også med den milde mælkechokolade sammen med remoncen. Så var der til gengæld mørk chokoladeganache på toppen…

Der var to af bollerne, der havde en lille lækage under bagning, men det var ikke så meget at det gør noget. Så selv om jeg gjorde mig mega umage med at klemme dejen rigtigt godt sammen, så sker det altså nogle gange alligevel. Pyt med det.

For at få de blødeste fastelavnsboller, skal du passe meget på med at komme for meget mel i dejen. Den skal være ret fugtig og let klistret, når du har æltet den. Jeg er så glad for min stenbordplade i køkkenet, for den er nem at rulle dej ud på, uden det klistrer. Hvis du har stenbordplade, behøver du slet ikke mel til udrulring af disse boller. Men på en træbordplade har du måske brug for et tyndt lag.

Gammeldags fastelavnsboller med chokoladecrème og remonce

Antal: 12 stk.

Chokoladecreme
3 æggeblommer
50 g sukker
½ vaniljestang
20 g maizena
2,5 dl sødmælk
70 g mælkechokolade, finthakket

Dej
1,5 dl mælk
1 æg
25 g gær
75 g sukker
½ tsk groft salt
1 tsk stødt kardemomme (jeg bruger hele frø, jeg selv støder)
375-425 g hvedemel
100 g blødt smør skåret i tern

Remonce
50 g blødt smør
50 g marcipan
50 g sukker

1 æg til pensling + evt. krymmel

Ganache
0,5 dl piskefløde
50 g mørk eller mælkechokolade, hakket

  1. Start med chokoladecrèmen, så den kan nå at køle ned, inden brug. Rør i en skål æggeblommer sammen med sukker, kornene fra vaniljestangen og maizena. Det skal ikke piskes, men bare røres. Varm mælken op i en anden gryde til den lige når kogepunktet.
  2. Hæld den kogende mælk over i æggeblommerne og pisk det sammen. Hæld massen tilbage i gryden og varm det op til det koger, mens der piskes ihærdigt. Det skal koge i 2-3 minutter. Pisk konstant. Det er ikke svært eller farligt. Maizenaen gør, at det ikke skiller, selv om der er æg i. Jeg fortår det faktisk ikke, men sådan er det bare. No sweat.
  3. Sluk for varmen og kom den hakkede chokolade i og lad den smelte, mens du rører det ud i crèmen. Hæld crèmen i en ren bøtte og kom et lag plastfolie over, så det er nede og røre toppen af crèmen. Dette er for at undgå, at der dannes skind. Lad crèmen køle af i køleskabet.
  4. Til dej lunes mælken, så den er fingervarm – ca. 30 grader. Kom den i en skål sammen med æg, gær, sukker, salt og stødt kardemomme og ælt melet i. Hold lidt af melet tilbage – der er forskel på mel og størrelsen på dit æg og måske skal du bruge lidt mindre end jeg brugte. Ælt dejen let sammen og tilsæt så et par smørklatter ad gangen og ælt dem ind i dejen. Jeg bruger en røremaskine, så det er nemt. Når alt smørret er inkorporeret i dejen, skal den hæve i en skål et lunt sted under et fugtigt klæde i 1½ time.
  5. Mos smør, marcipan og sukker sammen til en remonce. Jeg bruger en gaffel.
  6. Rul dejen ud til en firkant på 30×40 cm. Skær den i 12 firkanter. Tag chokoladecrèmen ud og rør den let sammen. Kom dem evt. i en sprøjtepose og sprøjt en klat på størrelse med en toppet spiseske på hvert stykke dej. Kom en god teskefuld remonce oven på. Fold hjørnerne på dejen ind og klem dem godt sammen (se billedet overnfor). Tag så hjørnerne og fold dem en smule ind, men uden der kommer et for tykt lag dej i bunden, og vend bollen om. Form den let til en kugle ved at trille den forsigtigt på bordpladen i en cirkulær bevægelse, men hele tiden med bunden nedad.
  7. Lad bollerne efterhæve på to bageplader med bagepapir i 30-45 min. Pensl forsigtigt med sammenpisket æg. Bag dem ved 200°C i 15-20 min. Lad dem køle af på en rist.
  8. Til ganache varmes fløde op til kogepunktet og hældes over den hakkede chokolade. Rør det sammen og lad det køle lidt af, så det tykner. Smør lidt på toppen af hver fastelavnsbolle. Drys evt. med lidt krymmel eller frysetørrede hindbær.
No Comments

Post A Comment