Fuldkornskiks med fennikelfrø
Det er bare så overskudsagtigt at lave sine egne kiks. Faktisk er det på grænsen til det irriterende. Men det smager overdrevent godt og det er vildt nemt. Det er jo egentlig bare en mørdej, man laver. Men med spændende mel med en masse smag i. Og gerne noget groft.
Jeg har bagt de her med groft emmermel og en anden gang bagte jeg dem af 100 g rugmel og 200 g hvedemel og de blev også vildt gode. Jeg bruger dem sammen med ost eller som bund for en god canapé.
Fennikelfrøene giver en lækker anissmag. Du kan også bruge kommen (som jeg hader og derfor undgår) eller anis. Eller du kan gå i en helt anden boldgade og bruge lidt rosmarin eller salvie. Eller helt undlade krydderier og urter. Eller hvad med hvid eller sort sesam? Eller andre frø? Mange muligheder – gode kiks.
Fuldkornskiks med fennikelfrø
ca. 36 stk.
200 g fuldkornsmel, f.eks. emmer eller ølandshvede
1 tsk bagepulver
½ tsk fingersalt + ekstra til drys
2 tsk fennikelfrø
100 g koldt smør
½-3/4 dl kold mælk
1. Bland mel med bagepulver og ½ tsk salt. Knus fennikelfrøene groft i en morter og kom dem i melet. Skær smørret i tern og smuldr det ud i melet. Du kan også gøre dette i en foodprocessor. Det skal ligne grov rasp og der må ikke være smørstykker, der er større end en ært.
2. Saml dejen med mælken og ælt den hurtigt sammen. Form dejen til en flad, rund disk og pak den ind i plastfolie. Lad den hvile i køleskabet i 30 minutter.
3. Tænd ovnen på 180 gr. (175 gr. i varmluftsovn). Tag dejen ud af køleskabet og rul den ud i 3 mm tykkelse på et meldrysset bord. Brug et pizzahjul eller en klejnespore til at skære dejen i firkanter eller rektangler. Prik kiksene med en gaffel og flyt dem over på bageplader med bagepapir. Drys evt. med lidt salt og bag kiksene i 10-15 min. til de er gyldne. Lad dem køle af på en rist, til de bliver helt sprøde.
Dr.
Posted at 13:40h, 19 januarJeg synes de er røvirriterende – jeg læser kun med , fordi du er så lækker.
Mira Arkin
Posted at 20:28h, 19 januarSkide godt, Jacob. Møs:-)