French toast med butterscotch og pære

French toast med butterscotch og pære

_MG_3663
Foto: Line Thit Klein

Min mor er dessertdronningen i min familie. Hun forstår virkelig at tænke i syndige baner, når det gælder at komponere en dessert. Hun får et nærmest lystent udtryk, og det er, som om hun udvikler savldryppende hugtænder, når hun fantaserer om desserter. Jeg fatter virkelig ikke, at hun ikke er tyk, men hun er en lille, tynd og meget fin dame.

Denne omgang french toast lavede hun efter inspiration fra en dessert, hun spiste på en af vores favoritrestauranter, Les Templiers  i Vence i Sydfrankrig. Jeg har så sidenhen kopieret den til Alt for damerne, hvor jeg lavede den med lidt frisk pære til – bare så det var lidt mere damebladsagtigt og ikke 100% syndigt.

I Frankrig laver både restauranten og min mor french toast af brioche – det luksuriøse, smørholdige og luftige brød lavet med æg. Det var i øvrigt brioche, Marie Antoinette sagde, de sultende bønder bare kunne spise, da hun fik at vide, at de ikke havde noget brød, “Qu’ils mangent de la brioche!”. Det er så blevet oversat til kage, men det det var brioche – et luksusbrød, som de fine spiste. Flabet dronning. Af med hovedet!

Man kan købe brioche hos Brioche Dorée i Torvehallerne og nogle gange hos den franske bager i Oehlenschlägersgade. Men du kan selvfølgelig sagtens lave french toast med andet hvidt brød. Men drop det langtidshævede surdejsbrød og brug i stedet helt almindeligt mormor brød som sødmælksfranskbrød, eller noget i den stil. Min mor og jeg bagte selv brioche i julen. Det er ikke svært, men jeg synes lige jeg vil øve mig lidt mere, før jeg er klar til at komme med en opskrift til jer. Det blev ikke helt så luftigt, som jeg gerne ville have det.

Og med disse kulhydrattunge tanker ønsker jeg dig en rigtig dejlig mandag 🙂

French toast med butterscotch og pære

3 æg
1 dl mælk
½ tsk stødt kanel
2 tsk sukker
6 skiver franskbrød, gerne daggammelt
3 pærer
120 g smør + 20 g til stegning
200 g lys muscovado sukker
1/4 l piskefløde
ca. ¼ tsk groft salt
Tilbehør: vaniljeis

1. Til butterscotch sauce smeltes smørret sammen med sukker og fløde. Rør rundt og sørg for at sukkeret ikke klumper. Lad det koge stille og roligt i 5 minutter. Smag til med salt. Karamel og salt er rigtig gode venner – put lidt salt i ad gangen og smag på det. Saucen tykner når den køler ned.

2. Pisk æg, mælk, kanel og sukker sammen i en dyb tallerken. Vend brødet i æggeblandingen. Smelt smørret i en pande og steg æggebrødene 2-3 minutter pr side ved middel varme.

3. Skær pærerne i tynde skiver. Server de frisklavede french toast med tynde skiver pære, en kugle is og butterscotch sauce over.

3 Comments

Post A Comment

 • Anne
  Posted at 00:25h, 08 januar Svar

  Det var ikke Marie Antoinette, der kom med den noget flabede kommentar.
  Derimod en tidligere dronning, måske fra Ungarn?
  Stakkels Marie er blevet klandret for noget hun slet ikke har sagt 😀
  Prøv at Google det.

 • Kristine
  Posted at 20:14h, 07 januar Svar

  Der var den jo 😉 Den opskrift glæder jeg mig i den grad til at prøve. Det ser syndigt lækkert ud 🙂

 • Marie - Cocina Fragrante
  Posted at 13:49h, 07 januar Svar

  ELSKER french toast, og din version kunne da vist godt gå hen og blive en ny favorit 🙂